Umetanje RSS modula na školske mrežne stranice

gogaH

CMS

Prošle školske godine CARNet je osnovnim i srednjim školama omogućio korištenje CMS-a (eng. Content Management System) ili sustava za upravljanjem sadržaja u sklopu Hosting usluge za osnovne i srednje škole (HUSOŠ). CMS tehnologija za izradu mrežnih stranica pokazala se kao izvrsno rješenje zbog svoje jednostavnosti, ali i mogućnosti da svaki korisnik, u ovom slučaju učitelj, postane administrator, dizajner i programer bez posebnog znanja o programiranju i dizajniranju stranica. Cilj projekta bilo je poticanje osnovnih i srednjih škola na otvaranje vlastitih mrežnih stranica s uslugama i alatima prilagođenim potrebama učenika i nastavnika. Minimalni zahtjev za rad u CMS-u je posjedovanje mrežnog preglednika novije generacije.

Ključne karakteristike ovog sustava su:

  • jednostavni unos sadržaja putem administracijskog web-sučelja,
  • online uređivanje sadržaja s WYSIWYG editorom („What You See Is What You Get“ – „Što vidiš, to i dobiješ“)
  • sustav prava pristupa zasnovan na ulogama,
  • sustav predložaka,
  • ugrađeno pretraživanje,
  • podrška za višejezičnost,
  • sigurnost,
  • fleksibilnost.

CARNet je sustav, uvrštavanjem 16 modula za upravljanjem sadržaja s ažuriranjem, prilagodio za potrebe škola. Najčešće korišteni moduli su: Anketa, Dokument, RSS Reader, Korisni linkovi, Forum, Kalendar, Rječnik, Vijesti i Tražilica. Trenutačno CARNetov CMS koristi oko 700 osnovnih i srednjih škola, ali se pretpostavlja da će taj broj porasti. Više informacija o samoj usluzi možete pronaći na stranicama CARNeta.

RSS – što je to?

RSS (eng. Really Simple Syndication) ili u prijevodu „Uistinu jednostavno prikupljanje“ predstavlja relativno novu tehnologiju u Hrvatskoj. Radi se o formatu pomoću kojega na brz i lak način pristupamo informacijama kako bismo vijesti iz različitih izvora pratili na jednome mjestu. Kako se u današnje vrijeme mrežne stranice i portali učestalo mijenjaju i po nekoliko puta dnevno, RSS se pokazao praktičnim rješenjem za sve korisnike koji svakodnevno prate veći broj stranica jer ovako štede na vremenu i novcu.

Dostupnost RSS-a možemo prepoznati po narančastom gumbu clip_image002 ili clip_image004. Dvostrukim klikom na gumb možemo pogledati RSS izvor (eng. Feed) koji je zapravo mrežna adresa posebno definirane XML (eng. Extensible Markup Language) datoteke ili cijela stranica s opisom načina korištenja RSS-a.
Sve što vam je potrebno za korištenje RSS-a je Internet Explorer 7.0 ili neki drugi preglednik novije generacije (Mozilla Firefox, Opera, Safari) koji automatski prepoznaje prisutnost RSS tako da se u alatnoj traci s desne strane pojavi narančasta RSS ikona koja pokazuje prisutnost RSS izvora.
Ukoliko nemate preglednik novije generacije, postoje i RSS programi tzv. RSS čitači (eng. RSS Reader) koje jednostavno možete pronaći na internetu. Danas postoji veći broj RSS čitača sa sličnim mogućnostima, a među najpoznatijim su RssReader i Feed Reader 3.

 

Umetanje RSS modula „ Suradnici u učenju“ na školske mrežne stranice

login

Na školske mrežne stranice prijavljujemo se pomoću Login boxa korištenjem korisničkog imena i lozinke iz sustava AAI, a možete ih dobiti od administratora imenika u školi.

navigacija

Nakon prijave, na lijevoj strani pogledajte navigacijsku traku i izbornik Upravljanje portalom koji se otvara samo onim korisnicima koji imaju administratorska prava. Takvo pravo omogućuje korisniku izmjenu postavki, od dodavanja modula do promjene strukture stranice.

Odaberite Uredi stranicu. Na novootvorenoj stranici uz svaki modul pokazat će se plava strelica clip_image008. Kliknite na nju i pojavit će se padajući izbornik u koji možete dodati ili iz njega ukloniti module. Odaberite Novi modul iznad/ispod ovog modula

modul

Otvorit će se dijaloški prozor u kojemu u polju Modul izaberite RSS reader. Za određivanje naslova postoje dvije mogućnosti, prvom možemo sakriti liniju naslova, a drugom zadati neki proizvoljan naslov. Mogućnost odaberite stavljanjem kvačice u predviđeni kvadratić. Zatim kliknite na Spremi.

modulx               modul2

Dijaloški prozor

modul3
Ikona Uredi RSS postavke omogućava otvaranje novog prozora koji ujedno predstavlja i zadnji korak. U polje RSS URL potrebno je unijeti adresu mrežne stranice s koje želimo preuzeti RSS.

 

Da biste unijeli pravu adresu, najprije otvorite por tal „Suradnici u učenju“ i na njemu pronađite izvor koji želite pratiti. Za primjer ćemo odabrati „Događanja“ na početnoj stranici. Dvostrukim klikom na ikonu clip_image016 otvorit će se prozor iz kojeg ćemo kopirati mrežnu adresu stranice http://pil2.mscommunity.net/Početna/tabid/36/moduleid/416/RSS.aspx. Adresu zalijepimo u spomenuto polje RSS URL.

Neke stranice imaju mogućnost privremenog pohranjivanja adrese na način da desnom tipkom miša kliknemo na RSS ikonu i odaberemo Kopiraj prečac  (Copy Link Location ili Copy Shortcut).

prozor

Polje Predložak nudi mogućnosti odabira prikaza RSS vijesti koje mogu biti prikazane samo kao naslov ili kao cijeli tekst.
U polju Broj članaka određujete broj prikazanih članaka. Na kraju kliknite na gumb Snimi.završno1

Završili ste s umetanjem RSS modula i sad možete uživati u praćenju „najsvježijih“ članaka s vama omiljenog portala „Suradnici u učenju“ :-).

Detaljnije upute kako dodati RSS izvore u mrežni preglednik ili u neki program pogledajte ovdje.

Zaključak

Danas sve više ljudi koristi sustav za upravljanjem sadržaja, bilo u osobne ili u poslovne svrhe jer se pokazao odličnim rješenjem za oblikovanje mrežnih stranica gdje se, redovitom promjenom sadržaja i visokom kvalitetom grafike, mogu zadovoljiti potrebe svakog korisnika.

RSS je odličan izbor za čitanje vijesti, blogova, obavijesti i informacija različitih sadržaja na jednom mjestu, bez potrebe odlaska na druge mrežne stranice jer je pojednostavio pristup informacijama.

Dostupan je na sve većem broju stranica, prihvaćen od sve većeg broja korisnika i polako postaje standard koji nam olakšava praćenju sve opsežnijeg sadržaja na internetu.