Kako na najbrži način postati pravi programer

gogaS

slika1

 

Ukoliko ste i vi jedna od onih osoba koje oduvijek žele upoznati neki od programa za objektno orijentirano programiranje, a niste znali odakle krenuti, tada ste na pravom mjestu. U samo nekoliko koraka pokazat ćemo vam kako izraditi svoju prvu Visual Basic aplikaciju.

 

 

 

 

 

 

Bez alata nema zanata

Prije nego što krenemo stvarati korisne i zabavne projekte, bit će nam potreban odgovarajući softver i to Microsoft Visual Basic 2008 Express Edition koji možete preuzeti zasebno ili pak kao dio paketa Microsoft Visual Studio 2008 Express Editiona besplatno na adresi http://www.microsoft.com/express/download/. Spomenuti paket, uz Visual Basic , sadrži i VisualC#, Visual C++ kao i Visual Web Developer 2008 Express Edition.

Nakon uspješnog preuzimanja i instalacije Visual Basic 2008 Express Editiona, možemo krenuti s upoznavanjem ovog jednostavnog, a ipak dovoljno jakog alata za izradu programa u Windows stilu. Najbolji način da upoznamo programiranje u nekom alatu jest izrada programa (aplikacije). Stoga ćemo i ovdje izraditi jedan jednostavan program koji će omogućiti prikazivanje mrežnih stranica s još pokojim dodatkom. Krenimo redom.

Najprije ćemo započeti projekt. Pokrenite Visual Basic 2008 Express Edition. Otvorit će se prozor u kojem je prikazano integrirano razvojno okruženje (eng. Integrated Development Environment , IDE). Kako biste započeli projekt, odaberite File > New Project te u dijaloškom okviru New Project izaberite Windows Forms Application, predložak koji omogućava jednostavnu izradu programa u Windows stilu.

 

slika2                                              slika3

Slika 2. Prozor programa MS Visual Basic 2008 Express Edition                       Slika 3. Dijaloški okvir New Project

Kako se radi o našem prvom projektu, bit će mu automatski dodijeljeno ime WindowsAplication1. Nije potrebno zadržati ovo ime, možete ga promijeniti po želji. Valja napomenuti da ime koje ovdje odaberemo, postaje i ime mape u koju će biti smješten vaš projekt i ime izvršne verzije koja će se kreirati za naš program.
Na kraju kliknite na gumb OK kako biste stvorili projekt.

slika4
Visual Basic će otvoriti prazan prozor, forma koja je smještena u prozoru pod nazivom Form designer. Forma je spremište na koje postavljamo kontrole koje su nam potrebne za određivanje našeg korisničkog sučelja. Primijetit ćete da forma već sadrži neke od poznatih Windowsovih komponenti. Tu je naslovna traka s ikonom i nazivom koje možemo prilagoditi kao i gumbi za minimiziranje i maksimiziranje prozora te gumb za zatvaranje prozora. Nadalje, označimo li formu, postaju vidljive hvataljke, mali bijeli kvadratići, pomoću kojih mijenjamo veličinu forme.
Sve ostale datoteke vezane uz naš program nalaze se u okviru Solution Explorer s desne strane prozora.

 

Sljedeći korak je izrada korisničkog sučelja dodavanjem potrebnih kontrola formi.
U tu svrhu upotrijebit ćemo karticu Toolbox koja skriva izbornik prečica koji će se prikazati postavite li pokazivač miša na ime kartice. Da biste si olakšali rad s kontrolama, otvorite izbornik prečica te kliknite na gumb Auto Hide kako bi izbornik ostao otvoren. Toolbox sadrži popis različitih tipova kontrola koje možemo upotrijebiti u našem projektu i to grupiranih po kategorijama.

 

Rad s kontrolama

 

 

Rad s kontrolama vrlo je jednostavan. Kontrole možemo postaviti na formu povlačenjem pomoću miša, takozvanim postupkom „drag and drop“: odaberite kontrolu, pritisnite lijevu tipku miša i držeći je pritisnutu, odvucite kontrolu na formu te je postavite na željeno mjesto.
Za program će nam biti potrebne sljedeće kontrole: Panel, TextBox, Button i WebBrowser. Čemu služi pojedina kontrola, lako ćete saznati. Dovoljno je da u Toolboxu postavite pokazivač miša na kontrolu i pokazat će se okvir s opisom što kontrola radi.

slika5

 

Za početak, na formu postavite kontrolu Panel koja će omogućiti grupiranje više kontrola. Na ovu kontrolu dovucite još i kontrole TextBox i Button. TextBox ćemo upotrijebiti za upisivanje URL adrese stranice koju želimo prikazati, dok ćemo pomoću kontrole Botton izvršiti prikazivanje upisane stranice. Na kraju, u donji dio forme postavite još i kontrolu WebBrowser koja će omogućiti da unutar forme prikažemo mrežnu stranicu. Ako ste sve dobro odradili, vaš bi uradak morao izgledati poput uratka na slici. 

 

 

 

 

 

slika6

 

 

 

 

 

 

Sada slijedi „dotjerivanje“ programa. Svaka kontrola, kao i sama forma, ima svojstva koje možemo prilagoditi svojim potrebama. U tu svrhu upotrijebit ćemo okvir Properties Window koji se nalazi u donjem desnom dijelu prozora. Ukoliko vam ovaj okvir nije vidljiv, odaberite naredbu Properties Window iz izbornika View. Primjerice, kontrola Button dobila je naziv Button1 prema svojoj vrsti, no kako nam ovaj naziv ne govori baš mnogo, promijenit ćemo ga. Odaberite kontrolu Button1 na formi i kliknite mišem na nju. U okviru Properties Window pronađite svojstvo Text te promijenite tekst Button1 u Idi na. Nakon upisivanja ćete uočiti da je tekst na gumbu izmijenjen. Na sličan način možete izmijeniti i ostala svojstva, primjerice veličinu, boju i stil fonta, boju pozadine i sl. 

 

Upisivanje Visual Basic kodova

Uredili smo sučelje našeg programa, ali on i dalje ne radi ništa. Kako bismo mu „udahnuli život“, potrebno je povezati kontrole. Primjerice, kada korisnik upiše neku URL adresu i klikne na gumb Idi na, on pokrene neki događaj, u našem primjeru prikazivanje mrežne stranice. Da bi se mrežna stranica počela prikazivati, u editor kodova moramo dodati kôd koji će pokrenuti njeno prikazivanje u prozoru naše forme.

Svaka kontrola, osim što je određena svojim dizajnom, tj. vidljivim dijelom, definirana je i svojim skrivenim kodom. Da bismo vidjeli kôd kojim je zadana kontrola, dovoljno je dvostruko kliknuti na kontrolu.

Da biste povezali kontrole, dvostruko kliknite na gumb Idi na te dodajte sljedeći kôd: WebBrowser1.Navigate(TextBox1.Text). Ovdje nećemo u detalje objašnjavati Visual Basic kodove. Ukoliko smo privukli vašu pažnju i želite li saznati više o ovoj temi, uputit ćemo vas na e-knjige koje možete preuzeti sa stranica Kid`s Corner – Beginner Developer Learning Centra na adresi http://msdn.microsoft.com/en-us/beginner/cc963401.aspx .

slika7

Slika 7. Visual Basic kodslika8

I na kraju, pogledajmo kako radi naš program. Kako biste isprobali svoj uradak, odaberite Debug > Start Debugging. Ukoliko nemate pogrešaka u kodu, otvorit će se prozor s vašim programom. Dovoljno je da upišete mrežnu adresu omiljene stranice, primjerice http://pogled-pil.spaces.live.com/ i kliknete na gumb Idi na.

 

 

slika9Prije zatvaranja alata ne zaboravite spremiti svoj uradak odabirom File > Save All . U dijaloškom okviru Save Project po potrebi promijenite naziv i mapu u koju spremate projekt te kliknite na gumb Save.

 

Ovo je samo jedan od primjera korištenja Visual Basic 2008 Express Editiona. Želite li proširiti svoje znanje o ovom alatu, pronaći ideje ili pak samo pogledati neke od vrlo zanimljivih i poučnih projekata izrađenih pomoću alata Microsoft Visual Studio 2008 Express Editiona, posjetite stranice Kid`s Cornera http://msdn.microsoft.com/en-us/beginner/bb308754.aspx kao i stranice Beginner Developer Learning Centra http://msdn.microsoft.com/en-us/beginner/default.aspx .

Literatura: