Windows SteadyState

vilim

Slika_0

Svatko tko je ikad trebao održavati računalni kabinet u školi, dobro zna koliko je vremena i uporna rada potrebno utrošiti kako bi se osiguralo besprijekorno funkcioniranje svih računala. Ako još uzmemo u obzir da su ta računala nerijetko aktivna i po 10 sati na dan te da se na njima neprekidno izmjenjuju učenici, dobivamo idealne preduvjete za učestale zastoje i kvarove ili barem izuzetno neuredna radna okruženja. Na sreću, postoji idealno rješenje za održavanje računalne učionice u savršenom stanju čitave školske godine – Microsoft SteadyState. Radi se o besplatnom skupu alata kojem su glavne funkcionalnosti „smrzavanje“ stanja sistemskog diska i zaključavanje korisničkog profila koji koriste učenici. Svako novo pokretanje računala vraća stanje sustava na početno, idealno. Nije li to dovoljno da se SteadyState primijeni u svakoj računalnoj učionici?

Windows SteadyState – zaštita računala koja dijele korisnici

Slika_1
Na svim mjestima gdje isto računalo koristi više korisnika ( škole, knjižnice, internet kafići i sl. ), postoji i problem zaštite takvih računala i održavanja njihove ispravnosti. Na takvim dijeljenim računalima (shared computers) korisnici često sučelje prilagođavaju svojim potrebama, pokušavaju instalirati softver, mijenjaju postavke računala, ugrožavaju računalo preko interneta ili lokano sa svojih memorija. Nema ničeg goreg nego kad se u računalnoj učionici dobar dio nastavnog sata mora utrošiti na borbu sa samim računalima!

Želimo li osigurati besprijekorno funkcioniranje svih računala u učionici tijekom cijele školske godine, dovoljno je utrošiti 15-tak minuta vremena po računalu i instalirati Windows SteadyState.

Još 2005. godine Microsoft je ponudio besplatan skup alata za zaštitu računala – Shared Computer Toolkit for Windows XP. Danas taj alat više nije kompatibilan s MS Windows XP SP3 i MS Windows Vista pa je dobio još boljeg nasljednika u Windows SteadyState v. 2.5. SteadyState možemo primijeniti na svim Windows XP platformama te na svim verzijama Windows Vista operacijskih sustava. Alat krasi jednostavnost primjene te brojne funkcionalnosti koje zasigurno premašuju svakodnevne potrebe školskog okruženja.

Slika_2
Zaključavanje korisničkog profila

Instalacija Windows SteadyStatea

Sama instalacija alata izuzetno je kratka i zahtijeva priključak računala na internet jer je nužna provjera autentičnosti instaliranog operacijskog sustava (Windows Genuine validation ). Na sistemskoj particiji tvrdog diska računala na kojem mora biti NTFS datotečni sustav, za punu funkcionalnost moramo osigurati barem 4 GB slobodnog prostora. Sve će druge performanse računala, ukoliko su dovoljno dobre za operacijski sustav, biti dobre i za Windows SteadyState.

Nešto više vremena morat ćemo utrošiti na samu pripremu računala i korisničkog profila koji će koristiti učenici. S obzirom da želimo idealno stanje računala u računalnoj učionici, najbolje je rješenje krenuti od nove, čiste instalacije operacijskog sustava i svih aplikacija. U svakom slučaju, prije aktiviranja SteadyState zaštite trebali bismo osigurati ispravno funkcioniranje računala. Također moramo pripremiti i korisnički račun kojim će se učenici prijavljivati na računalo. Prije zaključavanja nužno je podesiti korisničko okruženje dijeljenog korisničkog računa (radna površina, razlučivost, postavke MS Office, postavke MS Internet Explorer, MS Windows Media Player i svih drugih instaliranih aplikacija koje zahtijevaju početno podešavanje). Najčešće se u računalnim kabinetima nalaze iste konfiguracije računala pa je dovoljno SteadyState primijeniti na jednome računalu, klonirati tako konfigurirani sistemski disk na ostala računala nekim od alata ( npr. Northon Ghost ), podesiti specifičnosti na računalima (naziv, IP adresa) te na svim računalima uključiti zaštitu diska.

Podešavanje Windows SteadyStatea

Nakon uspješne instalacije alata i pripreme računala potrebno je tek nekoliko minuta da podesimo SteadyState funkcionalnosti. Potrebno je:

  • zaključati korisnički profil koji dijele učenici,
  • podesiti Windows restrikcije na dijeljenom korisničkom profilu,
  • podesiti restrikcije na nekim standardnim aplikacijama (Feature Restriction),
  • uključiti blokiranje nekih aplikacija (ako je potrebno),
  • uključiti neke restrikcije koje se odnose na cijelo računalo (ako je potrebno),
  • podesiti upravljanje automatskim nadogradnjama sustava (Windows Update),
  • uključiti zaštitu tvrdog diska (Windows Disk Protection).

Slika_3
Uključivanje zaštite sistemske particije tvrdog diska

Važno je napomenuti da u školskom okruženju zasigurno nije nužno uvođenje velikih restrikcija učenicima (No restrictions). Od navedenih funkcionalnosti dovoljno je zaključati korisnički profil koji dijele učenici (Lock profile to prevent the user from making permanent changes) te uključiti zaštitu sistemske particije tvrdog diska (Remove all changes at restart). Restrikcije nisu nužne jer će se nakon svakog novog pokretanja računala stanje vratiti na početno, ispravno. Praksa pokazuje da je nadogradnju sustava poželjno raditi ručno, u neko vrijeme kada je računalna učionica slobodna jer kada se uključuje Windows Update, automatski se odjavljuje korisnik, što je nezgodno ako je u tijeku nastavni sat.

Kad administrator sustava mora trajno zadržati neke promjene na sistemskom disku računala, ne mora isključivati zaštitu diska već samo, prije ponovnog pokretanja računala, aktivirati opciju Save changes and then continue.

Slika_4 
Administrator jednostavno može sačuvati promjene na sistemskom disku

Svakodnevica u računalnoj učionici

Zahvaljujući Windows SteadyStateu, nakon pokretanja računala i prijave učenika pred svima se nalazi identično korisničko sučelje. Korisnici se porukom obavještavaju da je aktivirana zaštita sistemske particije i da će sve promjene nakon ponovnog pokretanja računala biti izgubljene.

Slika_5 
Upozorenje Windows Disk Protection is On

Učenici su upoznati s načinom funkcioniranja tako zaštićenih računala te sve radove, koje žele sačuvati, spremaju na drugu nesistemsku particiju – disk D, na neki mrežni disk ili svoju USB memoriju. Možemo im pružiti maksimalnu slobodu u učenju i istraživanju rada na računalu ( sve što ne zadire u administratorska prava ). Jednako dobro SteadyState funkcionira i u radnim grupama i u domenskom okruženju. Iako administrator i dalje mora održavati i nadograđivati računala lokalno, ne mora više, kao Sizif, svakoga dana iznova popravljati posljedice znatiželje, nestašluka ili neznanja učenika.

Windows SteadyState u našim školama

Windows SteadyState bismo zbog svega što pruža trebali smatrati default aplikacijom svakog računala u računalnim kabinetima naših škola. U računalnoj učionici Željezničke tehničke škole u Zagrebu takav način zaštite računala koristim već 3 godine, još od prve verzije Shared Computer Toolkit for Windows XP. Zadovoljstvo alatom najjednostavnije se može izraziti u silnoj uštedi vremena koje se inače utroši na održavanje računala i idealnom radnom okruženju cijele školske godine. Svima koji administriraju računalne kabinete – ako SteadyState niste već instalirali, instalirajte ga još danas.

Kako implementirati Windows SteadyState u računalnoj učionici, možete pročitati u dokumentu WSS_uputa.pdf.
Pogledajte i snimku webinara Računalna učionica pod kontrolom 1. dio. 

Literatura:

WSS_uputa.pdf, Vilim Jurković, Zagreb, 2009.
Windows SteadyState – početna stranica na webu
Windows SteadyState 2.5 Handbook

Oglasi

O autoru Pogled kroz prozor

Digitalni časopis za obrazovne stručnjake, pišu ga učitelji i nastavnici.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.