6. stručno-metodički skup

prva-lidija

U organizaciji Hrvatskog-matematičkog društva Podružnice Istra i Agencije za odgoj i obrazovanje u Puli je održan 6. stručno-metodički skup Metodika nastave matematike u osnovnoj i srednjoj školi s temom Didaktička dokimologija.
Skup je okupio oko 500 sudionika iz cijele Hrvatske koji su u ugodnoj i kreativnoj atmosferi pulskog hotela Histria proveli tri dana. Predstavljeno je 28 radova, održano 18 radionica te dva okrugla stola. Okrugli stolovi dotaknuli su zanimljivu temu popravnih ispita, ali i potaknuli raspravu o novom Pravilniku o ocjenjivanju.

Ovaj skup je bio prvi koji se pomoću Live Meetinga prenosio uživo te je aktivnim sudjelovanjem zajednice „Suradnici u učenju“ približen i svima koji nisu došli u Pulu. Snimke tog prijenosa bit će objavljene na stranicama portala www.ucitelji.org .

Pogledajte osvrt Miroslava Klaića, višeg savjetnika za matematiku i predstojnika osječke podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

Što o skupu kažu organizatori, Branka Antunović-Piton i Robert Gortan te učenica iz njihove grupe pomoćnika, možete pogledati u sljedećoj snimci.

 

 

U ovom broju Pogleda prenosimo i nekoliko radova sa skupa:

Zahvaljujemo HMD Podružnici Istra na dozvoli za objavljivanje tekstova. Više o ostalim predavanjima i radionicama pročitajte u zasebnom članku.

Ovogodišnja „Pula“ bila je i dio rođendanske proslave časopisa Matematika i Škola. MiŠ je postao značajan dio matematičke svakodnevice, drago nam je da je već 10 godina s nama i nadamo se da će još dugo upotpunjavati naš učiteljsko-matematički svijet. Više o MiŠ-u pročitajte i pogledajte u zasebnom članku.

Na skupu je predstavljena i udruga učitelja i nastavnika matematike „Normala“. Čime se bavi „Normala“ i kako joj se možete pridružiti, pročitajte ovdje.

 Damir Šišić majstorski je fotoaparatom uhvatio atmosferu i dobro društvo na skupu. Njegove fotografije pogledajte ovdje.

bpiton

P1090465

Hrvatsko-matematičko društvo, Podružnica Istra, od 1999. godine organizira stručno-metodičke skupove za učitelje i nastavnike matematike u RH.
Kako je sve započelo? Svako druženje matematičara izvor je novih ideja, novih suradnji i projekata. Tako je i jedan razgovor profesorice Dragice Bešenić, profesora Branimira Dakića, Šime Šuljića i Vladimira Kaduma u srpnju 1998. na Skupu matematičara u Zagrebu bio temelj za nastanak 1. stručno-metodičkog skupa održanog u Rovinju 1999. godine.

 

  • 1999. 30. 9. – 2. 10. Utjecaj rješavanja problema na obrazovni učinak u nastavi matematike, Rovinj
  • 2001. 11. – 13. 10. Uloga udžbenika u matematičkom odgajanju i obrazovanju učenika OŠ i SŠ, Rovinj
  • 2003. 16. – 18. 10. Kreativnost učitelja/nastavnika i učenika u nastavi matematike, Rovinj
  • 2005. 13. – 15. 10. Motivacija u nastavi matematike, Rovinj
  • 2007. 4. – 6. 10. Zornost u nastavi matematike, Pula
  • 2009. 22. – 24. 10. Didaktička dokimologija, Pula

Svaki skup ima središnju temu koja okuplja metodičare, savjetnike, sveučilišne profesore, učitelje i nastavnike matematike. U tri se dana kroz plenarna predavanja i radionice iznose ideje i iskustva i zato je i svaki skup drugačiji .
Iz organizacijskih se razloga skup 2007. godine iz Rovinja preselio u Pulu: broj sudionika prerastao je brojku 400, a predavača i voditelja radionica 50. Novost od 2007. godine su i tematski okrugli stolovi – o matematičkim natjecanjima, ispravku ispravka ispita koji su pokazali potrebu za otvorenim razgovorom i izmjenom iskustva iz učionice. Održana je i izložba prof. Šime Šuljića i gospodina Hrvoja Čuljka iz poduzeća Geoservis pod nazivom „Arena je elipsa“.

S ovim idejama dolazimo i do 2009. godine, na 6. stručno-metodički skup s temom Didaktička dokimologija. Suorganizator je i Agencija za odgoj i obrazovanje, a očekuje se oko 500 sudionika, 59 predavača i voditelja radionica. Istodobno časopis Matematika i škola obilježava 10 godina izlaženja – početak je bio upravo na 1. skupu u Rovinju 1999. godine. Ovogodišnja izložba je MiŠeva izložba.

P1090563

Klikom na sliku možete pogledati synth MiŠeve izložbe.

 
Organizacija skupa se danas, zahvaljujući informacijskoj tehnologiji, većim dijelom odvija na mreži pomoću elektroničke pošte, ali traje preko 6 mjeseci, a uključuje kontakte s AZOO-om, animaciju predavača/voditelja radionica, organizaciju smještaja, pozive školama, medijima, izdavačima, izradu Zbornika radova, razmišljanja o temama sljedećih skupova i temama okruglih stolova, organizaciju radionica, vremenika i ostalih popratnih događanja .

Nije lako zadovoljiti svakog pojedinca na skupu, no vjerujemo da će svaki matematičar pronaći potvrdu snage svoga zvanja kao inspiraciju za daljnji rad .
Sve informacije o skupu možete pronaći i na mrežnim stranicama Hrvatskog-matematičkog društva Podružnice Istra.

Damir Šišić majstorski je fotoaparatom uhvatio atmosferu i dobro društvo na skupu. Njegove fotografije pogledajte ovdje.