Virtualni Državni skup za voditelje županijskih stručnih vijeća informatike/računalstva

prva-zeljkaK

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a uz podršku Microsofta Hrvatska, MZOŠ-a i CARNeta, 23. listopada 2009. godine održan je Državni skup za voditelje županijskih stručnih vijeća učitelja i nastavnika informatike/računalstva i to korištenjem Microsoft Office Live Meetinga 2007 – alata za videokonferencijski prijenos. 54 voditelja županijskih stručnih vijeća, 4 viša savjetnika za informatiku, 4 predavača s udaljenih lokacija (Zagreb, Split, Labin), predstavnici CARNeta, MZOŠ-a i Microsofta Hrvatska pratili su iz svojih škola, ureda i domova stručni skup u trajanju od 6 sati – pomoću interneta.

Microsoft Office Live Meeting je alat koji u svojemu radu koristimo gotovo 3 godine na području edukacije i suradnje na daljinu pri čemu ostvarujemo sve veće uspjehe. Zašto smo na ovakav način odlučili okupiti 54 voditelja? U vremenu štednje i rezanja troškova nismo željeli izgubiti na učestalosti informiranja i edukacije županijskih voditelja, a posebno u području IKT-a gdje se promjene događaju svakodnevno. Zato smo ponovno koristili Live Meeting, pozvali predavače s aktualnim temama i održali virtualni stručni skup s mogućnošću pristupa s bilo kojeg mjesta, kako voditelja, tako i predavača.

download-centar

Sudionici skupa informirani su o svim novostima u području IKT-a, a posebna novost koja će svim učiteljima i nastavnicima biti jako zanimljiva, jest najava Download Centra gdje će se moći preuzeti Microsoftovi programski alati i podrška potrebna za odvijanje nastave informatike odobrene od strane MZOŠ-a i uz sve potrebne licence. Download centar nastao je suradnjom Microsofta Hrvatska, CARNet-a i MZOŠ-a.win7

 

 

Sljedeća novost na koju možemo biti ponosni su Windowsi 7 jer smo temu predstavili učiteljima i nastavnicima informatike upravo dan nakon službene objave i puštanja u javnost. Predstavljene su sve prednosti, novosti i različitosti sustava u odnosu na prethodne te je prikazana kratka demonstracija instalacije Windowsa 7.

 

 

zupanc

 

Ne smijemo preskočiti ni ostale teme koje su od izuzetne važnosti u nastavi informatike, a to je „Održavanje računalne učionice“ te „Metode i oblici rada u nastavi informatike s djecom s teškoćama u razvoju i učenju“, tema koja je nastavnicima oduvijek izazov.

 

     odrzavanje    virtualizacija

Održano je šest sati videokonferencijskog prijenosa pomoću interneta, tehnika je funkcionirala besprijekorno, a zadovoljstvo je bilo obostrano (od strane organizatora, sudionika i predavača). Ovakvom organizacijom stručnog skupa smanjili smo troškove i vrijeme putovanja voditelja županijskih vijeća te broj sati koje voditelji gube na nastavi.
Što smo dobili?
Dobili smo snimke svih izlaganja i mogućnost njihove reprodukcije i korištenja na svim vijećima učitelja i nastavnika informatike, a predavači će tada biti online i pomoću Live Meetinga odgovarati na postavljena pitanja.
Što smo izgubili?
Jedini nedostatak je susret uživo, druženje u pauzama i slobodno vrijeme nakon predavanja, tj. networking. Tko zna, možda nas Microsoft novom verzijom Live Meetinga iznenadi nekom virtualnom kavom ili nekom novom vrstom online Team Buildinga? No, obzirom na vrijeme u kojem se nalazimo i u skladu s recesijom, mi smo dali svoj doprinos a nismo izgubili na kvaliteti. Čak štoviše, mogu reći da smo ovakvom organizacijom pokazali da smo potpuno u skladu sa svjetskim trendovima u području edukacije.

O korištenju Download centra pročitajte i u tekstu Gordane Sokol, a o prednostima Windowsa 7 u članku Tomislava Bronzina.