Centar izvrsnosti za matematiku

branko-topic

Centar izvrsnosti iz matematike započeo je s radom u siječnju 2008. godine. Riječ je o nastavku projekta rada s darovitim učenicima koji je započet 2003. godine. Tijekom školske godine 2007./2008. u novoizgrađenim prostorima Strojarske i prometne škole u Varaždinu nastavu je polazilo 38 srednjoškolaca pod vodstvom 6 mentora.

Centar je službeno otvoren, 28. svibnja 2008. godine, a otvorenju su prisustvovali učenici-polaznici, njihovi mentori, ravnatelji škola, Anica Kovač, viša savjetnica za matematiku te idejni začetnici Centra mr. sc. Miroslav Huđek, Miroslav Smuđ i Branko Topić. Tom su prigodom nagrađeni učenici Prve gimnazije u Varaždinu (Nevena Kereša, Ivan Krijan, Dijana Marinčić, Helena Schill i Marta Topić), koji su na državnim natjecanjima iz matematike tijekom četiri godine osvojili 4 prve nagrade, 3 treće nagrade te 4 pohvale.

15. studenoga 2008. u Centru je započeo rad i s darovitim učenicima od 4. do 8. razreda osnovne škole. Tijekom ove školske godine nastavu su polazila 153 osnovca pod budnim okom 10 mentora i 70 srednjoškolaca s 9 mentora.

Na Državnom natjecanju iz matematike ove je godine sudjelovalo 18 učenika iz Varaždinske županije, od kojih je njih 15 polazilo Centar, dok je nagrade osvojilo 11 učenika (10 polaznika Centra!), a dva polaznika Centra su pohvaljena.
Na regionalnom natjecanju sudjelovalo je 17 učenika iz naše županije, a većina su polaznici Centra.

Tim je rezultatima Varaždinska županija stala uz bok ”nedodirljivom” Zagrebu i po broju nagrada nadmašila Rijeku, Split i Osijek, gradove s jakom natjecateljskom tradicijom.
Županija je polaznike Centra nagradila i sudjelovanjem na Festivalu matematike u Puli. Sudjelovalo je 18 ekipa Centra te je osvojeno jedno prvo, dva druga, jedno treće, jedno četvrto, dva peta, jedno šesto mjesto itd.

www.centarizvrsnosti.com