Popularnost pretraživača Bing raste iz dana u dan!

zeljkaK

Početkom travnja ove godine bili smo ugodno iznenađeni izlaskom i pojavom Bing tražilice u prozoru Internet Explorera. Sada, nakon pola godine korištenja, ne mogu više ni zamisliti bijeli dosadni prozor Google pretraživača. Svakog jutra, kada započinjem svoj radni dan, jedva čekam vidjeti nove slike u pozadini Bing tražilice. Zanimljivo kako nam ovako male stvari mogu uljepšati dan! Svijet i priroda oko nas su zaista očaravajući, a Bing je to prepoznao!

No, za one koji nisu toliko oduševljeni svakodnevno drugačijom pozadinom Binga ili kojima se više sviđa Bing na Googleov način ali u sivom izdanju, evo jedan trik: za isključenje prikaza pozadine kliknite na poveznicu ili upišite http://www.bing.com/?rb=0 dok za ponovno uključenje prikaza pozadine upišite http://www.bing.com/?rb=1 . Jednostavno, zar ne?

Proučavajući Bing i čitajući razne članke o njemu, shvatila sam da većinu funkcionalnosti koju Bing nudi – ne vidim i ne mogu isprobati u svom prozoru Internet Explorera. Nažalost, to je zaista tako za sve one koji žive izvan SAD-a. No, da biste ipak isprobali sve ljepote Binga iako ne živite u Americi, posjetite http://www.bing.com/worldwide.aspx te odaberite United States – English. To će vam omogućiti pregled svih ranije postavljenih fotografija, tj. pozadina. Osim toga, slike pozadina su različite za stanovnike SAD-a i za ostatak svijeta.

Malo statistike i puno novosti o kojima se priča
 

Pojavom tražilice Bing, povećanje Microsoftovog udjela na američkom pretraživačkom tržištu u travnju je iznosilo 7,21%, u svibnju 7,81%, lipnju 8,23%, srpnju 9,4%, a u kolovozu čak 10,7% (podatci tvrtke StatCounter). Vjerujem da će ovaj postotak još više rasti, posebno nakon noviteta koji su nas ugodno iznenadili u zadnjih par dana i koji će zasigurno nakon svoje objave uvelike povećati popularnost tražilice. Prisluškivanjem raznih tweetova te čitanjem blogova Bing fanova, može se doznati kako Bing najavljuje svoju sljedeću verziju – Bing 2.0. Jedan od tweetova koji mi se jako svidio i koji programerima i techno freekovima puno govori je: „bing+silverlight in maps=amazing!! Goodbye google!“. Obećavajuće ako je istinito! Za one nestrpljive kao što sam ja, ipak ne preostaje ništa drugo nego čekati…

bing-visual search Međutim, ono što je novo i objavljeno polovicom rujna a što je oduševilo korisnike, jest Beta verzija Binga: Bing Visual Search. Alat za pretraživanje i kupovanje (Shopping) nudi vizualnu zamjenu uobičajenih popisa poveznica koje pretraživači daju kada korisnici traže, primjerice, automobile, kamere ili slične uređaje – Visual Search stranica prikazuje fotografije vaših pretraga.

 

Izlazak Visual Searcha iz beta faze te uključenje u sastavni dio Binga, Microsoft najavljuje za nadolazeće tjedne s naglaskom da će neki korisnici mogućnost dobiti prije, a neki kasnije. Planira se da će do kraja studenog biti vidljiv svim korisnicima diljem svijeta. Što se nalazi u pozadini Visual Searcha? Visual Search temelji se na Silverlight 3.0 tehnologiji,a Bingov tim programera godinama je istraživao različite načine pretraživanja i potrebebing image mostar korisnika. Rezultat istraživanja je nova tehnologija koja korisnicima olakšava pretraživanje i 20% brže pronalazi traženi pojam pomoću vizualnog prikaza. Hoće li Visual Search doživjeti uspjeh kako se predviđa, čekat ćemo do objave pune verzije.

I za kraj ovog članka, vratit ću se na početak priče o pozadinama Binga. Ne mogu ne spomenuti da se početkom rujna na stranici www.bing.com pojavila fotografija    povijesne građevine, starog mosta u Mostaru. Cijelu arhivu Bingovih pozadinskih slika možete pronaći na mreži, a ovdje smo na slici izdvojili prikaz svih rujanskih pozadinskih slika s istaknutom fotografijom mosta u Mostaru. Svaka čast uredniku pozadinskih slika! Nadamo se da će se jednoga dana pojaviti i fotografija neke od mnogobrojnih prirodnih ljepota Hrvatske.

bing image archive

Do sljedećeg članka s novitetima o Bingu, prepuštam vas istraživanju i isprobavanju svega spomenutog!