RSS za osobnu upotrebu

prva-lidija

rss7 U članku Gordane Havaić mogli ste pročitati kako se moduli s RSS čitačem mogu umetnuti na školske mrežne stranice. U ovom tekstu pokazat ćemo vam kako to možete napraviti na svojem osobnom računalu – dodavanjem RSS sadržaja u mrežni preglednik Internet Explorer 7 i program za elektroničku poštu MS Outlook 2007.

Vjeru jemo da ste povezanost RSS sadržaja i mrežnih preglednika otkrili već ranije. Nova vijest je da je funkcionalnosti RSS čitača dio Outlooka 2007 što omogućava praćenje tih sadržaja u okruženju Outlooka 2007, bez pokretanja mrežnog preglednika.

Dodavanje RSS sadržaja u program Microsoft Windows Internet Explorer 7

Kada koristite Microsoft Windows Internet Explorer 7 i Office Outlook 2007, RSS sadržaje možete pregledavati i dodavati pomoću oba programa. Najjednostavnija verzija je otvaranje mrežne stranice s RSS informacijama i njeno dodavanje u popis RSS sadržaja u mrežnom pregledniku. Odabrani sadržaji bit će istovremeno dodani i u Outlook 2007.

Evo kako to napraviti:

 1. Na mrežnoj stranici koja vas zanima potražite RSS gumb pa kliknite na njega (clip_image001, clip_image002ili clip_image003).
 2. Otvorit će se nova stranica s prikazom popisa dostupnih RSS sadržaja.rss8
 3. Odaberite RSS sadržaj koji želite pa kliknite na Pretplata na sažetak ovog sadržaja.
 4. U novootvorenom prozoru kliknite na Pretplati se.

rss9

Sadržaje na koje ste se pretplatili naći ćete u Internet Exploreru klikom na zvjezdicu (Centar za favorite), kartica Sažeci sadržaja. U Outlooku ćete ih naći u navigacijskom oknu u mapi RSS sadržaji.

 

rss3

Dodavanje RSS sadržaja u programu Microsoft Office Outlook 2007

 1. Na izborniku Alati odaberite Postavke računa.
 2. Na kartici RSS sadržaji kliknite na Novo.
 3. U dijaloškom okviru Novi RSS sadržaj unesite ili zalijepite mrežnu adresu RSS sadržaja. Primjerice, http://pil2.mscommunity.net/Početna/tabid/36/moduleid/416/RSS.aspx.
 4. Kliknite na Dodaj pa zatim na U redu.

 

 

 

Dodavanje RSS sadržaja koji ste primili u poruci elektroničke pošte

rss4 RSS sadržaje može vam netko poslati elektroničkom poštom s prijedlogom za zajedničko korištenje sadržaja. Ukoliko vam je stigla takva poruka, otvorite je pa kliknite na Dodaj ovaj RSS sadržaj u grupi Otvori na kartici Zajedničko.rss10a

Svaka RSS stavka koju primite slična je poruci elektroničke pošte. Možete je premještati, označiti zastavicom ili proslijediti drugoj osobi. Želite li poslati RSS sadržaje iz svog Outlooka, desnom tipkom miša kliknite na odabrani sadržaj pa u izborniku prečica odaberite Zajednički koristi ovaj sadržaj.   
Kad se pretplatite na RSS sažetak, Outlook periodično provjerava poslužitelja RSS objavljivača radi ažuriranja objava. Koliko će često provjeravati, ovisi o preporuci RSS objavljivača ili postavkama vaše grupe za Primanje/Slanje.

 

rss5

Želite li mijenjati neke postavke vašeg RSS računa, možete to učiniti ovako:

 1. Odaberite Alati > Postavke računa i otvorite karticu RSS sadržaj.
 2. Odaberite neki RSS sadržaj pa kliknite na Promijeni.
 3. Možete mijenjati naziv, mjesto spremanja, načine preuzimanja te vidjeti ograničenja ažuriranja .

 

 

Brisanje RSS sadržaja i uklanjanje svih stavki sadržaja

Najjednostavniji način za potpuno uklanjanje RSS sadržaja je brisanje mape koja je povezana s njim. Taj će postupak izbrisati sve preuzete stavke u mapi te otkazati pretplatu na RSS sadržaj. rss1

 1. U okviru Poruka, koji se nalazi u navigacijskom oknu, proširite mapu RSS sadržaji
 2. Odaberite RSS sadržaj koji želite izbrisati.
 3. Pritisnite tipku delete .
 4. Na upit o potvrdi brisanja odgovorite s Da.

Sigurni smo da vam RSS-ovi više ne izgledaju komplicirano. Nadamo se da ćete ih jednostavno dodavati u svoje zbirke i biti zadovoljni njihovim sadržajima.

RSS sadržaje u okviru programa "Suradnici u učenju" možete naći na ovim adresama: