Hrvatski pobjednici na Imagine Cupu

markoS

U ovogodišnjem studentskom natjecanju Imagine Cup 2009 sudjelovalo je oko tristo tisuća studenata iz više od stotinu zemalja. Na završnicu natjecanja u Kairo su pozvana 444 studenta između kojih je Microsoft odabrao pobjednike, a među njima su i dva hrvatska tima: u kategoriji fotografije zlatnu je medalju osvojio tim Voodoo Delirium, a u kategoriji za specijalno postignuće u korištenju mobilnih tehnologija, također zlatnu medalju, tim Explorer, oba s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

piramideSlika 1. Piramide u Gizi

tim Duje Nebojša Pandžić i Martin Štokić iz tima Voodoo Delirium predstavili su projekt fotografije „Potraga za životom“ (Pursuit of Life) u kojem su vizualnim sadržajima pokazali kako ljudi i ljudski um predstavljaju najbolji oblik tehnologije koji se danas može naći i primjenjivati diljem svijeta. Upozorili su na društveni problem zlouporabe tehnologija i negativne posljedice koje takav odnos može proizvesti u konačnici. Ponijevši prvo mjesto u svojoj kategoriji, Martin Štokić je izjavio: „Osjećaj pobjede je poseban. Ostali smo bez teksta. Novčana nagrada uopće nam nije važna. Ponosan sam što se hrvatska zastava vije iznad egipatskih piramida“ .

Slika 2. Tim Voodoo Delirium prima pehar i novčanu nagradu

tim1 Tim Explorer, u kojem su pod vodstvom mentora Zlatka Stapića s FOI-ja sudjelovali studenti Ivan Švogor, Marko Škvorc, Ivan Lozić i Tomislav Fotak, predstavio je projekt GeoScout.Net kojim su osvojili prvo mjesto u kategoriji mobilnih tehnologija. GeoScout.Net je rješenje koje omogućuje da se ekološki ugrožena ili opasna geografska područja označe i opišu elektroničkim putem te se informacije proslijede stručnjacima i timovima koji posjeduju najveću stručnost za rješavanje nastalog problema. Time se štedi vrijeme za organizaciju djelovanja i izvještavanje što u konačnici osigurava učinkovitiji i kvalitetniji rad.

Slika 3. Tim „Explorer“ na pozornici

Marko Sever, Academic Developer Evangelist u Microsoftu Hrvatska, voditelj hrvatskih studenata na finalu Imagine Cupa: „Čitav događaj je bio fenomenalan. Nešto nevjerojatno. 444 studenata iz cijeloga svijeta sa svojim se rješenjima natjecalo kako bi dokazali da su najbolji u tome što rade i svi su dali sve od sebe da pokažu da to i jesu. Za finale su odabrani između 300 000 prijavljenih studenata i bili su zvijezde večeri, dana, čitavog natjecanja. Stvarno je bilo impresivno vidjeti naše dečke i našu zastavu kako se dva puta vijori na pozornici dok se iza njih u pozadini nalazilo jedno od sedam čuda staroga svijeta, piramide u Gizi. Impresivno i u potpunosti nezaboravno.

U finalu natjecanja u Kairu sudjelovala su 444 studenta iz 149 timova koji su predstavljali sedamdeset zemalja. Nagrade su dodijeljene u sklopu devet osnovnih kategorija: softverskom dizajnu, razvoju integriranih (embedded) sustava, razvoju računalnih igara, projektiranju i dizajnu IT sustava, robotici i algoritmima, integraciji digitalnih sadržaja (MashUp), fotografiji, kratkom filmu te dizajnu. Uz glavne je kategorije ove godine uvedeno i nekoliko nagrada za posebna postignuća s područja interoperabilnosti, razvojnog dizajna u sklopu Unlimited Potential programa, razvoja naprednih edukacijskih sustava te sučelja i dizajna sustava za korištenje računala za osobe s posebnim potrebama, paralelnog računarstva, razvoja rješenja za Tablet računala sa zaslonom osjetljivim na dodir, izradi Live web servisa te razvoja rješenja za Windows Mobile platformu. U sklopu inicijative za Mir u digitalnom svijetu (Cyber Peace Initiative – CPI) dodijeljena i specijalna nagrada prve dame Egipta, Suzanne Mubarak. Službena ceremonija proglašenja pobjednika održana je 7. srpnja, na gala večeri organiziranoj u podnožju piramida u Gizi.

„Kreativnost i inovacija koju su studenti ove godine uložili u projekte jednostavno je nevjerojatna. Brojni radovi koje smo imali prilike vidjeti, imaju ogroman potencijal za rješavanje nekih od gorućih problema s kojima se danas susrećemo na globalnoj razini. Nadamo se kako će svi studenti koji su sudjelovali na natjecanju nastaviti u svojoj potrazi i stvaranju tehnologija koje će svijet učiniti boljim i ljepšim mjestom za život“ , istaknuo je Joe Wilson, Microsoft Evangelist za razvojne platforme i direktor programa akademskih inicijativa povodom završetka ovogodišnjeg natjecanja.

pehar Slika 4. Prijelazni pehar u kategoriji softverskog dizajna

Natjecanje Imagine Cup je dio Microsoftove globalne Unlimited Potential inicijative čiji je cilj stvaranje društvenih i ekonomskih prilika kroz programe i proizvode koji doprinose promjeni obrazovanja, podržavanje unaprjeđenja inovativnosti na lokalnoj razini te poticanje zapošljavanja u cijelom svijetu. Više informacija o pobjednicima i njihovim projektima moguće je pronaći na internetskim stranicama www.imaginecup.com i www.microsoft.com/unlimitedpotential.