Kako se registrirati za usluge Live@EDU programa?

darkoR-gogaS

 

slika1

Jeste li korisnik programa Live@EDU ili ste i vi jedna od onih osoba koje ne znaju što propuštaju? Live@EDU je program namijenjen obrazovnim ustanovama: učenicima, studentima, alumni članovima (bivšim učenicima i studentima), učiteljima i ostalim članovima, program koji omogućuje korištenje besplatnih, suradničkih i komunikacijskih programa koji rade u okrilju Microsoftove mreže.

Što dobivate programom Live@EDU?slika2

 

Program Live@EDU uključuje pristup mnogim programima i uslugama koji povećavaju mogućnosti suradnje i komunikacije kao što su kalendari, dijeljenje dokumenata, dijeljeni radni prostori, blogovi, razmjenjivanje poruka u stvarnom vremenu (instant messaging), mobilni podsjetnici (alert), videochat, mobilna elektronička pošta te pristup dokumentima, adresarima i sl.
No, ono što je nas posebno privuklo je Microsoftovo Outlook Live program za elektroničku poštu dostupan putem interneta (web mail).

 

Kako postati korisnik programa Live@EDU?

 

Kako biste postali korisnikom programa, trebate se registrirati i prijaviti na portalu Suradnici u učenju. Nakon uspješne registracije i prijave, posjedovat ćete elektronički identitet oblika ime.prezime@ucitelji.org pomoću kojega ćete moći pristupiti svim spomenutim programima i uslugama.

Registracija za portal www.ucitelji.org i servise Live@EDU

Kako biste započeli postupak registracije, kliknite na poveznicu Registrirajte se u gornjem desnom dijelu početne stranice portala Suradnici u učenju.

slika3

Otvorit će se stranica na hrvatskom jeziku s registracijskim obrascem za korisničko ime oblika @ucitelji.org. Popunite ga u potpunosti te kliknite na Potvrdi i pričekajte da vas sustav registrira. U slučaju da ste odabrali korisničko ime koje se već koristi, dobit ćete odgovarajuću poruku pa ga promijenite (primjerice, dopišite broj).

Obratite pozornost pri upisu sljedećih podataka:

  • za korisničko ime možete upotrijebiti slova engleske abecede, cijele brojeve i znakove -, . i _
  • pri upisu imena za prikaz možete upotrijebiti sve znakove hrvatske abecede, razmak i točku
  • pri upisu imena možete koristiti sve znakove hrvatske abecede dok za prezime, uz znakove hrvatske abecede, možete upotrijebiti i razmak
  • zaporka može biti sastavljena od znakove engleske abecede, točke i cijelih brojeva duljine između 6 i 64 znaka.

slika6 slika4 slika5

slika7
Nakon uspješne registracije na Live@EDU i Portal, prikazat će se poruka kao na slici. slika8

 

Preostaje vam još završavanje postupka registracije prijavom svojih podataka. Stoga za nastavak kliknite na Sign In te se prijavite pomoću upravo stvorenog korisničkog imena i zaporke. Ukoliko prijavu radite sa svog kućnog računala i želite da računalo zapamti vaše korisničke podatke, možete uključiti potvrdne okvire za pamćenje podataka.

 

Nakon što se prijavite sa svojim korisničkim podacima, otvorit će se obrazac u kojemu je potrebno dopuniti tražene podatke i kliknuti na Pošalji. Obrazac sadrži polja označena zvjezdicom koja se obavezno popunjavaju. Stoga razmislite koje ćete od ponuđenih pitanja i tajnog odgovora najlakše zapamtiti kako biste u slučaju zaboravljanja svoje zaporke mogli stvoriti novu. Zamjenska adresa e-pošte nije obavezna, no država u kojoj živite jest. Te podatke popunjavate samo prilikom prve prijave.

slika9

slika10
Nakon slanja upisanih podataka ponekad može doći do pogreške tijekom ažuriranja, o čemu ćete biti obaviješteni porukom kao na slici. Ukoliko se dogodi ovakva pogreška, jednostavno se ponovno prijavite i još jednom popunite obrazac.

 slika11

Nakon uspješnog ažuriranja informacija pojavit će se poruka o razmjeni podataka između Portala http://www.ucitelji.org i Live sustava. Tu još jednom kliknite na svoje novo korisničko ime te se prijavite. Nakon uspješne prijave pokazat će se početna stranica portala www.ucitelji.org, a u gornjem desnom dijelu će umjesto Registrirajte se pisati vaše ime.

Postupak odjave i ponovne prijave na Portal

 

Nakon završenog rada trebate se odjaviti s Portala. Kako biste se odjavili, kliknite na poveznicu Odjava koja se nalazi u gornjem desnom dijelu pored vašeg imena. Nadalje kliknite na Logout (označeno Sign-off Windows Live ID). Ukoliko se otvori prozor s podacima o nemogućnosti odjave s Portala, kliknite na Done i zatvorite prozor mrežnog preglednika.

 

Za ponovnu prijavu na Portal kliknite na poveznicu Prijava gore desno te odaberete svoj Live@EDU račun s kojim se želite prijaviti ili upisati svoje korisničke podatke.

Kako pristupiti Microsoft Outlook Live sučelju elektroničke pošte?slika12

 

Nakon što ste se uspješno registrirali i dobili elektronički identitet na @ucitelji.org, možete pristupiti i koristiti Live@EDU programe poput Microsoft Outlook Live. Za pristup Outlooku Live u svoj preglednik upišite adresu https://posta.ucitelji.org/ te se prijavite svojim Live@EDU korisničkim podacima. O načinima korištenja Outlook Livea čitajte uskoro.