Informatika u PUP-u

ankica

Sadržaji u Priručniku za učenje i poučavanje (PUP-u) imaju cilj olakšati uporabu informacijske i komunikacijske tehnologije u svim predmetima.

Ideje o korištenju Microsoftovog Office programskog paketa u nastavi učitelji mogu pronaći u vodičima: Zašto bi nastavnici trebali koristiti Word, Zašto bi nastavnici trebali koristiti Excel i Zašto bi nastavnici trebali koristiti PowerPoint.

U nastavi informatike sadržaje iz PUP-a možemo koristiti u redovnoj nastavi i to za:

  • obradu,
  • vježbanje,
  • samostalan rad.

 

MS Word

 

Svi korisnici računala tvrde da znaju koristiti Word, ali tek rijetki znaju sve njegove mogućnosti. U vodičima je objašnjen gotovo sav sadržaj koji se o Wordu po Nastavnom planu i programu obrađuje u školama, ali i trikovi i savjeti za napredno korištenje.

Učenici će lakše i shvatiti i naučiti koristiti mogućnosti Worda nakon što pregledaju vodiče: Uređivanje, Izgled i dizajn dokumenta i Dijagrami.

Vodiči nas uče kako pravilno pisati, kretati se po dokumentu, kopirati sadržaj, tražiti riječ u tekstu i drugo. Upozoravaju nas da pri kreiranju dokumenta obratimo pozornost na elemente dizajna kao što su tekstura, prostor i grafičko oblikovanje. Vodič Dijagrami pokazuje mogućnosti prikaza različitih podataka u dijagramima.

Poveznice u vodičima i predlošci u PUP-u za učenike omogućuju odabir predložaka s pomoćnicima pomoću kojih se na satu informatike može vježbati obrada i oblikovanje teksta.

Predlošci su pripremljeni za lakše pisanje seminara, predstavljanje istraživanja, a kasnije učenici svoje znanje i predloške mogu iskoristiti u samostalnom radu za sve predmete.

Ideje za primjenu mogu se vidjeti u vodičima:

Etape pisanja: Prije pisanja, Pregled, Uređivanje, Bibliografija .

Kreativni projekti: Novinski članak, Logos, Ethos i Pathos u oglašavanju.

Primjer učeničkog projekta

U vodiču Logos, Ethos i Pathos u oglašavanju možemo pronaći tekst o načinu utjecaja oglasa i reklama na naše odluke i uputu kako u Wordu izraditi analizu stavova.

pup1

Slika 1. Vodič Logos, Ethos, Pathos

U vodiču je uputa za predložak u MS Wordu u kojem se koriste veze unutar dokumenta, Vennov dijagram…

 

MS Excel

 

Excel je program s čijim se osnovnim mogućnostima možemo upoznati pomoću vodiča koje ćemo iskoristiti za obradu novih sadržaja. Šest vodiča o Excelu obrađuje i pokriva Nastavni plan i program.

Vodič Istraživanje proračunskih tablica upoznaje nas sa samim programom. Objašnjava u koju svrhu koristiti Excel, koji su dijelovi tablica, kako se unose i ispravljaju podatci i koje vrste podataka program prepoznaje.

S jednostavnijim unosom podataka upoznaje nas vodič Automatske mogućnosti. Prikazuje automatske postupke u Excelu: nabrajanje, automatsko popunjavanje, kopiranje formula, nizove…

pup2

Slika 2. Automatske mogućnosti Excela

Pomoću vodiča Formule i Funkcije možemo naučiti kako računati u Excelu. Formule su jednakosti koje izvode matematičke radnje s brojevima na radnom listu i moramo ih naučiti pravilno zapisati, a funkcija je formula ugrađena u Excel. Naučite kako se koristiti ovim mogućnostima!

Excel je nezamisliv bez grafikona o kojima nas podučavaju vodiči Vrste grafikona i Kreiranje grafikona. Uče nas, ne samo kako napraviti grafikon kroz četiri koraka izrade, nego i kada koristiti koju vrstu grafikona.

Primjena naprednih mogućnosti Excela

Rad u Excelu ne mora biti kompliciran i težak. Uz dobru ideju i kombinaciju slika, formula i grafikona, možemo obraditi sadržaje iz raznih područja. Evo nekoliko prijedloga za učeničke projekte:

pup3

Primjer učeničkog projekta

Ilustrirani kalkulator – vježba za informatiku o načinima upisivanja podataka i formula uz ilustraciju, a učenici kasnije mijenjaju ulazne podatke uz automatsko izračunavanje vrijednosti formule.

Predlošci u Excelu

Predlošci u učeničkom dijelu sadrže razne tipove grafikona i pomoćnike koji objašnjavaju kako prilagoditi tablicu svojim potrebama i kada i kako koristiti pojedinu vrstu grafikona. O Excelovim predlošcima ćemo još pisati.

 

MS PowerPoint

 

PowerPoint je učenicima postao jedan od najčešćih programa pomoću kojeg prezentiraju svoje istraživanje i projekte.

Vodič Izrada prezentacije pomaže u obradi novih sadržaja. Opisuje mogućnosti programa poput: izgleda slajda, dizajna, sheme boja, umetanja objekata, korištenja predložaka, shema animacije, prijelaza između slajdova.

Kako se nakon izrade odlične prezentacije ne biste zaboravili pripremiti za prezentaciju, pogledajte vodiče: Pripremanje prezentacije o tehničkoj pripremi, bilješkama predavača, ispisu prezentacije i Prezentiranje koje sadrži važne savjete o javnom nastupu.

 MS PowerPoint – predlošci

Predlošci za učenička izlaganja o mnoštvu tema pripremljena su u četiri različita dizajna za svaku temu. Svaka tema ima zasebnog pomoćnika koji vodi kroz zadanu temu, pazeći da se odgovori na sva pitanja iz zadatka i da prezentacija bude što efikasnija. Učenici se često koncentriraju ili na sadržaj ili na dizajn. Tajna uspješne prezentacije je nadopunjavanje dizajna i sadržaja. Predlošci i pomoćnici su tu da nas podsjećaju što je sve važno u našem uratku.

pup4

Slika 3. Predložak u PowerPointu

Animacije i grafičke mogućnosti PowerPointa su brojne. S naprednim mogućnostima programa učenici se mogu upoznati pomoću projekata:

U PUP-u ima mnoštvo sadržaja koji se mogu upotrijebiti u redovnoj i izbornoj nastavi informatike – iskoristite ih!
Uputite učenike kako će proširiti svoje znanje izradom projekata o nastavnim sadržajima iz drugih predmeta.

 

Literatura: