Primjer uspješnog portala – devet godina vjernosti portalu RivaOn

edin

RivaOn
Projekt RivaOn – Obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije (www.rivaon.com) pokrenuo je u rujnu 2000. godine Edin Kadić, profesor hrvatskog jezika i povijesti umjetnosti u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru.

Bio je to nastavak projekta poticanja uporabe informacijsko-komunikacijskih tehnologija u školi, izvannastavne edukacije učenika i djelatnika Medicinske škole o uporabi osnovnih Microsoftovih alata pri izradi mrežnih stranica, ali i edukacije u korištenju računala i interneta u tadašnjim tehničkim uvjetima.
Nakon dugogodišnjeg rada u srednjoj školi, voditelj projekta uočio je tromost obrazovnog sustava, ali i samih djelatnika u prihvaćanju novih IK tehnologija i novih metoda rada. Spoznaja da tehničko osuvremenjivanje škola, seminari i predavanja neće polučiti veće rezultate jer su usmjereni na manju i napredniju skupinu nastavnika, usmjerila je naš rad prema široj populaciji nastavnika i učenika, ali kroz jednostavnije, postupnije i njima zanimljivije oblike rada i edukacije.novinarska_radionica2

Nakon predavanja prof. Edina Kadića održanog na CUC-u 2000. godine, iskristalizirala se ideja da se već ostvarena pozitivna iskustva izrade web mjesta kao edukacijskog sredstva u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru prenesu i na ostale srednje škole Zadarske županije te da se, izradom Portala srednjih škola Zadarske županije, sve škole međusobno približe, upoznaju i postanu dostupnije javnosti, a ujedno i da portal bude promicatelj primjenjive uporabe IK tehnologija u školama, među učenicima i u širem krugu nastavnika.
Na tom se tragu 2002. godine oformljuje grupa nastavnika koja pokreće HOPS – Hrvatski obrazovni portal škola.
Uslijedila je prezentacija projekta i podrška od strane ravnatelja svih zadarskih srednjih škola i Upravnog odjela Zadarske županije, a projekt je u cijelosti podržao i Grad Zadar. S tom podrškom krenulo se u njegovu konačnu realizaciju.

sastana_nastavnicke_redakcije
Projekt su prihvatile sve srednje škole (21) Zadarske županije, a projekt RivaOn ulazi u program javnih potreba u kulturi, prosvjeti, športu, informiranju i tehničkoj kulturi Zadarske županije.
Organizira se Nastavnička redakcija RivaOn koju čine po jedan nastavnik iz svake srednje škole koji u svojim školama okupljaju učenike u Učeničke redakcije RivaOn.

Pokrovitelj projekta je Zadarska županija, nositelj Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, glavni i odgovorni urednik Edin Kadić, a vlasnici projekta SVE srednje škole Zadarske županije.
Godinu dana kasnije RivaOn dobiva svoj internacionalni ISSN broj: 1845-3910.

Ciljevi portala RivaOn

  1. Dostupnost podataka o svim srednjim školama Zadarske županije na internetu, o novinarska_radionica1svim važnim odgojnim i obrazovnim aktivnostima koje se provode u  srednjim školama Županije te prisutnost tih podataka i izvan škola.
  2. Poticanje učenika na rad s internetom, upoznavanje s novim tehnologijama i stjecanje novih znanja.
  3. Poticanje nastavnika na rad s internetom, a time i na njihovo daljnje obrazovanje, međusobno upoznavanje i povezivanje kako bi se pospješili procesi odgoja i obrazovanja.
  4. Roditeljima i učenicima osnovnih škola omogućiti uvid u moguće škole i zanimanja.
  5. Informiranje o kulturnim, obrazovnim i zabavnim zbivanjima u svim gradovima Zadarske županije.
  6. Poticanje, organizacija i pokroviteljstvo raznim akcijama koje će objediniti sve srednje škole Županije (kao što su nagradni natječaji učeničkih digitalnih fotografija „Oko učenika – Powered by Olympus“). – http://www.rivaon.com/vijesti/oko/2007/1_finale.htm .
  7. Tada je jedan od ciljeva bio i poticanje škola na izradu školskih mrežnih stranica uz pomoć redakcije RivaOn. Naime, tada su samo dvije zadarske škole imale svoje mrežne stranice!

Funkcioniranje portala RivaOn u proteklih devet godina temeljilo se na radu nastavnika koji u svojoj školi vode učeničke redakcije RivaOna, a za to su nagrađeni s dva sata izvannastavne aktivnosti koje financira Zadarska županija.
Učenici u redakciji u cijelosti uređuju tekstove i fotomaterijale te ih nakon lekture voditelja školske redakcije prosljeđuju Glavnoj redakciji i objavljuju na portalu.
Stranice se od početka do danas temelje na html-u jer on pruža daleko veće kreativne mogućnosti i svaki autor ima punu slobodu obrade teksta i fotografija, od pokušaja rada u PHP-u koji je sputavao učenike-autore i zahtijevao permanentnu pomoć stručne osobe (informatičara) kad se željelo izlaziti iz uobičajenih okvira predložaka.

Profili portala RivaOn

· Podaci koji su vezani uz srednje škole obuhvaćaju povijest škole, školu danas, školske aktivnosti, djelatnike i učenike šOko_ucenika2kole, nastavni program i zanimanja, informacije o upisima, itd. Te podatke uređuju voditelji školskih redakcija RivaOn.

· Podaci međusobne suradnje i prezentiranja pojedinih obrazovnih grana koji su namijenjeni nastavnicima i učenicima promjenjivi su i ovise o radu samih nastavnika i učenika pojedinih škola.

· Učenici i nastavnici mogu objaviti svoje digitalne radove, pronaći adrese zanimljivih stranica vezanih uz odgoj i obrazovanje itd.

· Portal RivaOn sadrži i "središnji dio" – zanimljivosti/vijesti u kojem se objavljuju novosti iz škola i gradova Zadarske županije, Republike Hrvatske i inozemstva, a sve s područja kulture, športa, odgoja i obrazovanja.

· Permanentno praćenje svih natjecanja, smotri i susreta srednjih škola Zadarske županije o čemu vjerno svjedoči aOko_ucenika1rhiva portala.

· Organiziranje i praćenje nagradnih natječaja digitalne fotografije „Oko učenika – Powered by Olympus“. Do sada su organizirana tri natječaja, a izložbe radova obišle su sve škole Županije. Na kraju su se humanitarnom aukcijom prikupila zavidna financijska sredstva za pomoć potrebitim učenicima.

· Posebne stranice vezane su uz aktivnosti u zadarskim kulturnim institucijama. Na taj način su akreditirani učenici-novinari koji šalju svoja redovita izvješća, poput događanja u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar.

· Aktualne informativne poveznice vezane uz odgojno obrazovne izvore.

· Osim ovog informativnog dijela, redakcija Portala RivaOn organizirala je 23 novinarske i fotoradionice za oko 500 učenika i nastavnika srednjih škola Županije.

nastavnicka_radionica

Kroz redakcije RivaOn u devet je godina prošlo oko 30 nastavnika te više od 350 srednjoškolskih učenika. Objavljeno je preko 2.700 članaka, a u „Arhivu vijesti“ sada je pohranjeno 1.800 vijesti.
RivaOn bila je poticaj i uzor nastanku nekoliko obrazovnih portala u različitim dijelovima Republike Hrvatske, ali je ostala jedini portal koji je svojim ustrojem, aktualnošću i permanentnim radom preživio dugi period od devet godina.

Veliku obljetnicu – deset godina rada – učenici i nastavnici trenutačno okupljeni oko RivaOna obilježit će nizom novina i akcija među srednjim školama Zadarske županije te velikom svečanošću koja će predstaviti sve sudionike u stvaranju i radu ovog uspješnog obrazovnog portala.