Matematika je „nešto“ više

titleslika1 

Matematika je “nešto” više

 

Branka Antunović-Piton, dipl .ing. mat.,
učitelj-mentor, OŠ Kaštanjer Pula,
predsjednica HMD – Podružnice “Istra”

Opet zajedno u Puli na 6. stručno-metodičkom skupu za učitelje i nastavnike matematike u Republici Hrvatskoj!

Razlog – matematika? Ili je razlog što svi mi sve više uviđamo kako je korisno, potrebno, lijepo i, usudit ću se napisati, uzvišeno baviti se i živjeti matematiku. Toliko apstraktna, a tako životna! Matematika!

Mnogi smo danas ovdje na skupu, no mnogi još nespoznano čekaju u školskim klupama.

Matematički entuzijazam prepoznaje se i u radu i u rezultatima HMD – Podružnice „Istra“. Razvijaju se postojeći projekti: pripreme za natjecanja, matematička liga, festival matematike (Zbornik radova 5. stručno-metodičkog skupa, 2007.). Sve se više učitelja uključuje u rad Društva, ali i sve je više učenika koji sudjeluju u projektima. Podrška stiže s mnogih strana: Grad Pula – Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, poduzeće Motortech, Arenaturist, Grad Pazin, Grad Poreč, GSŠ „Juraj Dobrila“ Pazin, Gimnazija Pula, Sveučilište Juraj Dobrila.

Na natječaju Zagrebačke banke „Znanjem do uspjeha“ u 2008. godini dobitnici smo donacije za Festival matematike – otvoreno ekipno natjecanje. Ta su nam sredstva omogućila da još kvalitetnije organiziramo Festival 2009. godine.

 

 

slika2

slika3 Na festival smo uvrstili novu kategoriju Omikron za učenike od 4. – 6. razreda osnovne škole, pored postojećih kategorija Omega, Sigma i Gama. Oformili smo timove za izradu zadataka za svaku kategoriju i uključili informatičara koji je razvio program za elektronsku kontrolu zadataka te smo dobili izvrsnu bazu podataka za razne statistike po učenicima, ekipama, zadatcima.

Dva dana, 528 učenika, izvrsna predavanja profesora Polonija, astronoma Korlevića, inovatora Zenzerovića, šetnje, more, druženja i na kraju nagrade, ali i predstavljanje novog projekta Pula+ …

 

Naš tim: Anica Lasić, Ljubica Perić, Gordana Božić, Milica Šilić-Fabris, Marija Dobrila, Marija Dotlić, Jadranka Bartolić-Muzica, Sandra Kadum, Tatjana Gužvić, Azra Vlačić, Vera Bukša, Enes Kosić, Zvonko Jovičić, Amalija Jovičić, Silvana Blečić Stambulić, Tomo Krajina, Nevia Lorencin, Ecio Božac, Tiziana Laković, Robert Gortan, Vesna Ilić-Vujasin, Đurđica Bonaca, Ema Tintor, Predrag Brkić, Gracijela Kirac, Vesna Tupac-Prosen, Vladimir Kadum, Franko Ivanšić, Nenad Kuzmanović, Branka Antunović-Piton.

 

slika4

Znak i naziv „Pula+“ predstavlja novi vizualni identitet Pule. “Pula je svaki pojedinac koji u njoj živi. Znak je izveden iz postojećeg pulskog grba koji se sastoji od žutog latinskog križa na zelenom štitu i koji je simbol kršćanstva. Naš znak je taj aspekt zadržao, ali je pretvaranjem u plus omogućio doživljaj Pule kao multietničkog, multikulturalnog i multikonfesionalnog grada. Dobili smo „plus“ koji je općeprihvaćen naziv za pozitivno, ali i znak za povezivanje i dodavanje.“ (Marko Braus, Igor Stanišljević, dizajnerski studio Parabureau, autori novog vizualnog identiteta Pule, preuzeto 7. 3. 2009., Glas Istre).

Nadovezujući se na tu ideju, cilj naše Pule+ je poticanje učenika na primjenu matematike, poticaj za male istraživačke/znanstvene projekte, upoznavanje i otkrivanje svoga grada matematičkim okom, tj. da učenici pokažu kako primjenjuju naučeno, povezuju i otkrivaju Pulu kroz njenu povijest, umjetnost, arhitekturu…

Bili smo iznenađeni raznolikošću i inventivnošću radova.

S ovim projektom nastavljamo i sljedeće godine pod nazivom Matematika+ za sve zainteresirane učenike.

Naravno, iskustva ovog projekta pokazala su koliko još prostora i zahtjeva ima u razvijanju projekta i da je učitelj-mentor nezaobilazna karika u njegovoj realizaciji.

 

slika5a slika5b

Pogledajmo snimku predavanja i prezentaciju.