Live Mesh – virtualno mjesto suradnje i pohrane sadržaja

prva-lidija

Koliko ste puta zaboravili sa sobom ponijeti CD ili USB stick sa svojim datotekama ili ste se tek kod kuće sjetili da vam trebaju baš one datoteke koje ste ostavili na računalu u školi?
Dobro rješenje takvih problema je mjesto na internetu koje je dostupno s bilo kojeg računala ili mobilnog telefona i na kojemu možete pohraniti datoteke koje vam često trebaju – program Live Mesh, pripadnik nove generacije programa koji rade u Oblaku (Cloud computing). Više o Cloud computingu možete pročitati i u Wikipediji i u članku Ratka Mutavdžića.

Tomislav Tipurić govori o Live Meshu

Live Mesh omogućava zajedničko korištenje datoteka s različitih računala i virtualnog Live Desktopa te sinkronizaciju dijeljenih sadržaja na svim uključenim uređajima. Zajedno s prijateljima možete raditi na nekim datotekama, a da istovremeno svi imate pristup najnovijoj inačici datoteke.

Live Mesh omogućava:

 • povezivanje računala koje koristite na različitim mjestima,
 • pristup podacima s bilo kojeg mjesta,
 • zajednički rad,
 • informiranost o promjenama u vašim mapama i datotekama,
 • vaših osobnih 5 GB besplatnog prostora na mreži.

Zahtjevi i ograničenja

 

Sustav

Windows Vista ili Microsoft Windows XP Service Pack 2

Procesor

800 MHz ili više

Memorija

1 GB RAM ili više

Hard drive

25 MB slobodnog prostora na disku

Mrežni preglednik

Microsoft Internet Explorer 6, Firefox 2.0, Safari 3.0 ili novije inačice

Pristup internetu

Širokopojasni pristup

Zaslon

1024 x 768

Veličina vašeg prostora u Meshu ograničena je na 5 GB, no taj prostor se povećava s brojem suradnika koje ste uključili u korištenje pojedine mape. Tada svaki od suradnika ima na raspolaganju 5 GB pa zajedno raspolažete većim prostorom. Veličina pojedinačne datoteke nije ograničena, tako dugo dok je manja od 5 GB.
Za korištenje Live Mesha trebate imati Windows Live ID račun. Ukoliko ga još nemate, možete ga otvoriti registriranjem na našem portalu www.ucitelji.org.

Dobrodošli u Live Mesh

 

clip_image002

Da biste počeli koristiti program Live Mesh, posjetite mrežne stranice Mesha na adresi www.mesh.com . Klikom na New to Live Mesh možete dobiti upute o prijavi i korištenju, a klikom na Sign in prijavljujete se korištenjem vašeg Windows Live ID-a. clip_image004

 

U sljedećem koraku trebate prihvatiti uvjete korištenja i vaš Mesh je stvoren.

 

Live Desktop

Mrežno mjesto na kojem se nalaze sve vaše mape je Live Desktop. To je online radna površina, dostupna s bilo kojeg računala s mrežnim preglednikom i pristupom internetu, a za korištenje nije potrebna nikakva instalacija. clip_image006
Svojem Live desktopu pristupate na adresi www.mesh.com s bilo kojeg računala uz prijavu Live ID podacima. Ukoliko želite, možete zajedničke mape koristiti samo na tom mjestu, bez sinkronizacije s računalom na kojem radite.
U Live Desktop ulazite klikom na narančasti gumb Connect koji je dostupan ispod sličice Live Desktopa. U pripadnom oblačiću možete vidjeti koliko prostora ste već iskoristili te kratku uputu o korištenju Live Desktopa.

 

clip_image008

Kad prvi put pristupite svojoj Live radnoj površini, na njoj ćete vidjeti samo ikonu za stvaranje nove mape što je prvi korak u radu jer datoteke koje želite spremiti na Mesh, moraju biti smještene u nekoj mapi. clip_image012

 

 

Da biste stvorili novu mapu na Live Desktopu, dvostruko kliknite na Create new folder pa u okviru New Folder unesite ime mape te kliknite na OK.

clip_image010

 

clip_image014Kako biste dodali datoteku u mapu na Live Desktopu, najprije otvorite mapu dvostrukim klikom na nju pa odaberite Upload file. clip_image016

 

U dijaloškom okviru Select files to Upload označite datoteku koju želite te kliknite na Open (Otvori). Možete, na uobičajen način, označiti i više datoteka korištenjem tipaka Shift ili Ctrl.

 

Želite li kopirati (preuzeti) neku datoteku s Live Desktopa na svoje računalo, kliknite na nju desnom tipkom miša, iz izbornika prečica odaberite Save As te kliknite na Save (Spremi) u prozoru koji će se otvoriti i odaberite mjesto spremanja.

clip_image018                              clip_image020

Želite li kopirati datoteke između mapa na Live desktopu, otvorite obje mape pa datoteku kopirajte "povuci i spusti" metodom (Drag and Drop), uz prethodnu dozvolu Internet Exploreru za korištenje ActiveX naredbi.

 

clip_image022

Kad otvorite neku mapu na Live Desktopu, uz nju će se pojaviti pripadna Mesh traka (Mesh Bar) u kojoj možete vidjeti tko je sve pristupao toj mapi, što je i kad mijenjano te je li netko od sclip_image024uradnika online kako biste s njim razgovarali pomoću Windows Live Messengera.

 

Na istom mjestu podešavate sinkronizaciju te mape s pojedinim uređajima i pozivate članove na zajedničko korištenje. Kliknete li na Members, vidjet ćete popis osoba s kojima je dijelite. Kliknete li na ime člana, vidjet ćete koje mape dijelite te koje je zajedničke datoteke mijenjao.

 

                        clip_image026 clip_image028

 

Želite li uključiti novog suradnika, kliknite na Invite, upišite Live ID podatke, odaberite vrstu dozvole i pošaljite mu pozivnicu. Dostupne su četiri vrste dozvola: Owner (vlasnik), Creator (stvaratelj), Contributor (suradnik) i Reader (čitatelj). Ukoliko želite, dozvole suradnika možete mijenjati i naknadno. Klikom na Manage upravljate dozvolama članova, a klikom na Remove možete isključiti članove.

 

clip_image030 clip_image032 clip_image034

Poslana pozivnica stiže u poštanski sandučić i pozvana osoba treba samo kliknuti na poveznicu Click here to view the invitation te zatim prihvatiti pozivnicu.

Rad na vašem računalu

 

Ukoliko želite ugodniji rad s Live Meshom, lako ga možete povezati sa svojim računalom. Takvo korištenje Live Mesha zahtijeva instalaciju programa i dodavanje uređaja, ali pritom omogućava sinkronizaciju i korištenje Windows Explorera za rad s Mesh mapama i datotekama u njima. clip_image036
clip_image038Možete raditi lokalno na svojem računalu, a Live Mesh se brine da datoteke budu sinkronizirane i dostupne online.
Rad započinjete dodavanjem uređaja tako da kliknete na Devices u naslovnoj traci Mesha pa na Add Device ili na Add Device u početnom zaslonu.

 

 

 

Odaberite svoj operativni sustav pa kliknite na Install, slijedite korake instalacije i na kraju se još jednom prijavite Live ID podacima.

clip_image040 clip_image042 clip_image044

Želite li omogućiti automatsko prijavljivanje u Live Mesh, pri prijavi s upisivanjem svojeg Live ID računa označite: Sign me in automatically. Ukoliko vam to ne odgovara, označite neku drugu mogućnost ili niti jednu.

clip_image046

 

U dijaloški okvir Add Device unesite ime za računalo na kojem radite. Da biste omogućili sinkronizaciju, ostavite označeno Enable synchronization and Live Mesh Remote Desktop enhancements pa kliknite na gumb Add Device.

clip_image048

Nakon što u Live Mesh dodate novo računalo, sve vaše Mesh mape pojavit će se na njegovoj radnoj površini u obliku prečica. Da biste ih sinkronizirali s novo dodanim računalom, dvostruko kliknite na pojedinu ikonu ili u izborniku prečica odaberite Sync with this computer. Nakon toga možete promijeniti ime mape te je smjestiti na neko drugo mjesto na tom računalu. Ukoliko ne želite napraviti sinkronizaciju, ostavite ih u tom obliku ili obrišite prečice s radne površine.

clip_image050

 

Dvostrukim klikom na prečicu pojedine mape pokrećete podešavanje postavki za njen smještaj i sinkronizaciju:

 • Location (Browse) – određujete gdje ćete ju smjestiti,
 • Synchronization options – određujete kada će se raditi sinkronizacija na pojedinom uređaju.

Možete odabrati:

· Never with this device – nema sinkronizacije za taj uređaj,
· When files are added or modified – sinkronizacija se pokreće pri dodavanju ili mijenjanju datoteka.
Postavke sinkronizacije možete mijenjati i naknadno odaberete li naredbu Change sync settings u izborniku prečica na pojedinoj Live Mesh mapi na svojem računalu.

 

 

Mape koje koristite pomoću Mesha prepoznat ćete po plavoj ikoni clip_image052.
clip_image056Program Live Mesh na svojem ćete računalu pokrenuti odabirom Start > Live Mesh ili klikom na pripadnu clip_image054 ikonu na programskoj traci. clip_image059

 

Live Mesh notifier je prikaz mapa, uređaja i novosti u vašem Meshu, a možete ga otvoriti dvostrukim klikom na ikonu Live Mesha clip_image057 u programskoj traci Windowsa .

 

clip_image061U dnu Notifiera uočite tri ikone. Prva je News s popisom novosti – podacima o novim članovima i radu s datotekama.

Druga je Devices i omogućava pregled vama dostupnih uređaja povezanih u Mesh. To znači da možete pristupiti i nekom od uređaja koji trenutačno nisu u vašoj blizini. Treća ikona je Folders i omogućava pristup Live Mesh mapama.

clip_image063
Kako biste započeli rad s Live Mesh mapama u Notifieru, kliknite na ikonu mapa pa na poveznicu Manage folders. Otvorit će se prozor Windows Explorera s popisom svih Live Mesh mapa na računalu. Desnim klikom na mapu otvorite izbornik prečica u kojemu možete otvoriti mapu, promijeniti postavke sinkronizacije, pozvati članove, uređivati članove, brisati ili preimenovati mapu.

 

clip_image065

Slika 1. Prikaz Live Mesh mapa u Windows Exploreru s pripadnom Mesh trakom zdesna

clip_image067

Slika 2. Prikaz svih Live Mesh mapa na vašem računalu u zasebnom odjeljku; nesinkronizirane mape su blijedo-plave boje

Ukoliko želite novu datoteku, koju upravo izrađujete, dodati u Mesh mapu, jednostavno je spremite ili kopirajte u Live Mesh mapu na svojem računalu i nakon toga će Mesh odraditi sinkronizaciju te dodati tu datoteku i na vaš Live desktop. Pri postupku sinkronizacije nove datoteke možda ćete najprije morati zatvoriti program u kojem ste ju napravili da bi sinkronizacija počela, a brzina će ovisiti o brzini internetske veze.

Kopiranje i premještanje datoteka u Mesh mapama na vašem računalu radi se na uobičajen Izreži/Kopiraj/Zalijepi način (Cut/Copy/Paste).
Ako želite cijelu mapu dodati u Mesh, otvorite Windows Explorer, desnom tipkom miša kliknite na mapu koju želite koristiti na Meshu pa u izborniku prečica odaberite Add folder to Live Mesh.

 

 

Primjeri korištenja

 • Od kuće do škole – kako ne biste neprestano mislili jeste li ponijeli sadržaje koje trebate u školi ili su možda ostali na kućnom računalu, napravite mapu na Meshu, sinkronizirajte je s kućnim i školskim računalom i sve će vam biti pri ruci.
 • Za zaboravne – imate hrpu važnih podataka i poveznica koje želite uvijek imati pri ruci. Na Meshu napravite mapu samo za sebe i u njoj držite podsjetnike koji vam trebaju. Naravno, ne preporučamo spremanje brojeva računa i PIN-ova na ovakav način.
 • Šalji dalje – radite, primjerice, na materijalima za školski list i u njih treba dodati slike, napraviti recenziju, lekturu pa objavljivanje i sve to rade različite osobe. Jednostavno rješenje je da zajedničke materijale držite u Mesh mapi pa kako ih tko uredi, spremit će novu inačicu na Mesh i time će se smanjiti praćenje datoteke i briga o tome imate li najnoviju inačicu i je li lektorica već odradila posao na materijalu.
 • Razmjena – bili ste na zanimljivom izletu i rado biste razmijenili fotografije ili videosnimke s ostalim suputnicima. Napravite Mesh mapu, sve sudionike pozovite da s vama podijele svoje snimke i tako ćete svi na jednom mjestu imati sve sadržaje bez slanja mailova s velikim privitcima. Svaki sudionik može nezavisno od ostalih dodavati sadržaje u mapu.

Oprez!

Vjerujemo da smo vam dali dobar poticaj za isprobavanje i korištenje Live Mesha. No, kao i kod svih dobrih programa, i ovdje je potrebna doza zdrave pameti i opreza.

Sve što radite u sinkroniziranim mapama na svojem računalu odražava se na kopije tih mapa na svim uređajima: mogli biste, primjerice, slučajno obrisati neke važne datoteke na prijateljevom računalu.
Osim toga, sinkronizacija se pokreće bez obzira gdje ste i kakav vam je pristup internetu. Dakle, razmislite koje mape ćete sinkronizirati na pojedinim uređajima, a možete i privremeno isključiti Live Mesh da ne biste nepotrebno opterećivali svoju internetsku vezu.
I naravno, koristite li Live Desktop na javnom računalu, ne zaboravite se odjaviti nakon korištenja.

Literatura