Učiteljski webcastovi

prva-darko

U prošlom broju „Pogleda“, najavljujući ciklus webinara u okviru zajednice „Suradnici u učenju“ , pokušali smo objasniti razliku između „webcasta“ i „webinara“. U ovom bismo vam broju željeli predstaviti nekoliko inozemnih primjera , vrijednih pozornosti i kritičke procjene.

Od webcastinga bismo prvenstveno izdvojili zbirku video sadržaja vezanih uz odgoj i obrazovanje koju priprema, objavljuje i održava britansko Ministarstvo za djecu, škole i obitelji (Department for children, school and familites) na portalu TeacherNet. U brojnim video isječcima stručnjaci, uključujući i nastavnike i dužnosnike, ali i poznate javne osobe te predstavnike nevladinih udruga, govore o različitim temama vezanim uz odgoj i obrazovanje. Predlažemo slušanje nekoliko kratkih primjera koje možete pogledati ovdje. Preporučili bismo onaj u kojem se razgovara o sigurnosti djece na internetu te o onaj o djeci s posebnim potrebama. Svi video isječci su, naravno, na engleskom jeziku.

Tu je zatim i TeacherTube, entuzijastički projekt obitelji Smith, Jasona (nastavnika), njegove žene Jodie i brata Adama, pokrenut u ožujku 2007. godine s ciljem izgradnje virtualne zajednice za razmjenu obrazovnih video sadržaja. Po organizaciji u mnogočemu sličan starijem i poznatijem YouTubeu, TeacherTube nudi mnoštvo video sadržaja kojima su autori nastavnici pojedinci, grupe nastavnika i njihove udruge. Zanimljivo mjesto za susret s video uradcima na različite teme, počesto duhovito osmišljenim i snimljenim. Kao primjere bismo izdvojili: „Blogs in plain English“ (Blogovi opisani jednostavnim engleskim jezikom) te „Razbijanje periodičke tablice elemenata na dijelove“ („Breaking the Periodic Table into Blocks“). Riječ je o jednostavnom korištenju tehnologije za obradu video sadržaja. I ovdje je engleski lingva franca na portalu, iako ima obrazovnih sadržaja i na drugim jezicima, ponajviše španjolskom. Preporučamo da pogledate i šetnju Lisabonom, glavnim gradom Portugala).

Vjerujemo da i kolege u hrvatskim školama već proizvode slične materijale. Pozivamo ih da te vrijedne materijale prijave na natjecanje „Primjena računala u obrazovanju“ ili na neki drugi način podijele s ostalim kolegama!

Treći primjer koji želimo predstaviti jest serija webcastova Jasona Hinera, urednika portala TechRepublic u kojima govori o upravljanju projektima, jednoj od redovitih tema na portalu zajednice „Suradnici u učenju“ te u Pogledu gdje o njoj piše naša suradnica Daloborka Pašić. Pozivamo vas da ovdje poslušate Jasona kako govori o pet najčešćih razloga zbog kojih projekti ne uspijevaju. Iskreno, koncept webcasta u kojem 90% vremena gledate osobu kako govori u kameru, nije nam drag i puno nam se više sviđa kad nastavnici govore „iz pozadine“, uz tek kratkotrajno pojavljivanje na početku ili kraju. Jasonu se ne može poreći sugestivnost, zanimljivost i stručnost izlaganja pa i smisao za pošalicu na vlastiti račun (ako ovaj webcast odgledate do kraja, znat će te točno na što mislimo). Uz ostalo, podsjeća nas kako svi griješimo i kako se toga ne treba sramiti, koliko se god stalno trudili biti sve bolji u onome što radimo.

Konačno, za kraj ovog kratkog predstavljanja još nekoliko riječi o Teacher Tech Tuesdays, seriji predavanja za nastavnike koja se svakog utorka održava na stranici http://www.educationwebcasts.com/Webcast.aspx?i=3688 i koja se realizira korištenjem tehnologije Microsoft Office 2007 Live Meetinga koju i mi koristimo za realizaciju webinara u zajednici „Suradnici u učenju“ . No, dok naši webinari smjeraju interaktivnosti i žele u žarište postaviti nastavnike, njihova iskustva i primjere dobre prakse, Teacher Tech Tuesdays donose jednosmjerna predavanja vrsnih tehnoloških stručnjaka te su usmjereni na konkretne tehnologije i njihovu primjenu u obrazovanju. Registracija je besplatna, a omogućava, ne samo praćenje nadolazećih, nego i pregledavanje snimki već održanih webinara. Kod prijave vodite računa o vremenskoj razlici između hrvatskog (srednjoeuropskog) i pacifičkog vremena na krajnjem zapadu Sjedinjenih Država!

I u sljedećim brojevima „Pogleda“ namjera nam je informirati vas o zanimljivim webcastovima i webinarima i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Nadamo se kako će vam i današnji i budući prikazi biti zanimljivi i korisni te vas potaknuti da se i sami uključite u ovo novo i zanimljivo područje u obrazovanju.

Najave naših webinara možete naći na portalu "Suradnici u učenju". Pridružite nam se!