CARNetova korisnička konferencija

prva-lidija

image U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet i pod pokroviministarteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske od 16. do 19. studenog 2009. godine održavala se 11. CARNetova korisnička konferencija pod nazivom „Internet rEvolucija“. Konferenciju je svečano otvorio dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa. 

Prvi je put konferencija održana usporedno u 11 gradova: Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Kninu, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Vukovaru, Zadru i Zagrebu, na 11 virtualno povezanih mjesta, što je bio novi i veliki izazov, a CARNetova ekipa pokazala se i više nego doraslom i takvim izazovima.

goran

 

Naziv konferencije "Internet rEvolucija" obuhvatio je teme: Internet jučer, danas, sutra, Internet i obrazovanje, Informatizacija društva, Privatnost i sigurnost. Na konferenciji je predstavljeno četrdeset i šest radova čiji su autori učitelji, nastavnici, profesori te IT stručnjaci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
Cjelokupan program rada konferencije sa sažecima radova možete vidjeti na mrežnim stranicama konferencije cuc.carnet.hr. Program konferencije pratilo je 449 sudionika.

stanic

 

 

 

U poslijepodnevnim dijelovima konferencije održana su tri okrugla stola s temama:

  1. Strategija broadband razvoja Republike Hrvatske.
  2. Web pristupačnost – uklonimo informacijske barijere.
  3. Postoji li privatnost na internetu?

 

Pozvani predavači govorili su o vrlo zanimljivim i aktualnim temama:image

  • Dalibor Vrsalović (redoviti profesor s FER-a) je u predavanju „Razvoj tehnologije i potencijalna singularnost“ govorio o vodećim teorijama budućeg razvoja tehnologija te usporedio aktualna dostignuća s tim predviđanjima.
  • Robin Christopherson (voditelj usluge osiguravanja pristupačnosti u Ability.Netu, VB) je u predavanju „Internet za svakoga – danas i u budućnosti“ predstavio ključne elemente u dizajnu pristupačnih mrežnih sjedišta sutrašnjice za što širu publiku.
  • Han Fraeters (stručnjak za iskustvo u razmjeni znanja, Institut Svjetske banke, SAD) govorio je o GDLN – globalnoj obrazovnoj mreži za razvoj preko koje Svjetska banka surađuje s partnerima u dizajnu obrazovnih rješenja prilagođenih za pojedince i organizacije iz domene razvoja.

Prema odabiru Programskog odbora ovogodišnju nagradu za najbolji rad dobili su Ivan Janković i Gordan Gledec s Fakulteta elektrotehnike i računarstva za rad „WebIDE – integrirana razvojna okolina u obliku web-aplikacije“, najbolju prezentaciju „E-potencije“ (online tečaj u nastavi matematike) održale su Antonela Czwyk Marić iz Zdravstvene škole Split i Ivana Sarić iz OŠ Brda, Split. Njihov rad i prezentaciju pogledajte u zasebnom članku.

zeljka2

 

Željka Knezović, Tomislav Bronzin i Lidija Kralj predstavili su i aktivnosti programa „Suradnici u učenju“ o čemu možete čitati u zasebnom članku.

Na konferenciji su predstavljeni i CARNetovi projekti: Primjena interaktivne ploče u nastavi, eLektireBurza za razmjenu udžbenika i Tesla u školi.
Aleksandra Mudrinić Ribić predstavila nam je projekt “Primjena interaktivne ploče” i u zasebnom članku.

 

 

Posebna događanja koja su se odvijala proteklih mjeseci, a završila dodjelom nagrada posljednji dan konferencije bila su Webfestival 2009. – Web za sve i CMS natjecanje „Skockajte web“.

Tema ovogodišnjeg jubilarnog 10. Webfestivala bila je web pristupačnost, odnosno prilagođavanje mrežnih sadržaja korisnicima s posebnim potrebama. Nagrade su dodijeljene mrežnim stranicama i sjedištima koji korisnicima s posebnim potrebama omogućavaju da razumiju, pretražuju i ostvare interakciju s objavljenim sadržajima, a ove su godine dobitnici mrežna sjedišta Nacionala, Ordinacije.hr i Društva osoba s invaliditetom Podunavlje. Više…

Natjecanje „Skockajte web!“ bilo je namijenjeno svim osnovnima i srednjima školama u Republici Hrvatskoj koje izrađuju i uređuju svoje školske web stranice u CARNetovom CMS sustavu. Pobjednici natjecanja, prema Ocjenjivačkom sudu, u kategoriji senior su:

  1. Osnovna škola Popovac,
  2. Osnovna škola kneza Mislava, Kaštel Sućurac,
  3. Osnovna škola Matija Gubec, Cernik.

U kategoriji junior pobjednik je III. gimnazija Osijek koja je dobila i posebnu pohvalu za iznimno napredan i kreativan pristup u izradi vizualnog rješenja. Više…

image

 

Tehnička realizacija ove virtualno-stvarne konferencije odrađena je u TCR sustavu, virtualnoj sobi Adobe Connecta te izravnim prijenosom za sve one koji nisu došli na neko od mjesta održavanja.
Snimke svih predavanja biti će dostupne na CARNetovom servisu Media on Demand ovdje.

 

 

Foto-galeriju, koju su stvarali i sami sudionici konferencije, pogledajte na stranicama konferencije (izbornik O konferenciji), a ovdje prenosimo samo nekoliko fotografija.

 

Još jedan CUC je uspješno realiziran. Bez obzira na prostornu razdvojenost, korisnici su bili zadovoljni kvalitetom radova, okruglih stolova i pozvanih predavača. Možda je svima nedostajalo druženje uživo i pozitivna, društvena atmosfera koja je pratila dosadašnje konferencije. No, ne sumnjamo da Goran Škvarč, predsjednik programskog odbora i Anamarija Sorić Ćustić, predsjednica organizacijskog odbora, već ne planiraju još bolji CUC sljedeće godine.

Pogledajte i reportažu koju je o CUC-u napravila ekipa emisije eHrvatska.

Napomena: Sve fotografije su originalno objavljene na stranicama CARNetove korisničke konferencije.