Jesmo li spremni za Windowse 7?

gogaS

slika11 Vjerujemo da ne postoji školski administrator koji još nema instalacijski medij za Microsoftove Windowse 7. No, pravo je pitanje koliko nas je ostalo samo na tome? Mislim – na novom sustavu koji se još uvijek nalazi na instalacijskom mediju? Jeste li i vi jedna od onih osoba koje vole igrati na sigurno? Želite li prije nego ubacite instalacijski DVD u svoje računalo – saznati još poneku sitnicu?!

Odgovorit ću u svoje ime. Naravno ! Iako me osobno jako zanima kako rade, što ima novo i što je ostalo staro u Windowsima 7, još uvijek nisam spremna krenuti u avanturu instaliranja. Prije toga odlučila sam malo istraživati i provjeriti je li moje računalo spremno za Windowse 7.

Krenemo li nekim redom, prva stvar koju ćemo svakako provjeriti su sistemski preduvjeti. Kad znamo što nam je sve potrebno, moramo provjeriti zadovoljava li naše računalo tražene uvjete. Stoga odaberite Start > Upravljačka ploča. Ukoliko je vaša upravljačka ploča postavljena u klasični prikaz, dvaput kliknite na ikonu Sustav. U dijaloškom okviru Svojstva sustava, na kartici Općenito, pročitajte informacije o vrsti procesora i veličini RAM-a. Ukoliko vam je upravljačka ploča na prikazu kategorija, odaberite kategoriju Rad i održavanje te nakon toga Sustav. Provjerite imate li dovoljno prostora na tvrdom disku odabirom Start > Moje računalo te desnom tipkom miša kliknite na sistemsku particiju diska i odaberite Svojstva.  

slika12 slika13 
                         Svojstva sustava                        Imate li dovoljno mjesta na tvrdom disku?

Ukoliko i dalje niste sigurni je li vaše računalo spremno za nove Windowse, preuzmite besplatni Windows 7 Upgrade Advisor koji će pregledati vaše računalo te provjeriti postoje li problemi vezani uz hardver, uređaje i instalirane programe.

slika14

Što će nam reći Upgrade Advisor?

Windows 7 Upgrade Advisor na svoje računalo možete preuzeti s prije navedene stranice. Ukoliko imate više računala za koja želite provjeriti jesu li spremna na nove Windowse, nemojte Upgrade Advisor pokretati s interneta, već ga preuzmite i spremite na tvrdi disk svojeg računala kako biste ga mogli koristiti na ostalim računalima.

Nakon uspješnog preuzimanja, postupak instalacije Upgrade Advisora pokrenut ćete dvostrukim klikom na preuzetu .exe datoteku. Sama instalacija traje vrlo kratko, a ukoliko ne odaberete drugačije, automatski će se pokrenuti Upgrade Advisor.

Preuzimanje i instalacija Windows 7 Upgrade Advisora

A sad slijedi trenutak istine. Podsjetit ćemo da prije pokretanja Upgrade Advisora na računalo priključite sve USB i ostale uređaje koje koristite te da se spojite na internet. Upgrade Advisor pokrećemo klikom na gumb Start Check. Postupak provjere kompatibilnosti vašeg računala s novim sustavom potrajat će nekoliko minuta. Nakon što Upgrade Advisor provjeri vaše računalo, ispisat će popis pitanja/problema na koja morate obratiti pozornost te ih pokušati riješiti prije nego krenete s instalacijom Windowsa 7.

slika2
Prije pokretanja Upgrade Advisora računalo treba spojiti na internet

 

 
Pokretanje programa Windows 7 Upgrade Advisor

Za ovu priliku provjerili smo dva računala kako bismo mogli usporediti dobivene podatke. Nijedno računalo nije zadovoljilo sve postavljene uvjete. Upgrade Advisor je dao do znanja da na oba računala grafička kartica neće podržavati značajku Windows Aero. Također, na jednom računalu nije zadovoljen uvjet o minimalno potrebnih 1 GB RAM-a.

 
Dobiveni rezultati

Ono što nam je posebno privuklo pažnju je činjenica da Windowsi 7 ne podržavaju jedan od starijih pisača instaliranih na jednom od ova dva računala. Nećemo navoditi njegovo ime kao ni godinu proizvodnje, već samo da se pisač još uvijek koristi u svakodnevnom radu u pripremanju svih potrebnih materijala za nastavu. Ako zanemarimo nešto sporiji ispis, kvaliteta ispisa je i više nego zadovoljavajuća.
Za oko nam je zapala još jedna informacija. Riječ je o programu za primanje i slanje pošte, Outlook Expressu, koji još uvijek koristi velika većina korisnika Windows XP sustava. Ovaj program Windowsi 7 ne sadrže. No, nije sve tako negativno. Vistin nasljednik programa Outlook Expressa, Windows Mail, kao i programi Windows Movie Maker i Windows Photo Gallery koji se također ne nalaze u Windowsima 7, mogu se besplatno preuzeti s interneta u sklopu paketa Windows Live Essentials.
Nadalje, iako je većina programa koji se koriste na provjeravanim računalima prošla provjeru, na listi su se našli i neki koji nisu dobili prolaznu ocjenu, primjerice, jedna od starijih inačica Adobe Acrobata kao i antivirusni program namijenjen sustavu Windows XP. Kako bi riješio ovaj problem, vlasnik računala morat će krenuti u nabavu novih. Sve u svemu, rezultati i nisu tako loši .

I na kraju, prva informacija koju nam je dao Upgrade Advisor. Na provjeravanom računalu koje je zadovoljilo većinu postavljenih uvjeta, treba provesti prilagođenu instalaciju 32-bitnih Windowsa 7 te nakon toga ponovno instalirati programe. Naravno, prije same instalacije svakako je potrebno izraditi sigurnosne kopije svojih datoteka kako biste se osigurali od gubitka podataka.