Festival matematike – otvoreno ekipno natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola

bpiton

Kratak opis projekta

Festival matematike – otvoreno ekipno natjecanje iz matematike način je popularizacije matematičke znanosti i podizanja stupnja znanja matematike namijenjen učenicima od 4.- 8. razreda osnovne škole te srednjoškolskim učenicima svih razreda.

Mladi matematičari timskim rješavanjem zadataka svladavaju moderni oblik rada koji je danas tražen u svim djelatnostima. Tim čine 4 učenika koji u 120 minuta rješavaju 45 zadataka različite zahtjevnosti.
U natjecanju mogu sudjelovati svi učenici zainteresirani za matematiku, svaka škola može prijaviti proizvoljan broj ekipa, a ekipa može biti sastavljena i od učenika iz više škola.
Tijekom natjecanja održavaju se i druge aktivnosti u kojima učenici usvajaju nova znanja ili prezentiraju svoja postignuća, a stručna predavanja motiviraju ih za matematičku znanost i stjecanje novih matematičkih spoznaja.

Ciljevi :

 • popularizacija matematike i znanja općenito
 • kvaliteta matematičkog rada

Znanje je temelj ljudskog društva, ali današnje školstvo učenicima koji vole, mogu i žele rješavati matematičke zadatke, tj. onima koji pokazuju interes za matematiku – ne pruža dovoljno prilika za to.
Cilj programa je pokazati učenicima da je znanje kvaliteta i da je lijepo i dobro biti izvrstan učenik.
Stoga za Festival matematike uvijek biramo svečane prostore (Hotel Histria – Arenaturist Pula – koji je i jedan od sponzora) i nastojimo Festival organizirati na visokoj razini jer se znanje treba njegovati upravo u takvoj okolini.

 • timski rad, kritičnost i samokritičnost

Rad u timu je preduvjet najboljih rezultata i mi budućim nositeljima znanosti, i društva općenito, već od jedanaeste – dvanaeste godine pružamo mogućnost rada na ovakav način (rezultati izlaznih anketa pokazuju da je to jedan od glavnih razloga koje učenike privlači ovom projektu ).
Zanimljivo je da tijekom natjecanja nema uobičajene školske ili natjecateljske nervoze što mladim matematičarima daje veću mogućnost da pokažu što znaju u najboljim uvjetima. Zadatci ne predstavljaju problem, već izazov.
Ovakvim oblikom rada stvara se pozitivan odnosa prema znanju, timovima, prema sebi. Stvara se suradnja među učenicima, školama i drugim institucijama.
I pronalaze se novi talenti.

Dosadašnja iskustva i rezultati

2006. godine organizirali smo ekipno natjecanje samo za učenike Istarske županije. Sudjelovalo je 36 ekipa s više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola. Oduševljenje i zadovoljstvo, kako učenika tako i njihovih mentora, motiviralo nas je da 2007. godine organiziramo Festival matematike – otvoreno ekipno natjecanje.
2007. godine je na natjecanju sudjelovalo 357 učenika, tj. 75 ekipa iz 29 škola.
Osim istarskih, sudjelovale su i škole iz Rijeke, Zagreba i Metkovića.
2008. godine na Festivalu je sudjelovalo 425 učenika organiziranih u 98 ekipa iz skoro svih škola naše županije te osnovnih i srednjih škola iz drugih županija: Grada Zagreba, Varaždinske županije s 11 ekipa, iz Metkovića, Slatine, Bršca, Rijeke .

Festival 2009.

Ove je godine natjecanje održano 28. i 29. svibnja u hotelu Histria u Puli. Sudjelovalo je 528 učenika organiziranih u 132 ekipe iz Istre, Zagreba, Varaždinske županije (Centar izvrsnosti), Koprivnice, Slatine, Rijeke, Čabra, Kostrene, Virovitice, Bršca te dvije ekipe iz Slovačke.

Novost na ovogodišnjem Festivalu bila je kategorija Omikron u kojoj su sudjelovali učenici od 4. – 6. razreda osnovne škole . Kategorija Omega obuhvaća učenike 7. i 8. razreda osnovne škole, kategorija Gama je predviđena za učenike koji prate nastavne programe po gimnazijskom programu, a kategorija Sigma za srednjoškolske učenike negimnazijskih programa matematike.

Informatičar Franko Ivašić napravio je softverski paket koji omogućuje jednostavnije i točnije ispravljanje zadataka korištenjem bar koda. Veliki broj podataka u računalu izvrsna je podloga za mnoge statističke izvještaje (po zadatcima, po ekipama ) što je odlična osnova za proučavanje matematičkog znanja na ekipnim natjecanjima takvog tipa. .
Po završetku natjecanja svi učenici dobivaju rješenja i tada suci – matematičari -raspravljaju s učenicima što je veoma zanimljiv dio Festivala.
Tijekom jutra se održavaju predavanja za mentore, a u popodnevnom terminu su otvorena i za građanstvo.

Dosadašnji predavači na Festivalu bili su naši poznati i priznati profesori, studenti, ali i učenici: profesor Šime Šuljić, profesor Branimir Dakić, prof. Ivan Dražić, student Paolo Zenzerović, učenici SŠ Mate Balote iz Poreča.

Ovogodišnji predavači bili su profesor Mirko Polonijo s PMF-a iz Zagreba i dobitnik nagrade za popularizaciju znanosti u 2008. godini, poznati astronom Korado Korlević te student Sveučilišta u Rijeci, mladi inovator, Puljanin Paolo Zenzerović.
Profesor Polonijo održao je dva predavanja: „0, 1, 2, 3… n…“ i „Može li matematika biti zabavna?“, a zatim smo iz n-dimenzionalnog prostora krenuli u svemir.
Astronom i veliki znanstvenik Korado Korlević pričao je o 2009. godini i zašto je ona proglašena godinom astronomije. Pričao je i o mnogim današnjim astronomskim događanjima, istraživanjima i potrebama za mladim znanstvenicima.
Student Paolo Zenzerović sve je to povezao s „Vedskom matematikom – o budućnosti u prošlosti“. Svi koji su zajedno s Paolom rješavali zadatke služeći se vedskom matematikom, dobili su na poklon knjigu profesora Polonija (koje je sponzorirala izdavačka kuća Element) te blokove (izdavačke kuće Alfa).

clip_image002

Dok su se iščekivali rezultati, prezentirali smo novi, ovogodišnji projekt naše podružnice „Pula+“, autorice Branke Antunović-Piton, u kojem su sudjelovali učenici pulskih škola i pokazali kako matematičko oko promatra i vidi Pulu, tj. da slogan „Pula je više“, znači i „Matematika je više“ .

Osnovnoškolci su prikazali tri rada: „Forum i Augustov hram“ (5. razred OŠ Kaštanjer), „Je li Pula „zeleni“ grad? – Plan grada Pule“ (6. i 8.razred OŠ Kaštanjer), „Kameni grafiti – epigrafski rimskodobni latinski natpisi“ (6. i 7. razredi OŠ Tone Peruška). Srednjoškolci su prikazali „Arenu – od umjetnosti i povijesti do matematike“ (3. SŠ Gimnazija Pula) te „Stepenice – povijest i matematika“ (3. SŠ Gimnazija Pula).

Pobjednici natjecanju dobili su pehare, medalje i nagrade.

Ovogodišnji rezultati:

kategorija

Plasman

Škola

Omikron

1.

Centar izvrsnosti, Varaždin, ekipa 6

 

2.

Centar izvrsnosti, Varaždin, ekipa 5

 

3.

OŠ Vladimira Nazora, Virovitica

Omega

1.

OŠ Dr. Ante Starčevića, Zagreb, 100% riješeno

 

2.

OŠ Vazmoslava Gržalja, Buzet

 

3.

Centar izvrsnosti, Varaždin, ekipa 3

Gama

1.

Gimnazija Ante Mohorovičića, Rijeka

 

2.

Centar izvrsnosti, Varaždin, ekipa 1

 

3.

Klasična gimnazija, Zagreb

Sigma

1.

Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zagreb

 

2.

SŠ Mate Blažine, Labin

 

3.

Tehnička škola, Virovitica


Mentore pobjednika nagradili smo knjigama Nenada Kuzmanovića „Matematički pokusi“. Izdavačka kuća Profil svakom je učeniku poklonila prekrasan blok posvećen godini astronomije, a svaki je mentor dobio poklon paket i zahvalnicu Društva.
Rezultati natjecanja i cijelog Festivala pokazuju da su učenici (ali i njihovi mentori) veoma zainteresirani za ovakav oblik natjecanja, druženja, predavanja i učenja što nas motivira za sljedeće Festivale .
Više o Festivalu možete saznati na adresi www.hmd-istra.org .

 

Organizacija Festivala

 • priprema, izrada i verifikacija zadataka za natjecatelje: siječanj – travanj,
 • priprema prostora i događanja (rezervacija prostora, smještaja, organiziranje predavača, radionica, izložbi, vremenika): siječanj – travanj,
 • informiranje škola, institucija: ožujak – travanj,
 • medijska informiranost: ožujak – travanj,
 • sponzorstva: siječanj – travanj,
 • mrežna stranica: siječanj – travanj,
 • tiskanje materijala (razni materijali, zadaci, diplome, bilten): travanj,
 • nagrade za sve učenike, nagrade prvoplasiranima: travanj,
 • provođenje projekta (voditelji, suci, povjerenstva za ispravljanje, tehnička podrška): travanj,
 • evaluacija projekta: travanj – svibanj.

U organizaciji projekta sudjeluje 15-ak nastavnika matematike, a autor projekta je Nenad Kuzmanović koji je sa svojim nekadašnjim učenicima sudjelovao na ekipnim natjecanjima u Italiji gdje je dobio ideju o modelu natjecanja koje nije ograničeno brojem timova i namijenjeno je svim učenicima koji vole rješavati zadatke iz matematike. A njih je mnogo više nego što se misli.

Festival su financijski omogućili Zagrebačka banka donacijom u projektu „Znanjem do uspjeha“, Grad Pula koji podržava svaki naš projekt, a prepoznaju nas (pored navedenih izdavačkih kuća ) i neka poduzeća (Motortech d.o.o Pula, Arenaturist Pula).

Puno posla, puno rada, ali i puno zadovoljstva, radosti i uspjeha!
HMD Podružnica Istra