Ah, ti referati…

gabi

Svatko se od nas barem jedanput našao pred praznim papirom ne znajući kako započeti referat ili esej, kako obraditi temu ili privući pažnju čitatelja, kako se ne udaljiti od zadane teme… Kako su referati i eseji neizostavan dio obrazovanja, učenja i obrade novih sadržaja, Pup za učenike nudi različite pomoćnike, predloške i vodiče kako bi vam ovaj „mukotrpni“ postupak bio olakšan.

Predlošci i pomoćnici

clip_image002

U PUP-u za učenike > Referati i eseji > Predlošci možete pronaći 12 različitih predložaka za pisanje referata i eseja. Predlošci su podijeljeni prema namjeni, tj. tematici uratka, što prati i dizajn svakog predloška. Za svoj pismeni uradak možete birati između četiri različita dizajna prilagođena sadržaju pismenog rada, a možete ih i sačuvati na svojem računalu i uređivati po vlastitom ukusu jer su svi navedeni predlošci u MS Wordu. Tematski, PUP nudi sljedeće predloške: usporedbu, objašnjenje, izlaganje, iznošenje osobnog mišljenja, rješenje problema, prednosti i nedostatke, istraživačke referate, referat, dizajn i tehnologiju te subjektivni doživljaj povijesti. Na raspolaganju je i predložak za strukturni pogled koji otkriva tajne pogleda na tekst i nudi savjete za organiziranje podataka i pojedinosti u referatu.

Uz svaki predložak dolazi i pripadajući pomoćnik koji podsjeća na sve detalje pisanja određene vrste pisanog uratka i vodi vas kroz postupak stvaranja.

 

Vodiči

clip_image004

U PUP-u za učenike > Referati i eseji > Vodiči možete pronaći i nezaobilazne vodiče koji će vas voditi u koracima stvaranja eseja ili referata. Svi su ilustrirani te na zabavan, jednostavan i pregledan način vode kroz labirint uobličavanja misli u riječi. Također, svaki vodič sadrži poveznice na već navedene predloške i alate u PUP za učenike > Istraživanje i učenje > Predlošci. U PUP-u za učenike > Referati i eseji > Vodiči na raspolaganju su vodiči podijeljeni u tri skupine: Osnove pisanja, Etape pisanja i Bibliografija. U prvoj se skupini PUP osvrće na različite vrste pisanja. U vodiču Izlagačko pisanje naveden je postupak iznošenja podataka, u vodiču Pripovjedačko pisanje na primjerima iz hrvatske književnosti naučite kako oblikovati snažnu priču, a u vodiču Uvjeravanje otkrijte tajne utjecaja pismenog uratka na čitatelja. Istraživačko pisanje vodi vas kroz pisanje izvješća i sažetka, uči kako prikupiti podatke i misli o temi, kako oblikovati referat i, između ostalog, kako navesti korištene izvore podataka. U PUP-u za učenike se nalazi i vodič Analiza književnog djela koji je velika pomoć pri oblikovanju književnih referata iz lektire jer donosi postupke pisanja sažetka, opisivanja likova, analize teme i slično.

Vodiči Etape pisanja u PUP-u za učenike > Referati i eseji > Vodiči > Etape pisanja sadrže upute i savjete za oblikovanje uratka, od odabira teme do završnog teksta. U vodiču Prije pisanja potražite odgovore na pitanje kako odabrati temu, kako joj pristupiti i organizirati pojedinosti, a u vodiču Pisanje saznajte sve tajne koncepta pismenog uratka, od oblikovanja pojedinih dijelova do njihovog prikladnog povezivanja. Ovaj vodič sadrži i savjete za izbjegavanje blokade u pisanju s kojom smo se svi barem jednom susreli. Vodič Pregled donosi smjernice za pregledavanje teksta, od pregleda ideja i glavnih misli, do pregleda pravopisa i savjeta za pomicanje i zamjenu teksta. Posljednji vodič u skupini, Uređivanje, će vas još jednom podsjetiti na načine pomoću kojih možete tehnički urediti i obraditi tekst.

clip_image006

Svaki referat ili esej potrebno je zaključiti navođenjem korištenih izvora podataka. U PUP-u za učenike > Referati i eseji > Vodiči > Bibliografija su na raspolaganju dva predloška i vodič Kako koristiti bilješke (fusnote) i stvoriti popis korištenih izvora podataka koji nudi savjete i upute o pisanju citata, fusnota i bilježaka, kao i o načinu navođenja izvora korištenih podataka.

Svi navedeni vodiči, predlošci, pomoćnici i alati mogu biti velika pomoć pri pisanju, bilo da je riječ o traženju inspiracije, prikazivanju misli riječima, oblikovanju rečenica i odlomaka ili grafičkoj obradi teksta. Prednost PUP-ovih vodiča je u ilustrativnosti, tj. prikazu određenih savjeta pomoću slika i filmova, a ne smijemo zaboraviti ni poticanje učenika na korištenje računala i interneta u svrhe koje nisu puko igranje igara ili preuzimanje isključivo zabavnih sadržaja.

Literatura: http://pup.skole.hr/