Predstavljamo CARNetove online tečajeve

GordanaJ

Sažetak

CARNet je, uvođenjem e-obrazovanja, želio ostvariti nekoliko ciljeva: korisnicima koji žive u različitim mjestima i različitim tempom života omogućiti fleksibilan način učenja, svojim polaznicima pružiti dobar primjer i iskustvo e-obrazovanja te na taj način promovirati primjenu e-obrazovanja i cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj. CARNetovi online tečajevi obuhvaćaju područja web dizajna, multimedije, primjenu interneta u obrazovanju te korištenje interneta. Traju 30 dana tijekom kojih polaznici uče pomoću lekcija, zadataka i testova te komuniciraju s mentorom i drugim polaznicima putem foruma i privatnih poruka. Korisnicima omogućuju praktično učenje koje ne ovisi o mjestu i tempu rada. Do prošle su godine bili implementirani u WebCT sustav, a sada je u tijeku prelazak na open source alat Moodle. Prošle godine je izrađen i pokrenut E-tečaj za e-mentore. Tečajeve mogu polaziti svi učitelji i nastavnici te nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj kao i svi pripadnici hrvatske akademske i istraživačke zajednice koji posjeduju AAI@Edu.Hr elektronički identitet. Prijava na tečajeve odvija se putem mrežnog obrasca. Neke od posebnosti ovakvog načina učenja su aktivno sudjelovanje polaznika, kontinuiranost i samodisciplina u učenju, neposredna primjena naučenog i virtualna prisutnost i sporazumijevanje na tečaju.

Ključne riječi

E-obrazovanje, online tečaj, cjeloživotno učenje, mentor, internet, Moodle.

 

O CARNetu i CARNetovom edukacijskom centru

 

CARNet je državna institucija u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koja za svoje korisnike razvija naprednu informacijsku i komunikacijsku infrastrukturu, uključujući brzu i sigurnu mrežu te raznovrsne sadržaje i usluge. CARNetov edukacijski centar razvija brojne obrazovne sadržaje i usluge, a od 2004. godine izrađuje i provodi online tečajeve iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija. CARNet je, uvođenjem e-obrazovanja, želio ostvariti nekoliko ciljeva: korisnicima koji žive u različitim mjestima i različitim tempom života omogućiti fleksibilan način učenja, svojim polaznicima pružiti dobar primjer i iskustvo e-obrazovanja te na taj način promovirati primjenu e-obrazovanja i cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj. Prvi online tečajevi su bili namijenjeni studentima i nastavnicima u sustavu visokoškolskog obrazovanja, a 2005. godine CARNet proširuje krug svojih korisnika na osnovne i srednje škole.

Kako je počelo?

CARNetov edukacijski centar je u prosincu 2004. godine pokrenuo dva online tečaja za krajnje korisnike te je na taj način cjeloživotno učenje u Hrvatskoj približio europskim i svjetskim obrazovnim tokovima. Danas svojim korisnicima nudi jedanaest različitih online tečajeva iz područja web dizajna, multimedije, primjene interneta u obrazovanju i korištenja interneta. Do sada je tečajeve polazilo više od 4000 polaznika.

Pogled iznutra

Ako niste nikada polazili neki od ovih tečajeva, u sljedećim ćete rečenicama saznati kako oni izgledaju.
Nakon što prijavite tečaj, na dan njegovog početka dobivate pozdravnu poruku svog mentora. U toj ćete poruci dobiti i sve potrebne podatke za pristup tečaju. Započinjete ga prijavom u sustav u kojem se odvijaju tečajevi.

Tečaj traje 30 dana tijekom kojih se od vas očekuje da prođete gradivo te izradite zadatke i riješite testove u određenim rokovima. Većina tečajeva je usmjerena na svladavanje vještina radom na zadacima u kojima se primjenjuje upravo stečeno znanje te ćete nakon tečaja imati konkretan rezultat svojeg učenja i rada, primjerice, mrežnu stranicu koju ste sami izradili.

U tečaju se nalazi sve što je potrebno za učenje: upute za polaznike, lekcije, zadaci, testovi, rječnik i komunikacijski alati –Slika_1_izgled_sucelja_tecaja forum i poruke. U forumu se možete predstaviti i upoznati svoje kolege na tečaju što će vam dati osjećaj da niste sami u procesu učenja. Tu možete pronaći i dodatne mentorove upute i rokove za predaju zadataka, postavljati pitanja ili zatražiti možebitnu pomoć u njihovom rješavanju. Imate li bilo kakvih pitanja, nedoumica ili problema, možete ih riješiti i osobno sa svojim mentorom pomoću privatnih poruka.
Mentorova uloga je da vas i vaše kolege vodi kroz proces učenja davanjem uputa te dodatnom stručnom podrškom i pomoći u slučaju potrebe, a također će pregledati vaše zadatke i dati ocjenu i povratnu informaciju o vašem radu i napretku. Povratna informacija će vam pomoći da u sljedećem zadatku budete još bolji.

 
Slika 1 – Izgled sučelja tečaja

Fleksibilnost učenja

Velika prednost ovih tečajeva je mogućnost fleksibilnog učenja. Polaznici tečajeva mogu učiti neovisno o vremenu (pod uvjetom da se pridržavaju mentorovih rokova za predaju zadataka i rješavanje testova) i mjestu gdje se nalaze ukoliko imaju računalo i pristup internetu. Nije rijetkost da su polaznici iz čitave Hrvatske, a da mentor živi u Americi. Također, polaznici biraju vlastite strategije učenja i tempo rada.

Tehnička podloga

Tečajevi su do prošle godine bili implementirani u WebCT sustav, a od prošle godine se CARNet opredijelio za primjenu open source sustava Moodle. Trenutno se dio tečaja još uvijek odvija u WebCT-u, a od sljedeće školske godine svi CARNetovi online tečajevi će se odvijati putem Moodlea.

E-tečaj za e-mentore

Prošle godine je izrađen i pokrenut E-tečaj za e-mentore. Zamišljen je kao praktični program za pripremu nastavnika za obavljanje Slika_2_Izgled_sucelja_E-tecaja_za_E-mentoreuloge online mentora, a traje pet tjedana. U prvom je redu namijenjen svim učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama koji žele primijeniti online tečajeve u svojoj nastavi, a posebno se preporučuje svim učiteljima i nastavnicima koji koriste CARNetovu uslugu E-tečajevi za škole. Na tečaj su dobrodošli i nastavnici u sustavu visokoškolskog obrazovanja te svi koji u svoju nastavu žele uključiti online komunikaciju ili nastavu u potpunosti izvoditi online. Tečaj je izrađen u open source sustavu Moodle pri čemu su korišteni mnogi novi alati koje Moodle nudi (npr. wiki, blog i chat), a koji ranije nisu bili dostupni polaznicima CARNetovih online tečajeva.

 
Slika 2 – Izgled sučelja E-tečaja za e-mentore

Tko može polaziti tečajeve i kako se prijaviti?

Tečajeve mogu polaziti svi učitelji i nastavnici te nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj kao i svi pripadnici hrvatske akademske i istraživačke zajednice koji posjeduju AAI@Edu.Hr elektronički identitet. Prijava na tečajeve se odvija putem mrežnog obrasca na adresi http://www.carnet.hr/onlinetecajevi/prijava, a informacije o tečajevima možete pronaći na mrežnim stranicama http://www.carnet.hr/onlinetecajevi.

Upustite se u avanturu!

Online tečajevi se temelje na paradigmi učenja i komunikacije koja se znatno razlikuje od tradicionalne. Neke od posebnosti ovog načina učenja su aktivno sudjelovanje polaznika, kontinuiranost i samodisciplina u učenju, neposredna primjena naučenog te virtualna prisutnost i komunikacija na tečaju. Stoga se pripremite na pravu malu avanturu! Mnogi polaznici naših tečajeva su izrazito zadovoljni i stalno nam se vraćaju. Nadamo se da ćete i vi postati jedan od njih, ukoliko to već niste.