Europski edukacijski portal e-Twinning dostupan i hrvatskim školama

agencijaclip_image002

Agencija za mobilnost i programe Europske unije objavila je da je od 07. svibnja 2009. hrvatskim školama omogućen pristup sudjelovanju u eTwinningu, internetskom portalu pokrenutom kako bi se europske škole korištenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija potaknule na suradnju. Hrvatskim profesorima i učiteljima, a time i učenicima, ovim je činom omogućeno stvaranje školskih partnerstava u bilo kojem području obrazovanja na brz i jednostavan način.

etwlogo e-Twinning je prateća mjera Comenius programa koji obuhvaća predškolski odgoj i školsko obrazovanje, a dio je Programa za cjeloživotno učenje koji u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe EU. Program za cjeloživotno učenje promiče suradnju obrazovnih institucija širom Europe, mobilnost sudionika obrazovnog programa, stvaranje društva znanja, toleranciju i multikulturalnost, a istovremeno priprema sudionike za uspješno sudjelovanje na europskom tržištu rada.

Svrha e-Twinninga je povezivanje lokalnih osnovnih i srednjih škola sa školama diljem Europe u virtualna partnerstva. Projekti se izvode pomoću internetskih portala gdje nastavnici i učenici partnerskih ustanova razmjenjuju priče, fotografije, vizualne i ostale materijale, a svoja iskustva i savjete mogu razmjenjivati i putem chata, foruma te drugih servisa. e-Twinning portal trenutačno broji 59 170 aktivnih članova iz cijele Europe koji provode 5812 projekata. etwprtsc2

O važnosti pristupa hrvatskih škola e-Twinnningu, gospođa Tina Šarić, privremena ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije, je izjavila:“Smatramo da je mogućnost korištenja e-Twinning portala za hrvatske škole veliki korak k povezivanju s ostalim europskim školama te razmjeni iskustava i trendova u obrazovanju što će uvelike pridonijeti razvoju i osuvremenjivanju hrvatskih škola. Agencija je svojim radom i edukacijom profesora i učitelja u sklopu provedbe Comenius programa nastojala omogućiti hrvatskim školama što kvalitetniju pripremu za korištenje usluga ovakvog tipa portala. Prednosti, koje će hrvatske škole ostvariti sudjelovanjem na e-Twinningu, najviše će se očitovati u dinamičnosti provedbe nastavnih programa i razmjeni kulturoloških iskustava.“

Veliki interes za suradnju s hrvatskim škola putem e-Twinning portala iskazale su već brojne škole iz Velike Britanije, Slovenije i Mađarske. Korištenje e-Twinning usluga pruža kvalitetnu naobrazbu i iskustvo za daljnje sudjevanje u Comenius programu za predškolski odgoj i školsko obrazovanje.

Iskustva korisnika eTwinninga

Sue Burgon, učiteljica iz Engleske:

Najveći izazov za mene osobno predstavljalo je suočavanje s eTwinningom, strah od nepoznatog i početno oklijevanje. Mislila sam da ću si opteretiti već pretrpanu satnicu, ali što smo više radili na portalu, to je bilo jasnije da ga možemo uključiti u većinu kurikuluma na vrlo uzbudljiv i praktičan način. Razvijajući projekt, učenici su se uključivali s puno entuzijazma, razvijali su svoje ideje te koristili svoje slobodno vrijeme za izradu prezentacija, čak i u pauzama za ručak, što smatram izuzetnim uspjehom u motiviranju učenika.

Ewa Kurzak, učiteljica iz Češke i Marianne Schembri, učiteljica s Malte:

Možemo reći da su korištenjem interneta naši razredi širom otvorili vrata svijetu surađujući sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja. Najveći izazov je bio stvoriti projekt za potrebe matematike i ostalih prirodnih predmeta te ga prilagoditi učenicima nižih razreda osnovne škole. Sudjelovanjem u eTwinning projektu, učenici su naučili empirijski razmišljati i postavljati pitanja, što je u velikoj mjeri potaklo njihovu znatiželju i interes za učenjem.

Maja Mušnjak, eTwinning kontakt osoba za Hrvatsku:

Radeći na eTwinningu te slušajući iskustva vaših europskih kolega, veselim se vašem budućem sudjelovanju u eTwinningu jer smatram da se time otvaraju razne dodatne mogućnosti u izvođenju svakodnevne nastave. Također, na ovaj način se učenici dodatno motiviraju na rad i potiče se njihova kreativnost jer zadatke, koje obavljaju u sklopu svakodnevne nastave, rade s posebnim entuzijazmom znajući da je to u suradnji s njihovim vršnjacima iz Europe te da će pri završetku projekta svoje rezultate podijeliti s njima. Time je u prvi plan stavljena igra i komunikacija, dok zapravo i učenici i učitelji, izmjenjujući multimedijalne sadržaje, savladavaju jezične barijere i uče računalne vještine. Iskustvo učitelja iz drugih europskih država pokazalo je da eTwinning nikako nije dodatno opterećenje, već osvježavajuća metoda u izvođenju nastave.

Kontakt osoba za e-Twinningetwprtsc

Maja Mušnjak
Stručna suradnica – pripravnica u Odsjeku za informatičke poslove i eTwinning kontakt/Junior Expert Associate in IT unit and Transversal programme
Agencija za mobilnost i programe Europske unije / Agency for Mobility and EU Programmes
Sjedište / Headquarters:
Gajeva 22, HR-10 000 Zagreb
tel  +385 (0)1 500 5950
fax +385 (0)1 500 5699
maja.musnjak@mobilnost.hr
www.mobilnost.hr