O Normali

sime-ela
normala

Zahvaljujući mogućnostima koje pruža javni servis Yahoo groups, grupa nastavnika matematike iz svih krajeva Hrvatske svakodnevno razmjenjuje svoje ideje, poglede i nastavne materijale još od 2000. godine. Prirodni slijed te suradnje bilo je osnivanje i registracija udruge Normala krajem 2007. godine. Ime dolazi od matematičkog pojma normala koji predstavlja okomicu na tangentu krivulje u točki dodira i čije je svojstvo da prolazi središtem zakrivljenosti. Ime je jednostavno, lako pamtljivo, u sebi sadrži slovo n kao nastavnik i m kao matematika. Kako je uz to i domena na hrvatskom internetskom prostoru bila slobodna, pokazalo se zgodnim imenom za udrugu. Na naš zahtjev CARNet nam je 19. prosinca 2007. dodijelio vršnu domenu www.normala.hr.

Puni naziv udruge je Normala – udruga za promicanje nastave matematike. Ideja o osnivanju udruge nastala je zbog potrebe unaprjeđenja nastave matematike, stručnog usavršavanja nastavnika matematike kao i poticanja smišljenog uvođenja informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavu matematike. Uvjereni smo da o unaprjeđenju nastave matematike imaju što reći i doprinijeti upravo oni koji se njome svakodnevno bave i promišljaju probleme. Još kao neformalna grupa pojedinaca okupljenih oko Diskusijske liste Nastava matematike, više smo godina surađivali na raznim inovacijama i projektima. Naša ostvarenja dostupna na internetu mogu biti korisna nastavnicima i učenicima, a spoznaje do kojih smo došli i iskustvo koje smo stekli, mogu biti razlog suradnje s postojećim prosvjetnim institucijama.

Što smo učinili do sada? P1090496

  • Potpuno lokalizirali GeoGebru, usko surađujemo s timom koji razvija program i stalno unaprjeđujemo prijevod programa i nove materijale.
  • Izradili smo niz nastavnih cjelina pod nazivom Interaktivna matematika namijenjenih samostalnom ili organiziranom učenju matematike.
  • Pokrenuli smo suradnički projekt Riznica matematičkih apleta.
  • Sudjelovali smo u raznim projektima stručnog usavršavanja nastavnika matematike za primjenu IKT-a.
  • Organizirali smo radionice za učenike i nastavnike.
  • Organizirali smo dva ciklusa e-tečaja Geogebre u sustavu Moodle za nastavnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
  • Pisali smo reakcije na prijedlog Pravilnika o državnoj maturi, na prijedlog NOK-a, na prijedlog Zakona o udžbenicima i prijedlog Pravilnika o ocjenjivanju.

Normala trenutno ima šezdeset članova iz cijele Hrvatske. Za rad na dokumentima i projektima te za rasprave koristimo javni servis Google grupe.

Predstavljanje udruge Normala u Puli iskoristili smo za razgovor s Elom Rac Marinić Kragić.