Natjecanje Primjena računala u obrazovanju

prva-zeljkaK

Završila je još jedna školska godina. S jedne strane umorni, a s druge sretni i zadovoljni obavljenim poslom, prenijetim znanjem, uspjesima učenika, ali i svojim uspjesima, nastavnici i učitelji polako završavaju svoje administrativne poslove. Svi naziru kraj, odmor, more, sunce i žele barem nakratko zaboraviti školsku godinu 2008./2009.

A mi ne možemo a da se ne osvrnemo unazad i sve te vrijedne nastavnike koji su se svojim radom, idejama, kreativnošću, znanjem, inovativnošću i velikom ljubavlju prema svom poslu, istaknuli i pokazali svoje kreativne radove cijelom svijetu.

Eva Špalj, Sanja Antoliš, Jelena Gusić i Antun Zupanc su u studenom 2008. godine, između 250 učitelja i nastavnika iz 64 zemlje iz cijelog svijeta, svojim radovima zastupali Hrvatsku i hrvatski obrazovni sustav na 4. svjetskom natjecanju inovativnih učitelja i nastavnika (World Wide Innovative Teachers Forum) u Hong Kongu.

Na dalekom su se istoku okupili nastavnici koji u svojem radu koriste tehnologije dostupne u njihovim školama i, uz malo mašte i puno svoje i učeničke kreativnosti, upotrebljavaju ih na najbolji način kako bi nastavu učinili drugačijom i zanimljivijom. Nekoliko dana druženja u dalekom Hong Kongu, pod budnim okom Bude s planine Lantau Peak u neposrednoj blizini kongresnog centra na otoku Lantau, rezultiralo je bogatstvom ideja, uspostavljenim poznanstvima i kontaktima s nastavnicima iz cijelog svijeta koji su se družili, prenosili i širili svoju energiju, znanje i entuzijazam.

Moram spomenuti rečenicu koju moj dragi kolega i prijatelj, David Walddon, kaže svake godine na samom otvaranju WW ITF-a: „Surađujte, razgovarajte i razmjenjujte svoje ideje. Vi ste inovativni nastavnici i jedni drugima ste najbolji i najvrjedniji izvor znanja i motivacije!“ Svaki učitelj i nastavnik koji je sudjelovao na svjetskom natjecanju, bez obzira na konačan odabir žirija, samim svojim sudjelovanjem zasigurno je osvojio nagradu za svoju državu i područje iz kojeg dolazi.

Naši predstavnici vratili su se puni dojmova, ideja i pozitivne energije koju su prenosili dalje svojim kolegama. Svojim primjerom motiviraju ostale nastavnike da pokažu svoje radove na sljedećim natjecanjima inovativnih nastavnika.

I dok su naši nastavnici razmjenjivali iskustva i ideje u Hong Kongu, u hrvatskim se školama u okviru programa Suradnici u učenju odvijalo hrvatsko natjecanje inovativnih nastavnika „Primjena računala u obrazovanju“. Iz mjeseca u mjesec nastavnici su prijavljivali svoje radove, a prosudbeno povjerenstvo, u već standardnom sastavu, proučavao je pristigle radove te je, uz ne baš lagan posao i teškom odlukom uz poštivanje kriterija natjecanja, odabralo radove koji su predstavljali Hrvatsku na 6. europskom natjecanju inovativnih učitelja i nastavnika u ožujku 2009. u Beču.

Saida Deljac, Ela Rac-Kragić-Marinić, Vesna Erceg, Vesna Janko, Ana Vodvarka, Tomislav Doležal, Helena Miljević i Siniša Topić su, između 250 sudionika iz 42 europske zemlje, svojim radovima pokazali svoju inovativnost i primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija u svakodnevnom radu nastavnika i učenika.

Rad „Industrijska revolucija u Rijeci“ Helene Miljević i Siniše Topića iz Osnovne škole "Dr. Andrija Mohorovičić" iz Matulja je bio prepoznat od strane sudionika – učitelja i nastavnika te je osvojio 3. mjesto u kategoriji po izboru sudionika. Čestitamo svim hrvatskim predstavnicima na sudjelovanju i želimo ih potaknuti da svoj entuzijastički duh prenesu i ostalim kolegama.

Više o svim dosadašnjim natjecanjima inovativnih nastavnika te pravilima natjecanja možete pročitati ovdje.

I na samom kraju, prije nego što vas pustimo da odete na zasluženi godišnji odmor i prepustite se ljetnim radostima… ne zaboravite: fotoaparate oko vrata, prijenosna računala u torbe (napomena: prethodno instalirati sav potreban softver), pustite mašti na volju, naravno, sve to uz dodatak struke i primijenite viđeno na program koji vas čeka u idućoj školskoj godini. Ovu neobaveznu domaću zadaću provjeravamo od listopada na sljedećem hrvatskom natjecanju inovativnih nastavnika. Budite kreativni, budite inovativni i pridružite se zajednici inovativnih nastavnika na sljedećem Europskom, a možda i Svjetskom natjecanju inovativnih nastavnika.

Želimo vam ugodan i kreativan odmor!