DreamSpark – program besplatnog preuzimanja Microsoftovih razvojnih alata za studente i učenike

69Od niza inicijativa koje hrvatskim učenicima i nastavnicima informatike i računalstva žele približiti suvremene tehnike programiranja te programske i razvojne alate, i u ovom broju Pogleda izdvojili smo jednu novost iz Microsofta: DreamSpark.

Prema riječima Darka Jovišića, (darkojo@microsoft.com) Specijalista za tehnologije iz tvrtke Microsoft Hrvatska, koji je o DreamSparku održao webinar 22. siječnja 2009. godine, "DreamSpark je globalni program koji je dostupan u Hrvatskoj, a koji svim učenicima i studentima omogućava besplatan pristup Microsoftovim alatima za dizajn i programiranje kako bi se na taj način mladim ljudima približila najnovija tehnologija i ponudilo im se alate s kojima mogu raditi kreativno i korisno."

Program je, dakle, dostupan i u Republici Hrvatskoj, a u njega su se, uz studente na fakultetima, uključile već i neke srednje škole u kojima se školuju budući stručnjaci za programiranje i računalstvo. Uključivanje u ovaj program je krajnje jednostavno jer je program, u suradnji i uz pomoć stručnjaka iz CARNeta i tvrtke Microsoft, integriran s AAI@EDU.HR infrastrukturom obrazovne i akademske zajednice u Hrvatskoj. Po riječima Ivana Mačeka, Microsoftovog Student Partnera u Splitu, koji je pomogao učlanjivanju splitskog "MIOC-a", odnosno tamošnje 3. gimnazije, u ovaj program "svaka škola se treba registrirati kao škola nakon čega dobije 200 DreamSpark korisničkih računa koje može podijeliti svojim učenicima".

Što je sve obuhvaćeno ovom inicijativom te detaljne upute kako se škole mogu uključiti u DreamSpark, opisali su MS Student Partneri Jelena Kljaković Gašpić i Ivan Maček. Dokument s njihovim uputama možete pročitati u nastavku teksta, a poveznica na snimku već spomenutog webinara koju je o ovoj temi i o Imagine Cupu održao Darko Jovišić, nalazi se ovdje. Za potrebe ovog uvoda izdvojili bismo kako DreamSpark omogućava, između ostalog, preuzimanje paketa Visual Studio 2005 i 2008 Professional te paketa MS Expression Studio 1.0.

Nadamo se da će DreamSpark u Hrvatskoj postići svoj cilj – omogućiti zainteresiranim učenicima i studentima da dohvate i iskoriste najnovije razvojne alate koji će pomoći i njima i IT industriji u Hrvatskoj da postanu i ostanu konkurentni i u regionalnim, i u europskim i svjetskim razmjerima.

jelena-ivan

Microsoft DreamSpark

Microsoftov program DreamSpark omogućuje studentima i učenicima diljem svijeta besplatno skidanje alata za programiranje i razvoj aplikacija. Uz pomoć ovih alata studenti i učenici dobivaju priliku otkriti svoje potencijale, unaprijediti znanje i vještine.

Koji je software ponuđen na DreamSparku?

 • Microsoft SQL Server 2008 Developer Edition
 • Microsoft Visual Studio 2005 Professional Edition
 • Microsoft Visual Studio 2008 Professional Edition
 • Microsoft Expression Studio 1.0
 • Microsoft Expression Studio 2 Trial Edition (includes Web, Blend, Media, and Design)
 • Microsoft Windows Server 2003 R2 Standard Edition
 • Microsoft Windows Server 2008 Standard Edition
 • IT Academy Student Pass

S adrese www.microsoft.com možete besplatno skinuti i sljedeće alate:

 • SQL Server 2008 Express Edition
 • Visual Studio 2008 Express Edition
 • XNA Game Studio 2.0 (with 12-month Creators Club Student trial membership)
 • Virtual PC 2007
 • Visual Basic 2005 Express
 • Visual C++ 2005 Express
 • Visual C# 2005 Express
 • Visual Web Developer 2008 Express
 • Visual Basic 2008 Express
 • Visual C++2008 Express
 • Visual C# 2008 Express

Za pristup DreamSparku trebate imati:clip_image002

 • PC s operacijskim sustavom Windows
 • pristup internetu
 • mrežni preglednik
 • Windows Live ID račun

Ako nemate Live ID račun, u uputama na portalu "Suradnici u učenju" pročitajte kako ga otvoriti, a u slučaju da ga imate, možete odmah započeti postupak registracije na DreamSpark.

Registracija škole na DreamSparku

dream1Nakon što ste uspješno kreirali svoj Live ID račun, vrijeme je da se logirate na DreamSpark i da počnete skidati različite programe. Ako ste učenik, možete besplatno skidati programe za razvoj i dizajn aplikacija te gaming software.

Prije nego što počnete skidati programe, informirajte se je li vaša škola dio DreamSpark programa, a ukoliko nije, objasnite nadležnima o čemu se radi i registrirajte ju.

Registraciju može izvršiti isključivo profesor iz škole i to na sljedeći način: klikom na Sign Your School Up Now započinjete proces registracije.dream2

 

Pratite korake jedan i dva, tj. Odaberite regiju (Europa) i Prihvatite uvjete korištenje. Kad ste to napravili, idite na Continue.

Izaberite državu (Croatia) i opet Continue.

dream3

Nakon toga upišite broj učenika koji će koristiti programe DreamSparka. Maksimalan broj učenika po jednoj školi je 200. Klikom na ORDER NOW potvrdite broj učenika.

dream4 dream5

 

Nakon što ste odabrali broj učenika, potrebno je unijeti podatke o školi te o odgovornom profesoru za DreamSpark. Podatke potvrdite klikom na Continue.

 

dream6

 

U sljedećem koraku provjerite podatke koje ste prethodno unijeli te još jednom jeste li unijeli točan broj učenika. Pažljivo pročitajte uvjete korištenja, kliknite u kućicu ispred I Agree te zatim Place order.

 

 

dream7

 

Na ekranu će se ispisati potvrda i prvi dio vaše registracije za DreamSpark je završen.

Nakon registracije vaši podaci se provjeravaju u jednom od Microsoftovih centara u Europi. Taj postupak u većini slučajeva traje tjedan dana, a na adresu elektroničke pošte dobit ćete obavijest s točnim informacijama.

Poslije provjere vaših podataka obrasce morate potvrditi školskim pečatom i faksirati u Microsoftov centar kako biste dobili besplatne kodove koje možete podijeliti učenicima.

Vaša registracija za DreamSpark je završena!