Povratak u budućnost

Vibor

Kada su prvi Microsoftovi Windowsi ugledali svjetlost dana, tamo još u jesen, 20. studenog davne 1985. godine, malo tko je mogao pretpostaviti da će postati najraširenijim i najpopularnijim operacijskim sustavom svih vremena. Pogledajmo kako je izgledao put od prvih verzija sučelja pa sve do danas (i sutra)…
Godine su prolazile, tržište je raslo i razvijalo se, a Windowsi su se mijenjali i prilagođavali potrebama korisnika. Od Windowsa 1.0 do popularnih Windowsa 3.11, preko Windowsa 95 koji su oborili sve rekorde prodaje pa sve do današnje Viste i budućnosti koju će oblikovati Windowsi 7 – ovaj je operacijski sustav gotovo svakim svojim izdanjem doživljavao niz promjena u korisničkom iskustvu. Windowsi 1.0 nisu imali prozore koje je moguće pomicati, Windows Vista je donijela Flip3D mogućnost, a taskbar u Windowsima 7 je inspiriran konceptom koji je prvi put predstavljen u Windowsima 1.0.

Ovo je priča o korisničkom iskustvu koje su Windowsi donosili i još uvijek donose. Ovo je šetnja kroz prošlost, sadašnjost i budućnost korisničkih sučelja Windowsa.

Windows 1.x

win_1_logo Godina je 1985. Top-ljestvicama dominiraju Simple Mindsi (Don’t You Forget About Me) i Madonna (Material Girl), a Microsoft izdaje prvu inačicu onoga što će kasnije postati najpopularniji operativni sustav na svijetu s grafičkim sučeljem.win_1_taskbar
Windows 1.0 je uveo Microsoft u svijet GUI-ja (grafičkih korisničkih sučelja). Bio je to prvi Microsoftov pokušaj stvaranja multitasking grafičkog operativnog sustava. Svaki se pojedini zadatak (task) otvarao u posebnom prozoru (window) – paradigma koja je i do danas ostala praktično nepromijenjena.
Prozore nije bilo moguće postavljati jednog iznad drugoga (moguće ih je bilo samo postavljati jednog do drugoga, nešto poput današnjeg tiled načina), pojmovi poput minimize i maximize su bili nepostojeći (govorilo se o nečemu što se nazivalo iconize i zoomed), no postojao je vrlo rudimentaran taskbar.

 

win_2_desk

Windows 2.x

U studenom 1987. godine Microsoft predstavlja nove Windowse 2.0. Poboljšanja u upravljivosti s prozorima su drastična. Korisnici sada mogu slobodno pomicati prozore, postavljati jedne preko drugih, čak i mijenjati njihove veličine.
Svaki prozor je dobio strelice za funkcije minimize i maximize. Što je nestalo? Taskbar je iščeznuo i smanjeni prozori sada postaju ikone koje je moguće premještati po primitivnoj radnoj površini.

 

Windows 3.x

win_3_11_startup
U razdoblju od 1992. do 1994. Microsoft je na tržište lansirao nekoliko inačica Windowsa s oznakama 3.0, 3.1., 3.11 i 3.2. Sučelje je doživjelo dodatno ušminkavanje koje se odrazilo čak i na početni zaslon.win_3_11_desk
Prozori su počeli poprimati pseudo 3D izgled i dominira siva boja koja će obilježiti jednu čitavu eru u nastanku. Igrice poput Minesweepera i Reversija stječu svoje prve obožavatelje, a File Manager i Program Manager omogućuju jednostavnije upravljanje datotekama. Pojava TrueType fontova po prvi put omogućuje Windowsima da se ustoliče i kao respektabilna platforma za tzv. desktop publishing. Zanimljivo je da su TrueType fontove zajednički razvijali Microsoft i Apple. Za nas je posebno zanimljivo da je postojala inačica pod nazivom Windows 3.1. for Central and Eastern Europe koja nam je omogućila podršku za naše dijakritičke znakove.

 

Windows 95

U kasno ljeto 1995. Microsoft je predstavio Windows 95. Operacijski sustav koji je zaista win_95_ie40ustoličio Windowse kao ultimativni sustav korisnika PC-a. Promjene u korisničkom sučelju su bile drastične u odnosu na ranije inačice. Taskbar je win_95_deskdoživio svoj veliki povratak (sjećamo ga se iz Windowsa 1.x) i niz poboljšanja, a tu je i posve novi koncept u obliku izbornika Start.
Dodatno, Internet postaje sve važniji i uz Windowse 95 Microsoft isporučuje Internet Explorer 4.0.
Na tržištu, Windowsi 95 su bili prava zvijezda. Brzinu kojom su se prodavali niti jedan drugi operativni sustav još nije nadmašio! Koncepti poput taskbara i izbornika Start su nadživjeli Windowse 95 i danas su postojani, iako ponešto izmijenjeni.

 

Windows 98 / SEwin_98_desk

win_98_logo Dodatno poboljšavajući Windowse, u lipnju 1998. Microsoft predstavlja novu perjanicu – Windows 98. Nedugo potom, u svibnju 1999. izdaje ažuriranu inačicu poznatu kao Windows 98 SE (Second Edition).
Korisničko sučelje nije doživjelo drastičnije promjene, Windows Explorer je integriran s Internet Explorerom – odluka koja je kasnije bila često propitivana i dovela je Microsoft do suda. Druge promjene uključuju pojavu tzv. ToolTipova – kratkih uputa ili pojašnjenja koja se pojavljuju kada korisnik postavi pokazivač miša iznad nekog objekta. Pojavu je imao i ActiveDesktop, nategnuto gledano, prethodnik Windows Sidebara i gadgeta koji su se pojavili u Visti.

 

Windows Me (Millennium Edition)
win_Me_desk

Interno, ovo su Windows 4.9. Predstavljeni javnosti 14. rujna, 2000.,Windows Millennium Edition su sa sobom donijeli niz dodatnih aplikacija poput Windows Movie Makera za izradu filmova, Internet Explorer je dobio oznaku 5.5., a Windows Media Player je bio u svojoj 7 inkarnaciji.
Na tržištu su bili dostupni relativno kratko, ustupivši svoje mjesto i danas izuzetno popularnim Windowsima XP. Mediji su imali podijeljene stavove oko Windowsa Me, no za autora ovih redaka, Me je bio i ostao jedan od najdražih operativnih sustava.

 

Windows XP

 

win_XP_logo Windows XP (eXPerience) je lansiran u listopadu 2001. Donijeli su niz poboljšanja, korisničko iskustvo je drastično unaprijeđeno, a Windowsi XP su i danas, unatoč relativnoj zastarjelosti, vrlo popularan operativni sustav.
Novi izbornik Start (uključujući i veliki zeleni Start gumb) su postali gotovo zaštitnim znakom ove inačice Windowsa. Cijela vizualna tema je nazvana Luna, no Windowsi XP su korisnicima omogućili i izmwin_XP_deskjenu te odabir drugih vizualnih tema. Novoinstalirani programi su u izborniku Start dobivali nešto drugačiji vizualni tretman kako bi ih se moglo lakše uočiti. Control Panel je dobio novi način prikaza svih appleta, a korisnici su mogli birati žele li se držati novog, pojednostavljenog prikaza ili im više odgovara klasični. Taskbar je doživio niz poboljšanja od kojih je najistaknutija mogućnost da se istovrsni prozori grupiraju i time zauzimaju bitno manje mjesta.

Poznata „XP pozadina“ koja se nalazi postavljena na radnoj površini nije računalno generirani prikaz krajolika već je fotografirana (i obrađena) prava fotografija snimljena u okolici Nape u Kaliforniji.

Windows Vista

win_Vista_desk

Nakon nekoliko godina „suše“, krajem 2006. na tržište stiže trenutno aktualna inačica operacijskog sustava Windows Vista. Promjene u korisničkom iskustvu su značajne. Aero, pojam koji opisuje novo korisničko iskustvo, uočljiv je odmah po samom pokretanju Viste.

Poluprozirni rubovi i naslovi prozora često se još nazivaju i glass, opisujući tako najbolje vizualni dojam koji ostavljaju. Start izbornik je napokon dočekao niz poboljšanja – nema više često napornih padajućih izbornika, a do aplikacija ili dokumenata se stiže čak i upisivanjem samo nekoliko slova njihova naziva. Taskbar je također osvježen pa je postavljanjem pokazivača miša iznad gumba koji predstavlja umanjeni prozor moguće vidjeti sadržaj tog win_Vista_Flip3Dprozora bez „otvaranja“ istog.

Kombinacija tipki Win + Tab će sve vaše trenutno otvorene prozore postaviti u interesantan 3D pogled koji se još naziva i Flip3D. Windows Sidebar donosi mogućnost postavljanja niza malih programčića (gadgets) uz rub vaše radne površine. Tipični gadgeti prikazuju informacije poput prognoze vremena ili stanja na burzi.

 

Windows 7

win_7_desk win_7_jumplist Jednostavnog naziva, Windows 7 su nasljednik Viste i budući Microsoftov operacijski sustav, trenutno u beti. Mediji su ga i već prije izlaska na tržište opjevali, a niz pozitivnih kritika je dobilo i novo korisničko iskustvo. Na prvi pogled sučelje se ne razlikuje drastično ako ga usporedimo s Windows Vistom, no promjene su uistinu znakovite. Najveće je, ipak, doživio Taskbar.

Taskbar sada objedinjuje i funkcije ranijeg Launch Bara. Dakle, klikom na ikonu pokreće se željena aplikacija, a kada je minimiziramo, ona se također smješta na isto mjesto. Razlika između minimiziranih i „običnih“ aplikacija je ipak jasno vidljiva. Posebno je zanimljivo ponašanje aplikacija poput Windows Internet Explorera koji će u novom Taskbaru prikazati svaku stranicu koja se nalazi u pojedinim tabovima. Prijelazom pokazivača miša preko njih one će postajati vidljive na radnoj površini.

win_7_taskbarDodatnu novosti predstavljaju i Jump Lists. Kliknete li desnom tipkom miša na, primjerice Windows Media Player u Taskbaru, prikazat će vam se Jump Lista s nizom opcija kojima je moguće direktno pristupiti. Dodatno, Jump Liste su integrirane i u sam izbornik Start.

 

Napomena: Članak je preuzet iz posebnog izdanja WinDays Mreža 2009, objavljenog u travnju 2009, izdavač BUG d.o.o.