Windows 7

tomislavb

Win7_HomePremium_3DL 22. listopada 2009. godine službeno je objavljena nova verzija Microsoftovog operativnog sustava Windows 7, što znači da će se moći nabaviti i u slobodnoj prodaji. Windows 7 je nova verzija operativnog sustava koju su svi željeno očekivali nakon što Windows Vista nije doživjela očekivanu popularnost.

Interesantno je da se Windows 7 zasniva na istoj programskoj jezgri kao Windows Vista, no budući da je napravljena dodatna optimizacija, radi (barem) jednako dobro na istom hardveru kao i Windows XP, pa čak neki put i bolje. Kao i svaki novi operativni sustav, i Windows 7 traži određeno prilagođavanje korisnika, a jedna od najočitijih promjena je programska traka (Taskbar) na dnu ekrana koja kod Windowsa 7 nadomješta potrebu za nekoliko objekata: radnom površinom, trakom za brzo pokretanje i područjem obavijesti. Dodaci poput „live peeka“ (pregleda sadržaja ekrana programskog prozora koji radi u pozadini), prikaza postotka trake koja označava protok vremena (progress bar) i slično zahtijevaju i određene videoresurse, što većina prijenosnih i stolnih računala podržava.

 
Ovaj put Windows 7 dolazi čak u 6 inačica: Starter, Home Basic, Home Premium, Professional i Ultimate. Važno je istaknuti da verzije Starter i Home Basic neće biti dostupne na hrvatskom tržištu, nego samo na tržištima zemalja u razvoju. Nadogradnja s manje složene verzije na onu s više mogućnosti bit će laka i neće zahtijevati poseban medij, nego samo poseban ključ za „otključavanje“ funkcionalnosti.

Windows 7 Shake                      Windows 7 Snap

 video-1 video-2

Novosti koje Windows 7 donosi, uz Taskbar, su podrška za površinu osjetljivu na dodir na nekoliko mjesta (multitouch, kao kod iPhonea i Surfacea), upravljanje sustavom napajanja (skoro dvostruko duži rad na istom prijenosnom računalu), podrška za senzore, podizanje operativnog sustava s virtualnog diska (VHD), izvođenje multimedijskih sadržaja s udaljenih uređaja ili slanje medijskog prijenosa (media stream) prema udaljenim uređajima, potpuna podrška za 64-bitnu platformu (mogućnost adresiranja više od 3.4 GB), značajna poboljšanja performansi.

Usporedno s objavom operativnog sustava Windows 7, proizvedeno je puno novog hardvera koji je kompatibilan s tim operativnim sustavom, a doprinosi boljem korisničkom iskustvu, poput računala sa zaslonom osjetljivim na dodir na kojem se programima upravlja korištenjem prstiju i multi-touch pokreta.

Uz englesku inačicu dostupan je i jezični paket koji prevodi sučelje Windowsa 7 na hrvatski jezik, stoga nemojte dugo čekati – nadogradite svoje sustave na Windows 7!

demo HP TouchSmart Predstavljanje Window 7 i HP Pavilion Venesa Schutz i Alojzije Jukić

Saznajte više:
Početna stranica sustava Windows 7

saznajte_vise