U dobrom društvu

U subotu, 13. lipnja, ponovno se u Microsoftovim prostorima u Zagrebu okupilo dobro društvo suradnika u učenju. Povod je bio završni skup koji je organizirao i vodio spiritus movens cijelog programa „Suradnici u učenju, Darko Jureković. U sebi svojstvenom stilu, okupljanje je vodio ležerno, u pozitivnoj i poticajnoj atmosferi.

Pogledajte i poslušajte Darka Jurekovića tijekom uvodnog govora.

U nastavku su Lidija Kralj i Tomislav Bronzin govorili o portalu „Suradnici u učenju“ (www.ucitelji.org). Tomislav Bronzin se javio pomoću programa Live Meeting i predstavio nove mogućnosti Live@EDU usluga koje su dostupne i hrvatskim školama. O tome ćete najviše saznati poslušate li osobno Tomislava.


Lidija Kralj
povela nas je u kratku šetnju Portalom, upoznala s osobama koje ga izrađuju te predstavila rezultate pomoću sadržaja koji su na njemu dostupni i statistika koje pokazuju veliku posjećenost.

Nakon Portala predstavljen je i njegov zasebni dio, „Pogled kroz prozor“, digitalni multimedijski časopis koji učitelji pišu za učitelje. Pogled je ove godine imao mnogo članaka, autora i čitatelja. Pogledajte i sami.

Više o Portalu i Pogledu možete pročitati i u zasebnom članku.

Željka Knezović objedinila je i prikazala rezultate hrvatskog natjecanja „Primjena računala u obrazovanju“, 6. europskog Innovative Teachers Foruma iz Beča te 4. svjetskog ITF-a iz Hong Konga. Svojim su joj se dojmovima pridružili i naši sudionici s oba natjecanja.

Više o natjecanju Primjena računala u obrazovanju možete pročitati i u zasebnom tekstu.

O webinarima, po kojima je hrvatski program „Suradnicu u učenju“ prepoznatljiv i u stranim državama, govorila je Daliborka Pašić. Ove godine održano ih je pedesetak s različitim temama. Pogledajte što je o njima rekla Daliborka Pašić.

Više o ovogodišnjem ciklusu webinara pročitajte i u zasebnom tekstu.


P6134519Darko Jureković
spomenuo je i jedan posebni webinar koji su učitelji iz Hrvatske održali za kolege iz Albanije. Održanim webinarom i suradnjom zadovoljne su obje zajednice pa se očekuje nastavak i proširenje suradnje. Više o tom webinaru možete pročitati u članku iz prethodnog broja Pogleda.

Obrazovni sadržaji jedan su od elemenata programa „Suradnici u učenju“ koji studenti, učitelji i nastavnici izrađuju posebno za naše okruženje. Ne radi se o prijevodima engleskih materijala, nego o originalnim, domaćim materijalima. Tijekom prošle godine objavljeno je nekoliko novih obrazovnih sadržaja, a u Zbirku obrazovnih sadržaja uključeni su i stari tako da je sada većina obrazovnih sadržaja dostupna preko Portala. Jedan od autora obrazovnih sadržaja, Vibor Cipan, javio se iz Danske i donio nam dašak sjevera u Zagreb. 

Povodom Dana sigurnijeg interneta, u veljači je održan stručni skup o sigurnosti osnovnoškolske djece. Skup su zajednički organizirali Agencija za odgoj i obrazovanje i Microsoft Hrvatska s ciljem ukazivanja na značaj tematike vezane uz sigurnost i zaštitu djece na internetu. Voditelji skupa, Ivana Turčić Prstačić i Igor Rukljač, zadovoljni su ovogodišnjim uspjehom te ističu potrebu kontinuiranog rada na sigurnosti djece.

Na skupu je govorio i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, dugogodišnji partner programa „Suradnici u učenju“. Gospodin Filipović istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i ulogom koju Agencija i savjetnici imaju u njoj. Najavio je i buduće zajedničke projekte koji će omogućiti unaprjeđenje odgojno-obrazovnog sustava i kompetencija učitelja i nastavnika.

Pogledajte kratak razgovor s gospodinom Filipovićem.

 

Predrag Pale najprije je dobro razbudio publiku vizijom katastrofe koja nas čeka, a zatim naglasio koliko je važna uloga učitelja i kakva je odgovornost pred svima nama da ovaj svijet učinimo boljim. Predavanje ćete najbolje doživjeti poslušate li ga osobno.

 

Na skupu su podijeljena priznanja pobjednicima natjecanja „Primjena računala u obrazovanju“ te zahvalnice brojnim osobama koje su ove godine doprinjele realizaciji programa „Suradnici u učenju“.

Gospodin Jureković je službeni dio programa završio najavama budućih aktivnosti. Prema najavljenom, zajednica „Suradnici u učenju“ bit će dobro društvo i sljedeće školske godine.