10. rođendan časopisa Matematika i Škola

prva-lidija

U okviru 6. stručno-metodičkog skupa proslavljena je 10. godišnjica izlaska prvog broja časopisa Matematika i Škola.
Pogledajte kratki isječak s obilježavanja te godišnjice u kojem govore Branimir Dakić, Neven Elezović, Zdravko Kurnik i Sandra Gračan.

 

 

 

Iskoristili smo priliku i razgovarali s Branimirom Dakićem, glavnim urednikom i Sandrom Gračan, tehničkom urednicom MiŠ-a o MiŠ-evoj prošlosti sadašnjosti i budućnosti.

 

 

Pogledajte i photosynth MiŠeve izložbe iz Pule.

P1090540

 

 

 

 

MiŠ je postao značajan dio matematičke svakodnevice, drago nam je da je već 10 godina s nama i nadamo se da će još dugo, dugo godina upotpunjavati naš učiteljsko-matematički svijet.

 

Pročitajte što o proteklih deset godina u 51. broju MiŠ-a piše Sandra Gračan.

sandraG

Sretan rođendan!

 

clip_image002

Poštovana urednice,
nadam se da Slovenci nisu blokirali i izlaženje MiŠ-a, pa ja šaljem nastavak rječnika. Pripremam za ovaj broj i kraći članak “Dvije pedesetogodišnjice”. Kako inače stojimo s vremenom?
Javio mi se Dakić iz Kanade, nadam se da Glavni razmišlja o 10-godišnjici MiŠ-a. Predložit ću mu da se 50 brojeva obilježi u Uvodniku broja 50, a 10-godišnjica u broju 51, jer se u listopadu navršava 10 godina izlaženja časopisa. Ili je već drukčije riješeno?
Puno pozdrava
ZK

Ovo duhovito pisamce napisao je prije nekoliko mjeseci prof. dr. Zdravko Kurnik, podsjećajući nas na 10. rođendan našeg časopisa. Zar je prošlo već 10 godina, pitam se ja?! 10 godina, 5 brojeva godišnje, to je 50 brojeva, svaki broj s 50-ak stranica, dakle oko 2500 stranica… eh!

A kao da je bilo jučer kad smo počeli… Ponesena silnom pozitivnom energijom, mala ekipa u Elementu s veseljem je dočekala priliku da realizira krasnu ideju o pokretanju stručno-metodičkog časopisa, koja se već duže vrijeme vrzmala po glavi našega Glavnog. A kad ideja padne na plodno tlo, mora “izrasti“ dobra stvar.

Prvi broj MiŠ-a ugledao je svjetlo dana listopada 1999. Bio je pomno uređen, friško izdizajniran, pripremljen i otisnut, te prvi put javno predstavljen na stručno-metodičkom skupu u Rovinju. Bilo je lijepo osjetiti veliko zadovoljstvo pokretanjem ovog stručnog časopisa, čitati sva pristigla pisma i mailove i pripremati za tisak brojne zanimljive tekstove. Već tada su mi rad na MiŠ-u i bliska suradnja s prof. Dakićem i dr. Kurnikom postali najdraži od svih poslova u Elementu, a tako je i dan danas. Bio je to dobar “klik“ na prvi pogled!

Listajući sada sve te stare brojeve i gledajući unatrag, s ponosom možemo reći kako je tu bilo “puno lipih stvari“. Oko MiŠa su se brzo okupila brojna, i velika i mala, imena iz našeg matematičkog svijeta. Redale su se rubrike, bilo ih je ukupno 30-ak, neke su se s vremenom gasile, neke nove pak otvarale. Pisalo se najviše o vašim iskustvima u nastavi (Iz razreda, 124 članka), ponavljali su se osnovni pojmovi iz metodike nastave matematike (Iz rječnika metodike, Metodika – 54 članka), čitali smo kako se uspješno koristiti računalom u nastavi matematike i učili GeoGebru (Matematika i računalo – 48 članaka), pisalo se o tome kako izgleda nastava matematike u svijetu (Iz svijeta: Italija, Mađarska, Japan, Danska, Francuska… – 21 članak), stjecala su se nova i proširivala postojeća znanja (Više nego u udžbeniku, Povijest matematike), raspravljalo se o aktualnim problemima i kritiziralo ono što ne valja (eh, a toga je barem bilo – od HNOS-a i Nacionalnog kurikuluma, preko problema s uvođenjem Državne mature i matematike, slabih rezultata na inicijalnim testovima, uporabe kalkulatora u razredu, uvođenja vjerojatnosti i statistike u srednju školu…). Pisalo se i o svim važnijim događanjima tijekom pojedinih godina, izvještavalo se sa svih većih skupova, obilježavale su se razne obljetnice, pratila su se unapređenja, te proslavljali Uskrsi i Božići, pa čak i Valentinova na jedan poseban, matematički način. Bilo je tu i mnogo humora, zabave i raznih matematičkih zanimljivosti. Posebno mi je bila draga Dubravkina “Štreberica“, a tek svi oni mali duhoviti stripovi, pa rebusi…

Sve u svemu, u MiŠ-u je u ovih 10 godina objavljeno ukupno 675 članaka. Surađivali smo ukupno sa 150 autora, a red je spomenuti one najmarljivije, bez kojih MiŠ ne bi bio to što jest:

 • Dubravka Glasnović Gracin, Samobor,
 • Ela Rac Marinić Kragić, Zagreb,
 • Anđelko Marić, Sinj,
 • Vinko Bajrović, Split,
 • Ivan Marinović, Zagreb,
 • Antonija Horvatek, Ivanić Grad,
 • Lidija Kralj, Veliki Bukovec,
 • Sonja Banić, Zagreb,
 • Katica Kalajdžija, Varaždin,
 • Šefket Arslanagić, Sarajevo,
 • Alija Muminagić, Nykõbing, Danska,
 • Sanja Sruk, Zagreb,
 • Željka Bjelanović Dijanić, Čazma,
 • Jens Carstensen, Nykõbing, Danska,
 • Vladimir Devidé, Zagreb,
 • Željko Hanjš, Zagreb,
 • Blanka Iličić, Bjelovar,
 • Željka Milin Šipuš, Zagreb,
 • Petar Vranjković, Zadar,
 • Darko Žubrinić, Zagreb.

Naravno, u ovih “Top 20“ ne ulaze prof. Branimir Dakić, dr. Zdravko Kurnik, prof. Šime Šuljić, dr. Jasenka Ðurović, dr. Neven Elezović, dr. Sanja Varošanec i dr. Margita Pavleković – oni pak čine stručno uredništvo časopisa i spominjem ih ovdje izvan svake konkurencije. Ipak, dugujem posebno “hvala“ prof. Šuljiću, kao i prof. Eli Rac Marinić Kragić na ubrzanom tečaju GeoGebre s posebnom temom: “Kako iskoristiti GeoGebrine crteže i konstrukcije u pripremi za tisak”. Veliko “hvala“ i dr. sc. Željku Hanjšu i prof. Damiru Šišiću koji su zasluženo ponijeli titulu MiŠ-evih sveprisutnih najfotografa i zahvaljujući kojima su nastajale MiŠ-eve “duplerice” i neki od Panoptikuma.

Premda smo kroz godine mijenjali dizajn našeg MiŠ-a čak nekoliko puta, nastojeći pratiti sve moderne trendove u izdavaštvu najbolje što smo znali, moram priznati da mi je “onaj prvi” nekako prirastao srcu. (Čovjek se nekako veže…) Iz TeX-a se u međuvremenu prešlo na In-Design, pisanje matematičkih formula malo se zakompliciralo, ali zato nekad dvobojni MiŠ danas čitate u novom, šarenom ruhu i s dizajnerskim potpisom studija Palete d.o.o., Zagreb. No, način na koji možete predati svoje radove za koje biste željeli da budu objavljeni nije se bitno promijenio. Možete ih poslat mailom ili poštom; uredit ćemo ih, nacrtati slike, obraditi crteže ili fotografije i sve to kako bismo što bolje prezentirali ono što želite objaviti. Čak i ako su tekstovi rukom napisani, a smatrate da su dobri i želite ih objaviti u časopisu, slobodno nam se javite. Neka vas ne brine silna tehnika… image

Svakako treba spomenuti da MiŠ danas ima oko 1200 stalnih pretplatnika diljem Hrvatske. To su jednim dijelom osnovne i srednje škole, a jednim dijelom nastavnici. Posebno ga rado čitaju mladi nastavnici, koji se tek spremaju polagati stručni ispit. Svjesni smo da tu još ima prostora za poboljšanja i unapređenja, a i želje su nam često prevelike… Ipak, od ove školske godine ostvarila nam se još jedna, dugo priželjkivana želja – napokon su oživjele MiŠ-eve web-stranice.
Na web-adresi http://mis.element.hr/ možete pregledati sve što poželite, pretraživati stare brojeve, komunicirati s uredništvom časopisa, a i međusobno – svakako pogledajte! Čvrsto vjerujem da je u prvih 10 godina postojanja ovaj stručni časopis uspio ostvariti početni san svojega Glavnog: “da bude živahan, raznovrstan, sadržajan, zanimljiv, aktualan, i da ga stvaraju njegovi čitatelji!“

 

Zato na kraju s ponosom mogu reći:

sretan 10. rođendan dragom MiŠ-u i neka još dugo poživi!

 

Članak je originalno objavljen u 51. broju časopisa Matematika i Škola u izdanju Elementa, Zagreb. Zahvaljujemo uredništvu MiŠ-a na dozvoli za objavljivanje ovog teksta.