Učenje bilo kad, bilo gdje i u dobrom društvu

prva-lidija

Fraza „Anytime, anywhere learning“ o učenju koje više nije strogo vezano za školske učionice čuje se već duži niz godina jer su ga brzi razvoj i dostupnost interneta učinili pristupačnim gotovo svima. Naravno, najviše takvih digitalnih obrazovnih sadržaja dostupno je na engleskom jeziku, a niz sveučilišta ima i posebne studijske programe koji se izvode na daljinu.

clip_image002

I u Hrvatskoj je posljednjih godina primjetan trend korištenja digitalnih obrazovnih sadržaja, najviše na fakultetima, ali sve više i u srednjim i osnovnim školama. Učenicima, učiteljima, ali i svim ostalim članovima našeg obrazovnog sustava dostupan je Nacionalni portal za učenje na daljinu „Nikola Tesla“.

„Teslu“ ćete pronaći na adresi lms.carnet.hr. Na naslovnici možete pogledati popis svih tečajeva te jedan manji dio sadržaja u demo obliku za razgledavanje. Za pristup pravim sadržajima potrebni su vam vaši AAI podaci, oblika ime.prezime@skole.hr. AAI podatke možete dobiti u svojoj školi, najčešće od učitelja informatike ili u tajništvu.

clip_image004

Na portalu „Nikola Tesla“ dostupno je sedam grupa obrazovnih sadržaja:

  • Digitalni obrazovni sadržaji za srednje škole,
  • E-tečajevi programiranja za škole,
  • ECDL e-tečajevi,
  • Web dizajn,
  • Multimedija,
  • Primjena interneta u obrazovanju,
  • Korištenje interneta.

Popis svih obrazovnih sadržaja s kratkim opisima možete vidjeti ovdje.

clip_image006
Digitalni obrazovni sadržaji za srednje škole obuhvaćaju sadržaje iz matematike, fizike, biologije, kemije i engleskog jezika.
Sadržaji iz matematike, fizike, biologije i kemije dostupni su u dva oblika – kao nastavnički i učenički sadržaji. Za svaki predmet pripremljeno je 120 lekcija koje obuhvaćaju cjelokupno gradivo tih predmeta u srednjoj školi.
Obrazovni sadržaji za engleski jezik podijeljeni su u dvije razine po 24 lekcije. Svi sadržaji se mogu koristiti za samostalno učenje (učenički sadržaji) ili u okviru nastave (nastavnički sadržaji). Lekcije su prikazane uz pomoć multimedije: animirani primjeri, audio-vizualne simulacije pokusa te  interaktivni elementi razumijevanje gradiva čine zanimljivijim i jednostavnijim.

Pogledajte prikaz sadržaja na “Tesli” u brošuri koju su pripremili Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa i CARNet.

 

clip_image008                            clip_image010

Opis sadržaja dostupnih na “Tesli”

Istraživanje informatičkih sadržaja prepuštamo vama, a zajedno ćemo zaviriti u grupu digitalnih obrazovnih sadržaja.
Slobodno pogledajte te sadržaje, bez obzira što piše da su za srednje škole jer ima puno tema koje se mogu upotrijebiti i u osnovnoj školi i na fakultetu. Obrazovne sadržaje ne morate otvarati i pregledavati redom, u njima možete potražiti naslove ili vježbe koji vam trebaju baš sada i upotrijebiti samo njih.

Tehnički zahtjevi su: što brži pristup internetu, Java 6 ili više, Flash Player 6 ili više te dozvola za otvaranje nesigurnih sadržaja u mrežnom pregledniku (taj upit se može javljati pri otvaranju gotovo svake vježbe).

clip_image012U odabrani obrazovni sadržaj ulazite klikom na njegov naslov, a zatim u popisu s lijeve strane birate naslov koji želite. Za kretanje kroz lekcije koristite naredbe Prethodna i Sljedeća koje su dostupne u sivoj traci u gornjem dijelu prozora.
Nakon što pogledate neki od obrazovnih sadržaja, na popis svih tečajeva vraćate se klikom na crvenu strelicu u gornjem lijevom dijelu prozora.

Uz sadržaje možete pratiti i svoje aktivnosti – na naslovnoj stranici u izborniku slijeva odaberite Moji podaci > Aktivnosti i vidjet ćete kada i koliko ste pregledavali pojedine sadržaje.

Detaljnije upute o korištenju „Tesle“ možete pronaći klikom na crveni križ za pomoć (gornji desni dio prozora) ili ovdje.

Prošle školske godine proveden je i projekt „Tesla u školi“ tijekom kojeg su nastavnici različitih predmeta sa svojim učenicima iskušavali mogućnosti portala „Nikola Tesla“ i uspješno koristili digitalne obrazovne sadržaje u učenju i poučavanju. Više o samom projektu pročitajte u članku njegovih voditeljica Renate Ivanković i Aleksandre Mudrinić Ribić koji smo objavili u Pogledu broj 10 i na stranicama CARNeta.

Nadamo se da ste uspješno zavirili na portal „Nikola Tesla“ i da ćete se uskoro pohvaliti kako uspješno koristite objavljene obrazovne sadržaje.

clip_image014                 clip_image016

Matematika                                         Biologija

 

clip_image018   clip_image020   clip_image022

Fizika                                                   Kemija                                     Engleski jezik