Kako objaviti zvučni zapis na Live prostoru?

prva-lidija

Vjerujemo da ste, čitajući tekstove  o snimanju, uređivanju i objavljivanju zvučnih zapisa, dobili ideju kako ih primijeniti u svojem radu. U nekoliko koraka pokazat ćemo vam kako snimku prenijeti na mrežno spremište SkyDrive, a potom ga objaviti u svojem Windows Live slika1prostoru (Spaces).

Naravno, pretpostavljamo da pri ruci imate neku zvučnu snimku, a ako ne, snimite je slijedeći upute u tekstovima Snimanje, obrada i objavljivanje zvučnih zapisa i Korisni savjeti u obradi zvučnih zapisa. Otvorite mrežnu adresu spaces.live.com i prijavite se Windows Live ID-om. Ukoliko još nemate svoj Live ID, posjetite ovu adresu, pročitajte upute i slika2pridružite se našoj zajednici.

Kad se otvori stranica s vašim prostorom, u izborniku Više odaberite SkyDrive

 

slika3
Slika 1, Stranica SkyDrive

 

Dodavanje datoteka na SkyDrive

Na stranici koja će se otvoriti odaberite neku od postojećih mapa, primjerice Javno ili stvorite novu klikom na Stvori mapu. U tu mapu trebate kopirati zvučnu snimku sa svojeg računala.

slika4
Slika 2. Poveznica za dodavanje datoteka

To možete učiniti na nekoliko načina. Najprije kliknite na Dodaj datoteke pa zatim učinite nešto od sljedećeg:slika5

– Otvorite program Moje računalo ili Windows Explorer, pronađite željenu datoteku pa je mišem odvucite u crtkano uokvireni prostor na SkyDriveovoj stranici.

 

– U prozoru SkyDrivea kliknite na poveznicu Odaberi datoteke s računala pa u prozoru koji će se otvoriti pronađite datoteku te kliknite na Otvori.

– Kliknite na poveznicu Isprobajte stranicu za standardno prenošenje. Na stranici koja će se otvoriti kliknite na gumb Pregledaj da biste pronašli datoteku na svojem računalu.

slika6 
Slika 3. Stranica za standardno prenošenje

Koji god postupak odabrali, završavate ga klikom na gumb Prenesi. Nakon toga dobit ćete poruku o uspjeslika7šnom prenošenju datoteke i vidjeti sličicu te datoteke (obzirom da radimo sa zvučnom datotekom, sličica će biti plava nota).

Sad slijedi jedan dio trika:

1. Kliknite na tu sličicu.

2. Otvorit će se prozor u kojem su dostupne naredbe za rad s tom datotekom i već poznata sličica datoteke.

3. Kliknite desnom tipkom miša na sličicu datoteke pa u izborniku prečica odaberite Kopiraj prečac. Taj prečac privremeno "odložite" u neku tekstualnu datoteku, primjerice, zalijepite u Wordov dokument jer će nam ponovno zatrebati kasnije.

 

Time je dio s radom na SkyDriveu gotov. U izborniku Više odaberite Spaces pa na stranici koja će se otvoriti kliknite na poveznicu Prikažite svoj prostor.

Dodavanje i uređivanje modula na vašem prostoru

U nastavku ćete na svoj prostor dodati modul za izvođenje zvučnih zapisa. U desnom gornjem dijelu vašeg prostora uočite izbornik Prilagođavanje pa u njemu odaberite Dodaj module.

slika8
Slika 4. Dodavanje modula

U popisu modula pronađite grupu Fotografije, glazba, videoisječci pa uz modul Windows Media Player stavite Sakrij (kad je vidljiva naredba Sakrij, znači da je modul vidljiv na stranici). Klikom na Zatvori zatvorite popis modula.

slika9 slika10
Slika 5. Odabir modula Windows Media Player

Modul će se pojaviti u središnjem dijelu vašeg prostora. Da biste spremili novi raspored svojeg prostora, kliknite gore desno na gumb Spremi.

Dakle, sad imate modul i preostaje još podesiti što će se u njemu izvoditi. Podešavanje modula započinjete klikom na poveznicu Uredi u okviru modula.

slika11
Slika 6. Uređivanje postavki modula WMP

Otvorit će se stranica s nekoliko okvira za upisivanje ili odabir. U prvom od njih zadajete mrežnu adresu svojeg zvučnog zapisa. Sjećate se, "odložili" ste je u neku tekstualnu datoteku. Sada pronađite tu adresu, kopirajte ju pa zalijepite u taj okvir.

Nastavak trika: u adresi koju ste kopirali uočite na kraju ?download i izbrišite taj dio. Naravno, ostatak adrese mora ostati. Na kraju adrese bi sad trebao pisati format datoteke, primjerice .mp3.

U ostalim okvirima odredite broj ponavljanja, veličinu prikaza te hoće li izvođenje započeti automatski otvaranjem stranice. Ovu posljednju mogućnost označite samo ako želite da posjetitelji uživaju u vašem odabiru glazbe dok pregledavaju vašu stranicu. Najčešće je bolje i pristojnije ne uključivati tu mogućnost.
Klikom na Spremi završavate podešavanje modula i sve je spremno za izvođenje koje započinjete klikom na strelicu (Play).

Nadamo se da ste uspješno objavili svoju snimku, a ukoliko želite čuti zvučnu snimku riječi urednice, kliknite ovdje.

PS. Obzirom da Windows Media Player može izvoditi datoteke oblika: WMA, WMV, WAV, AVI, MPG, MPEG, MP3, ASF, ASX i SWF, isti ovaj postupak možete primijeniti za videoisječke i animacije.