WolframAlpha otkriva za vas

gogaSslika1

Nakon mnogo priče, nagađanja i očekivanja, sredinom svibnja konačno je proradila mrežna stranica koja će ponuditi odgovore na mnoga vaša pitanja. Ukoliko ste pomislili da se radi o još jednoj tražilici poput Googlea, niste u pravu. WolframAlpha je nešto posve drugačije…

 

 

Što je WolframAlpha?

Prema riječima tvoraca, WolframAlpha je „stroj za računalnu obradu znanja“ koji ne pretražuje Web i na vraća poveznice s mogućim rezultatima, nego izlazne rezultate stvara pomoću svoje vlastite baze podataka.
Na radost mnogih, a posebno učenika, njihovih roditelja i učitelja, besplatan je za osobnu nekomercijalnu upotrebu, s ciljem pružanja stručne razine znanja. Trebate li hitno odgovor na neko pitanje, potražite mrežnu stranicu WolframAlpha na adresi http://www.wolframalpha.com/ , upišite pitanje i pričekajte odgovor.

Kako postaviti pitanje?

Na Alphinoj početnoj stranici lako ćete uočiti okvir za upis pitanja sa znakom jednakosti u desnom dijelu koji upućuje na to da će na pitanje biti „izračunat“ i sročen odgovor. Pogledajmo kako to izgleda na jednom jednostavnom matematičkom zadatku. Primjerice, želimo provjeriti jesu li učenici sedmog razreda točno riješili sustav jednadžbi oblika:

2x+2y=10
3x-2y=5.

Postavit ćemo pitanje Alphi tako da u okvir upišemo ove dvije jednadžbe odvojene zarezom i pričekati odgovor koji stiže praktički odmah. Odgovor koji smo dobili ne sadrži postupak kako je riješen sustav jednadžbi, već samo koliko iznose vrijednosti nepoznanica x i y.

slika2 
Slika 2. Primjer izlaznog rezultata za postavljeni matematički upit

slika3

 

Možete postaviti pitanja i za druga matematička područja. Primjerice, želimo li saznati kako izgleda dekaedar, u Alphu treba upisati englesku riječ „decahedron“ i ona će sama pretpostaviti da se radi o poliedru te će kao izlazni rezultat dati slike geometrijskih tijela koja imaju po deset ploha. Ukoliko niste zadovoljni dobivenim odgovorom, kliknite mišem na dobiveni rezultat te iz okvira Copyable planetext odaberite jednu od ponuđenih hiperveza i usmjerite svoje pitanje na određenu vrstu poliedra.

 

 

Slika 3. Okvir Copyable planetext

Osim matematičkih, WolframAlpha daje odgovore i na manje matematička pitanja. Primjerice, želimo li saznati kolika je udaljenost između Zagreba i Varaždina i upišemo li riječi „udaljenost Zagreb Varaždin“, Alpha će javiti da nije sigurna što učiniti s vašim pitanjem (jer ne razumije hrvatski jezik), ali će ponuditi hipervezu do prozora sa savjetima kako postaviti upit. Postavimo li upit na engleskom jeziku („distance zagreb varazdin“), dobit ćemo iscrpan odgovor koji sadrži udaljenost iskazanu u različitim mjernim jedinicama, ali i predviđeno trajanje putovanja različitim prometalima, geografsku kartu s prikazom traženih gradova i sl.

 

slika4
Slika 4. WolframAlpha ne razumije upite postavljene na hrvatskom jeziku          

slika6slika5
Slika 5. Savjeti za postavljanje upita koji će dati što bolje rezultate

Slika 6. Primjer izlaznih rezultataslika7

 

Alpha se dobro snalazi i u ostalim prirodnim znanostima. Primjerice, upišemo li kao upit „CH3CH2OH“, prepoznat će da se radi o kemijskoj formuli etanola CH3CH2OH te ponuditi mnoštvo podataka poput naziva, formule, dijagrama strukture, 3D strukture i sl.

 slika9

 

 

Ni geografija ne predstavlja problem. Želite li saznati koje su najviše hrvatske planine, jednostavno upišite riječi „mountain Croatia“ i Alpha će prikazati popis s našim najvišim planinama, njihovim visinama i geografskim položajem na karti kao i mnoštvom zanimljivih i korisnih sitnica.

 

Slika 9. Najviše planine u Hrvatskoj

 

Ovo je samo nekoliko primjera odgovora koje možete dobiti od Alphe. Važno je napomenuti da sve dobivene odgovore možete preuzeti s weba u PDF formatu upotrebom poveznice koja se nalazi pri dnu Alphinog pozora te ih koristiti u daljnjem radu. Tu se nalazi i popis izvora znanja koji su korišteni za davanje odgovora na pitanje te srodne poveznice na kojima možete pronaći dodatne informacije vezane uz upit.

I na kraju, svakako moramo navesti da je za pokretanje Alphe zaslužan dr. Stephen Wolfram, uvaženi znanstvenik, izumitelj, autor i poslovni lider. Dr. Wolfram je autor programa Matematica, knjige A New Kind of Science, osnivač i direktor tvrtke Wolfram Research. Više o njemu možete saznati na stranici http://www.stephenwolfram.com/about-sw/.

slika8
Slika 8. Okvir Source information – izvori znanja iz kojih WolframAlpha dobiva informacije

 

Literatura: