Deep Zoom Composer

damirV
Sažetak

Silverlight program Deep Zoom Composer omogućuje korištenje i prikaz slika vrlo velike razlučivosti i visoke kvalitete bez obzira na brzinu njihovog učitavanja (download) u mrežnim preglednicima.

Ključne riječi: smještaj i pregled visokokvalitetnih slika na internetu

sl_1

Ne tako davno, zbog nedostatka širokopojasnog pristupa internetu, susretali smo se s problemom postavljanja i prikaza visokokvalitetnih slika na internet. Danas, kad nije problem imati brz pristup internetu, dvoumimo se o njihovoj kvaliteti jer želimo da ih korisnik na zaslonu svojeg monitora vidi što kvalitetnije. Rješenje takvih nedoumica je program Deep Zoom Composer koji možete besplatno skinuti s Microsoftovih stranica na adresi http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=457B17B7-52BF-4BDA-87A3-FA8A4673F8BF&displaylang=en ako ste legalni korisnik Microsoftovog operativnog sustava.

Uporaba programa Deep Zoom vrlo je jednostavna, bez obzira krećemo li s novim projektom ili otvaramo postojeći.

Prilikom stvaranja novog projekta, osim imena projekta, biramo mjesto njegovog spremanja.

sl_3                         sl_2

Program potom očekuje odabir slika koje želimo uvrstiti u projekt. Spomenutu radnju obavljamo usl_4 prvom od tri dijela programskog prozora (Import, Compose, Export) nakon pritiska na gumb Add images. 

S desne strane programskog prozora vidi se odabrana galerija slika. Slike iz galerije prebacujemo u lijevi dio glavnog programskog prozora (povlačenjem uz pomoć miša) i na taj način stvaramo buduću kompoziciju za prikaz u mrežnom pregledniku.

Nakon odabira slika visoke razlučivosti prebacujemo se u drugi dio programskog prozora – Compose u kojem ih razmještamo u budućem prostoru mrežnog preglednika.

sl_5 U donjem dijelu programskog prozora nalaze se svi alati potrebni za dodatno uređivanje i razmještanje slika: alat za odabir slike, pomicanje, povećanje, vodoravno i okomito poravnavanje, postavljanje u istu ravninu ili uređenje svih slika na istu veličinu.

Ispod galerije slika u donjem desnom kutu programskog prozora vidimo trenutno označene slike radi lakše orijentacije.

U donjem lijevom kutu u prvom su planu dva pravokutnika. Veći prikazuje ukupnu radnu površinu za razmještaj slika, a manji trenutno vidljivu površinu u sl_6mrežnom pregledniku.

 

Nakon razmještanja slika krećemo u posljednji dio programskog prozora, Export ili izvoz kompozicije u nekom od ponuđenih načina. Prvi način izvoza je pomoću Deep Zoom Pix grupe alata koji se veže na Windows Live račun i meni osobno nije uspjelo postaviti kompoziciju na spomenuti način.

sl_7

 

Drugi način izvoza je u ručnom odabiru odredišta i vrste izlazne kompozicije. Preporučam odabir Silverlight Deep Zoom izlazne kompozicije u vidu više izlaznih slika (Export as a collection – multiple images) uz mogućnost odabira vrste slikovnog zapisa i DPI kvalitete slika.sl_8

 

 

 

Klikom na gumb Export pokrećemo izradu kompozicije. Napravljenu kompoziciju možemo pregledati odabirom jednog od tri ponuđena izlazna modela prikaza: u mrežnom pregledniku, u mapi sa slikama ili u projektnoj mapi.

Sljedeće slike prikazuju pregled kompozicije u mrežnom pregledniku uz moguće povećanje (Zoom).

sl_10                   sl_9

sl_11

U prozoru mrežnog preglednika nalaze se gumbi za potrebnu navigaciju u radu sa slikama kompozicije.
A da biste uživali u prikazu vrlo kvalitetnih slika na internetu, treba se sa slikama i pomučiti što je vidljivo i na slici radne mape projekta.