Tema broja: sigurnost i zaštita djece na internetu

prva-darko

Europa i svijet obilježili su 10. veljače međunarodni Dan sigurnijeg interneta. U Hrvatskoj smo ga, u okviru zajednice „Suradnici u učenju“, obilježili stručnim skupom organiziranim u Osnovnoj školi Trnsko, a u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje, Državnog pravobraniteljstva za djecu, Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i Microsofta Hrvatska. O skupu smo već izvještavali na našem Portalu, a sve one koji su propustili najavu i izvještaj, podsjećamo da ih možete pročitati ovdje, a prezentacije sa stručnog skupa preuzeti ovdje.

Skrb o sigurnosti djece na internetu trajna je zadaća svih čimbenika uključenih u odgojno-obrazovni proces kao i čitave IT industrije. Stoga je Dan sigurnijeg interneta ponajprije prigoda da se svi zajedno podsjetimo što se sve tijekom godine čini u različitim dijelovima sustava i u industriji na ovom području. To je i poticaj na tješnju suradnju i usklađivanje usporednih aktivnosti kako bi se sinergijom pojačao pozitivan učinak i korisnost za cjelokupni sustav, a ponajprije za najmlađe. Zbog tog smo se razloga na stručnom skupu ponajprije i obratili učiteljima razredne nastave kako bismo im pomogli da djeci već u najranijim godinama školovanja osvijeste potrebu za samozaštitom, ali i da djeci i roditeljima na primjeren način ukažu o kakvim je opasnostima riječ i na koji se način zaštita od opasnosti na internetu može ostvariti i izvan škole, u obiteljskom okruženju. I učitelji i nastavnici učestalo ističu kako sve mjere izobrazbe i odgoja djece nemaju puni učinak ukoliko isti pristup ne primjenjuju i roditelji kod korištenja kućnog računala.

Stoga je, u suradnji Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Agencije za odgoj i obrazovanje i Microsofta Hrvatska pripremljen, i na stručnom skupu prvi put javno predstavljen, portal http://sigurnost.tvz.hr na kojem je moguće pronaći korisne, informativne i poučne sadržaje namijenjene kako djeci, tako i roditeljima i nastavnicima.

Sigurnost djece na internetu je i tema ciklusa webinara koje je započeo mr. sc. Predrag Pale, međunarodno poznati i priznati stručnjak za informacijsko-komunikacijske tehnologije. Webinari su prvenstveno namijenjeni nastavnicima i učiteljima, ali pozivamo i sve zainteresirane da nam se pridruže. Snimku prvog webinara održanog, kako kaže sam mr. Pale, „namjerno“ u petak 13. veljače, možete pogledati ovdje. Sljedeći će se održati u travnju.

Kako je program „Suradnici u učenju“ globalni program, u mogućnosti smo pregledati i zainteresiranim kolegama prenijeti i zanimljiva i pozornosti vrijedna iskustva iz inozemstva. Nastavljajući započetu suradnju s kolegama iz Francuske, u ovom broju prenosimo nekoliko zanimljivih članaka koji se bave problematikom sigurnosti djece na internetu. Pored istraživanja Jeana Randona koje pokazuje vrlo indikativne sličnosti i nadopunjavanje s rezultatima sličnog istraživanja koje je u Hrvatskoj provela udruga „Hrabri telefon“ kao i s istraživanjem koje je u nekoliko škola na području Dalmacije provela Agencija za odgoj i obrazovanje, a koje je sintetizirala i predstavila kolegica Marina Kulaš iz Zadra, osobno bih istaknuo članak u kojem Anne Riviere „portetira“ nekoliko obitelji, govoreći o primjerima dobre prakse zaštite djece upravo u obiteljskom krugu. Tu je i članak o izvrsnim rezultatima koje je združena akcija kanadske Državne uprave, obrazovnih ustanova, privatnih tvrtki i nevladinog sektora ostvarila na području zaštite djece, suzbijanja zlostavljanja i njihovog iskorištavanja na internetu.

Iako smo ovaj mjesec poseban naglasak stavili na temu sigurnosti djece na internetu, ona jest i ostat će stalan i trajan dio aktivnosti u okviru naše zajednice, kako u području stručnog usavršavanja nastavnika i učitelja, tako i u području osvješćivanja i educiranja roditelja i djece svih uzrasta. Svi se slažemo kako pravo rješenje za zaštitu malih „digitalnih urođenika“ od opasnosti koje na njih vrebaju u virtualnom svijetu nije zabrana kretanja tim svijetom, nego podučavanje, poput onoga za kretanje stvarnim svijetom, o stvarnim opasnostima koje postoje i koje treba znati prepoznati i izbjeći. Zato vas pozivamo da sadržaje koje smo već predstavili, koje i danas ovdje predstavljamo i koje ćemo predstaviti u budućnosti u okviru zajednice, pregledate i podijelite sa svojim kolegama i suradnicima te iskoristite na način koji vam se čini primjeren kako biste i svoje učenike i njihove roditelje osposobili za sigurno i zaštićeno kretanje i boravak, tj. druženje, igru i učenje u cyber-prostranstvima.