Rad s darovitim učenicima – Centri izvrsnosti

miro

2002. godine Varaždinska je županija pokrenula program rada s darovitim učenicima iz područja matematike i fizike, a od 2003. godine i dodatnu nastavu iz informatike.
Dodatnom se nastavom htio potaknuti interes za matematiku, fiziku i informatiku kod učenika osnovnih i srednjih škola te unaprijediti rad s učenicima koji su nadareni za ove predmete. Matematika i fizika bile su u prošlosti temelj razvoja tehničkih, tehnoloških, bioloških, medicinskih i drugih znanosti, a i danas, zajedno s informatikom, imaju posebno značenje za njihov razvoj, ali i razvoj drugih znanosti i djelatnosti.
O njihovoj važnosti govori i podatak da se za upis učenika u srednje škole najčešće traži uspjeh iz matematike i fizike.

Poznato je da se u Hrvatskoj sve manji broj učenika odlučuje za prirodoslovno-matematičke i tehničke studije, dok su u razvijenim zemljama znanje i stručnost u tim područjima najvažniji čimbenici napretka.

Tijekom šest godina odvijanja dodatne nastave iz navedenih područja, Varaždinska županija uložila je u njeno provođenje oko 3.000.000,00 kuna. Obnovljeno je ili opremljeno 40-ak informatičkih učionica, zaposleno 30 informatičara, a informatika je, iako je izborni predmet, postala redovni.
Dodatna nastava iz matematike, fizike i informatike odvijala se u 20 osnovnih i srednjih škola.
2007. godine Varaždinska županija napustila je program rada s darovitim učenicima na opisani način i krenula u organizaciju Centara izvrsnosti.

Neki od razloga za njihovo osnivanje bili su povećanje kvalitete rada, osiguranje poslovnog prostora u novoizgrađenim srednjim školama, generacijska solidarnost u zajedničkom radu učenika osnovnih i srednjih škola na jednom mjestu, bolja komunikacija među predavačima, bolja opremljenost i iskorištenost opreme te povećanje financijskih sredstava.

Centar izvrsnosti iz matematike započeo je s radom ujesen 2007. godine u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin (sjedište Centra) u prostoru od 1500 m2. Za učenike putnike organiziran je prijevoz, osigurana prehrana i kvalitetna nastava. Osnivanje Centra opravdava veliki interes učenika za usvajanjem dodatnih znanja iz područja matematike (i u osnovnoj i u srednjoj školi), a rezultati rada vidljivi su na natjecanjima i festivalima matematike u Puli.
U ovoj je školskoj godini dodatnu nastavu iz matematike polazilo 168 učenika, od četvrtog do osmog razreda većine osnovnih škola te svih razreda srednjih škola s područja Županije. U rad Centra uključeno je 10 predavača – učitelja matematike u osnovnim školama i 9 predavača – nastavnika matematike u srednjim školama. Nastava se održavala subotom, a u svakom se terminu radilo po 4 školska sata, od 8.15 – 11.30 sati.
Prema Programu rada Centra predviđeno je 1280 sati nastave za ovu školsku godinu.

Centar izvrsnosti iz fizike osnovan je Zaključkom Županijskog Poglavarstva Varaždinske županije 05. studenog 2008. godine i otpočeo je s radom u prosincu 2008. godine u prostorima Elektrostrojarske škole Varaždin (sjedište Centra) u 900 m2  novoizgrađenog prostora sa svom potrebnom opremom.
Osnivanje Centra opravdava također veliki interes učenika za usvajanjem dodatnih znanja iz područja fizike što je vidljivo i u rezultatima rada s darovitim učenicima – dvoje učenika plasiralo se na međunarodno natjecanje u Kini.
Centar je u ovoj školskoj godini polazilo 48 učenika sedmih i 56 učenika osmih razreda iz većine osnovnih škola Varaždinske županije. U rad Centra uključeno je 6 predavača – učitelja fizike, a nastava se održavala subotom od 8.15 – 11.30 sati. Prema Programu rada Centra predviđeno je da svaki predavač odradi 70 sati nastave u ovoj školskoj godini.

Centar iz fizike ove je školske godine polazilo i 62 učenika svih razreda srednjih škola Varaždinske županije. U rad je također uključeno 6 predavača – nastavnika fizike. Nastava se održavala subotom i predviđeno je da predavači odrade 70 odnosno 90 sati nastave, ukupno 460 sati.

Varaždinska županija nositelj je i projekta Centra izvrsnosti iz područja informatike.
Centar iz informatike započeo je s radom u travnju 2009. godine, a polazilo ga 260 učenika. Smješten je u novoizgrađenim prostorima Prve gimnazije Varaždin, a polaznicima je na raspolaganju 120 novih računala. Polaznici Centra isto imaju organiziran prijevoz i prehranu.

Varaždinska županija je u školskoj godini 2008./2009. za rad Centara izvrsnosti ukupno izdvojila 850.000,00 kuna.
U planu je osnivanje i Centara izvrsnosti iz drugih područja.