Windows 7 – pogled iz učiteljskog kuta

damirV

login
Sažetak

U tekstu koji slijedi dajem svoj osvrt na novi Microsoftov operativni sustav – Windows 7. U nekoliko rečenica opisujem najznačajnije prednosti koje su prevagnule da već sad koristim Windowse 7 kao operativni sustav na svom prijenosnom računalu iako je još u beta verziji.

Ključne riječi:

Windows 7, najbolji Microsoftov OS, vrlo stabilan i pouzdan OS

 
 
 
Moram priznati da me je Microsoft ugodno iznenadio svojom beta inačicom novih Windowsa 7, besplatnom i dostupnom na adresi (http://www.microsoft.com/windows/windows-7/default.aspx). Windowsi 7 će službeno biti objavljeni krajem godine. Iako Microsoft upozorava da se radi o beta inačici njegovog novog operativnog sustava – u stvarnosti se radi o najdorađenoj beti ikad izdanoj od strane Microsofta. Stoga svakako preporučujem da isprobate novi operativni sustav i da uživate u njegovom radu i prednostima, posebice nakon razočaranja s toliko razvikanom Windows Vistom.

Instalacija

radna površina
Windows 7 radi puno bolje od Viste, brži je prilikom instalacije i u samom radu. Windows 7 jednako dobro i brže izvodi postojeće uslužne i korisničke programe uključujući i igre. 
Nemojte se bojati instalacije Windowsa 7 – ona nikad nije bila jednostavnija. Očekuje vas nekoliko dijaloga pri samom kraju instalacije i moguće zaobilaženje aktivacije uz probno testiranje Windowsa 7 bez obveze aktivacije. Prilikom skidanja samog instalacijskog paketa s Microsoftovih mrežnih stranica, dobivate i aktivacijski ključ nakon kratke registracije preko Windows Live ID-a. Instalacijski paket je slika DVD-a koji jednostavno zapržite na prazan DVD-e. Tijekom 20-tak minuta instalacije uvjerit ćete se u mnoge prednosti i boljitak rada u Windowsima 7.
Svakako preporučujem i multi-boot koji je riješen bolje nego ikad (za sve one koji su još sumnjičavi u kvalitetu novog operativnog sustava ili možda žele zadržati stariji operativni sustav poput Viste ili XP-a).
I, konačno, pred nama je vizualno odlično dotjerana radna površina te preuređena programska traka orijentirana na slikovno prikazivanje aktivnih programa.
 

Zašto prijeći na Windows 7

Ono što je mene posebno impresioniralo, navodim kao četrnaest razloga za prijelaz na novi Windows 7:favoriti programa
 1. Prikaz i rad s programima na programskoj traci i animacija izmjena prozora. 
  Neki su možda navikli na tekstualno imenovanje aktivnih programa u programskoj traci, ali meni je ovo vizualno bolje rješenje. Naravno da se izbornici mogu posložiti prema vlastitoj želji. Desnim klikom na ikonu programa u programskoj traci otvara se  popis zadnje korištenih stavki istog.
                                     animacija prozora
 2. Uklonjen Sidebar i mogućnost postavljanja Gadgeta na bilo koje mjesto radne površine.
  Omiljeni Gadgeti sad mogu krasiti bilo koji dio radne površine – vezani su samo uz radnu površinu.mreža
 3. Novi Show Destop sad bolje omogućuje pregled radne površine i Gadgeta.
 4. Brzi izbor bežične mreže.
  U samo jednom kliku možemo promijeniti željenu mrežnu vezu.
 5. Dobro prepoznatljiva strojna oprema prilikom instalacije i kasnije prilikom Windows Updatea.
 6. Novi i poboljšani program Paint (Bojanje).
  Većina često potrebnih aktivnosti u samom programu sad je stavljena u alatnu traku – pohvalno.
          paint kalkulator
 7. Kalkulator dotjeran do „savršenstva“.
  Kalkulator je napokon od koristi – navalite informatičari, matematičari, fizičari…
                                                                  
 8. Biblioteke svega i svačega kao virtualne mape.
  U biblioteke skupljamo poveznice dokumenata, slika, glazbe i filmova s različitih odredišta našeg spremnika i sve to možemo dijeliti s ostalim korisnicima naše kućne mreže.
 9. Automatsko rukovanje prozorima.
  Windows 7 je dovoljno pametan i prepoznaje što korisnik želi uraditi s prozorom na osnovi toga kamo ga pomiče.
 10. Windows Media centar i dotjerani Windows Media Player 12
  Windows Media Centar                   Windows Media Player 12
 11. Pametniji UAC. Homegroup
  U Visti je User Access Control bio predstavljen kao zaštita za neovlašteno i neprimjetno instaliranje programa i to na vrlo iritantni način pa smo ga obično isključivali. U Windowsima 7 je to riješeno na mnogo jednostavniji način.
 12. Kućna mreža HomeGroup. 
  Svoje dokumente, slike, glazbu i videomaterijale sad možemo dijeliti s korisnicima kućne mreže i zaštiti ih od ostalih korisnika lokalne mreže.
 13. Podrška za lakše prezentiranje pritiskom na tipke Windows key + P.
            projektor
 14. Finije ugađanje izgleda pisma – ClearType.
  Odlična stvar za korisnike koji rade na prijenosnim računalima ili LCD zaslonima.

Kompatibilnost

Nakon opisa prednosti rada u Windows 7 operativnom sustavu, valja napomenuti da su Windowsi 7 jednim velikim dijelom zadržali kompatibilnost s aplikacijama iz Windows XP-a i Viste.
Možda je dobro spomenuti da nema većih problema ni s antivirusnom zaštitom. Kao vjerni korisnik NOD32 antivirusnog paketa, potvrđujem da i u Windowsima 7 on radi besprijekorno. Rad s uredskim paketom MS Office 2007 i 2003 nikad nije bio brži i jednostavniji.
Što se tiče računalnih igara, pohvalno je što Windows 7 ima ugrađen DirectX 11 podsustav za novije generacije igrica, ali i na vrlo dobar način riješenu proceduru pokretanja i manje kompatibilnih igrica i programa na računalu.

Vjerujem da svi očekujete neka loša iskustva u radu s operativnim sustavom Windows 7. Vjerovali ili ne – osobno ih nemam. Nakon nekoliko Windows updatea sve radi savršeno.

Još jednom pohvaljujem Windowse 7 i Microsoft jer su izradili odličan operativni sustav! Obavezno ga isprobajte.