Tri pitanja Marcu Mosséu

clip_image001

 

Marc Mossé – direktor odnosa s javnošću tvrtke Microsoft Francuska

„Nikakva tehnologija ne može sama zamijeniti oprez roditelja“

 

Kad je Microsoft shvatio da na internetu ima opasnosti za djecu?

Počeli smo djelovati prije više godina. Načini upotrebe brzo se razvijaju i mijenjaju, a s njima i opasnosti. Dokaz tome jest da smo 2003. godine prvi donijeli tešku odluku, koju su pozdravile udruge za zaštitu djece, da zatvorimo sobe za chat na netu. Ti prostori za razgovore otvoreni za sve bili su, zapravo, velika opasnost za djecu zbog jednostavne činjenice da je tek naknadno moguće kontrolirati o čemu se razgovara te da opasni susreti nisu česti, ali su itekako mogući. Naša je tvrtka, dakle, odlučila da će roditeljima predložiti internet na kojemu djeca mogu komunicirati s prijateljima za koje je jasno tko su, putem programa za dopisivanje (Messenger) ili na blogovima (Windows Live Spaces) koji su oblikovani tako da im pristup imaju samo djetetovi prijatelji, a ne cijeli svijet.

Nekoliko godina poslije razvoj korištenja interneta prisilio nas je da načinimo korak dalje. Naši su timovi, koje su podržale udruge za zaštitu djece, shvatili da djeca nisu osobito pažljiva s listama prijatelja i da ta činjenica može opet otvoriti mogućnost za opasne susrete. Tako smo u svibnju 2008. godine izdali besplatan softver za roditeljski nadzor – Windows Live, koji elektroničkom poštom obavješćuje roditelja svaki put kad neki novi korisnik kontaktira njihovo dijete te mu daje mogućnost da dopusti kontakt ili ga odbije. Također smo prva tvrtka koja je konzolu za videoigre opremila softverom za nadzor kako bi roditelji mogli biti sigurni da djeca koriste proizvode prilagođene njihovoj dobi ili, ako je riječ o online igrama, da ne kontaktiraju s nepoznatima.

Što tehnologija može učiniti za zaštitu naše djece?

Tehnologija može učiniti mnogo: filtrirati uznemirujuće i štetne sadržaje da ne budu dostupni najmlađima, paziti da ne igraju igre koje nisu prilagođene njihovoj dobi, točno odrediti vrijeme tijekom kojega smiju surfati internetom itd.
No, nikakva tehnologija ne može zamijeniti oprez i roditelja i djece.
Djeci treba usaditi "dobre reflekse" ponašanja na internetu, na isti način na koji ih učimo ponašanju i preživljavanju u stvarnom životu. Iz tog razloga, uz alate koje naša tvrtka besplatno stavlja na raspolaganje javnosti, Microsoft usko surađuje s tijelima Državne uprave i udrugama za zaštitu djece kako bi podučila djecu i roditelje snalaženju na internetu te ih podučila i osnovnim pravilima sigurnosti.

Tako smo s našim partnerima organizirali konferencije i pedagoške radionice u više većih francuskih gradova, podijelili više milijuna priručnika, razvili cjelovita didaktična mrežna mjesta poput décodeleweb.com ili protegetonordi.com.

Kakav biste savjet dali roditeljima?

Rekao bih im da ne moraju biti nikakvi stručnjaci za tehnologiju da bi mogli biti uz djecu i pomoći im na internetu – zdrav razum i iskustvo najbolje su oružje. Postavljanje računala s instaliranim softverom za roditeljski nadzor u prostor u kojemu boravi cijela obitelj, a ne u dječju sobu, redovito razgovarati s djecom o tome što rade na internetu, pokazati djeci da je savjete koje dobivaju o opreznom ponašanju u vanjskom svijetu potrebno poštovati i na mreži, da ne smiju davati osobne podatke te da ne smiju ogovarati druge nepoznatim osobama.

Originalni članak dostupan je na adresi: http://www.regardssurlenumerique.fr/3questions-mmosse-1.aspx