Primjena programa Live@EDU u našim školama

marko-darko-lidija

live

Microsoft Live@EDU, program namijenjen obrazovnim ustanovama, učenicima, studentima, alumni članovima, učiteljima i ostalim članovima ustanove, omogućuje besplatne suradničke i komunikacijske servise koji rade na Microsoftovoj mreži. Live@EDU trenutno obrazovnim institucijama pruža mogućnost odabira vodećeg servisa za upravljanje elektroničkom poštom te pripadajućim mobilnim, računalnim i mrežnim programima. Korisnici koriste inovativne, ali i poznate alate na različitim uređajima i internetu kako bi pristupili svojim podatcima. 

Live@EDU usluge obrazovnim su ustanovama dostupne u suradnji s lokalnim Microsoftovim uredom. Najjednostavniji je pristup online prijavi koja se može pronaći na mrežnoj adresi http://get.liveatedu.com. Programu Live@EDU moguće je besplatno i jednostavno pristupiti pomoću svih popularnih mrežnih preglednika za Windows, Mac i Linux operacijske sustave. Više o mogućnostima programa Live@EDU možete saznati i na adresi http://my.liveatedu.com/ .

Što dobivate programom Live@EDU?

live2

Korisnicima programa Live@EDU dostupno je Microsoftovo Office Outlook Web Access sučelje elektroničke pošte s imenom i logom ustanove za sve nastavno osoblje i studente ili učenike u instituciji. No, Live@EDU nije samo sustav za elektroničku poštu, već uključuje i pristup drugim programima i uslugama koji povećavaju mogućnosti suradnje i komunikacije kao što su kalendari, dijeljenje dokumenata, dijeljeni radni prostori, blogovi, razmjenjivanje poruka u stvarnom vremenu (instant messaging), mobilni podsjetnici (alert), video chat, mobilna elektronička pošta te pristup dokumentima, adresarima i drugo.

Microsoft Live@EDU je platforma koju možemo usporediti sa suradničkim kampusom 21. stoljeća. S 10 gigabajta (GB) prostora za elektroničku poštu i 25 GB dodatnog prostora za dokumente (SkyDrive), studenti, učenici i nastavnici mogu koristiti online obrazovne materijale, raspravljati o idejama s drugim studentima i nastavnicima, zajedno raditi na zadatcima te ostati povezani s kolegama i profesorima i kad završe studij (alumni).

live1

Program Live@EDU temelji se na ideji da se studentima i alumni korisnicima omogući dugoročni pristup elektroničkoj pošti te uslugama mrežne suradnje i komunikacije. Microsoft kontinuirano održava i nadograđuje Live@EDU usluge što pomaže obrazovnim ustanovama da ponude svoje nove usluge. Kako je Live@EDU usluga ista ili slična Microsoftovoj programskoj podršci koja se koristi na raznim radnim mjestima, i to je jedan od novih načina da se studenti pripreme za svijet u koji ulaze nakon diplome.

Live@EDU u primjeni – OŠ Popovača

Osnovna škola Popovača program Live@EDU upotrebljava kao alat za komunikaciju i suradnju u školi i izvan nje. Cilj je ojačati komunikaciju i suradnju između svih čimbenika obrazovnog procesa: učitelja, učenika i roditelja.

Pomoću svojeg Live@edu korisničkog računa učenici mogu pristupiti Live@EDU uslugama pomoću interneta gdje su im na raspolaganju elektroničke adrese odnosno kontakti svih učenika podijeljenih po razredima, učitelja te ostalih korisnika usluge.

Suradnja roditelj – učitelj (razrednik) se time uvelike pojednostavljuje jer će učitelji imati sve adrese e-pošte roditelja svoga razreda u jednoj grupi i jednim klikom moći poslati obavijest svima. Pomoću obrasca za ocjene, koji će biti postavljen na portal, moći će roditeljima poslati mjesečna izvješća o ocjenama te taj način voditi evidenciju u digitalnom obliku.

U izradi je i novi portal škole na DNN (DotNetNuke) tehnologiji koji će omogućiti povezivanje Live@EDU programa s ostalim informacijama o školi.

U okviru Live@EDU programa učenicima je otvorena mogućnost korištenje Live usluga kao što su galerija fotografija, pisanje blogova, Skydrive za pohranu podataka itd… Planiramo organizirati i natječaj o učeničkim blogovima koje će ocjenjivati i komentirati registrirani korisnici portala. Na taj način želimo pokazati da blogovi mogu biti vrlo zanimljiva edukativna i zabavna literatura, kako za učenike, tako i za roditelje i učitelje.

live3Osim svojih osobnih kalendara koje nudi Live@EDU, korisnici će prijavom na portal škole na svoje Live račune dobivati podsjetnike o svim događajima u školi i izvan nje. Roditeljima ćemo na isti način slati bilten kako bismo ih upoznali sa svim događajima u školi.

Mogućnošću povezivanja različitih računa elektroničke pošte korisniku je omogućeno jednostavno istovremeno pregledavanje svih pristiglih poruka te slanje s računa koji  odaberu. Oni korisnici koji imaju mobilne uređaje s podrškom za Microsoft Exchange Server, moći će sve podatke s Live@EDU računa (e-pošta, kontakti, kalendar) sinkronizirati s mobitelom.

Smatram da je Live@EDU usluga i za učitelje, učenike i roditelje jedan od načina kako se može olakšati i poboljšati komunikacija učitelj-učenik-roditelj i na taj način stvoriti bolja i kreativnija atmosfera u školi i izvan nje.

Live@EDU u primjeni – OŠ Veliki Bukovec

U OŠ Veliki Bukovec koristimo Live@EDU program od ove jeseni. U prvoj fazi korištenja svi učitelji dobili su svoje Live ID podatke, a napravljeno je i nekoliko grupa tako da se slanjem na jednu adresu omogućava istovremeno slanje poruke, primjerice, svim učiteljima. Prva aktivnost bila je slanje novog školskog rasporeda na adrese elektroničke pošte kolegica i kolega i izazvala je popriličnu pozornost u kolektivu.

live4 Live@EDU program koristimo i za razmjenjivanje i pohranjivanje materijala koje bismo inače koristili u papirnatom obliku, primjerice godišnjih planova i programa, pravilnika, kurikuluma… Te materijale šaljemo elektroničkom poštom ili ih pohranjujemo na osobne ili školske Skydriveove. Live@EDU omogućava nam da jednostavno odredimo dozvole pristupa tim prostorima i dokumentima jer svi članovi naše škole imaju prepoznatljive Live ID adrese.

Korištenje Microsoftovog Outlook Live programa omogućava nam jednostavan kontakt s kolegama koji su dodani na naše popise kontakata jer odmah vidimo tko je od njih online pa možemo brzo i jednostavno komunicirati. Mogućnosti kalendara još nismo počeli koristiti, no nadamo se da ćemo pomoću njega lako uskladiti sve prijedloge društvenih događanja u školi, odlaske na seminare, termine sjednica i svih ostalih školskih obaveza.

U planu je i korištenje Office Live Workspacea za suradnički rad na zajedničkim dokumentima te planiranje i praćenje projekata.

Program Live@EDU svima nam polako mijenja perspektivu, čineći dosad nemoguće stvari tako jednostavnima.