Mali rječnik webinara

prva-darko

Pojam „webcast“ je izveden od dvije engleske riječi: „web“ (u značenju World Wide Web) i „broadcast“ (u značenju prijenosa govora ili slike, odnosno objavljivanja informacija širokom krugu korisnika) te znači „prijenos govornog ili slikovnog sadržaja internetom“. Ponegdje se pod ovim pojmom podrazumijeva i multimedijalna datoteka koja se s jednog mjesta prenosi internetom na veliki broj (slučajnih) odredišta, bilo u živo, bilo kao snimka prošlog događanja, a na zahtjev korisnika.
Namjene webcastova protežu se od prijenosa „klasičnog“ televizijskog ili radio signala internetom, preko komercijalnog oglašavanja sve do prijenosa predavanja do udaljenih korisnika. Webcast nije interaktivan oblik razmjene informacija, za razliku od „Web Conferencinga“ odnosno „savjetovanja na mreži“ koji također predstavlja prijenos govornog i slikovnog sadržaja internetom, ali (a) ne samo s jednog mjesta, nego s nekoliko istovremenih izvorišta prema odredištima, uz (b) mogućnost razmjene datoteka te istovremeni zajednički rad na dokumentima i dijeljenje softverskih aplikacija (on-line suradnja). 
Konačno, webcast čiji su format i kakvoća prilagođeni prijenosu i reprodukciji na prijenosnom multimedijalnom uređaju (Portable Media Device – PMD) poput MP3 reproduktora, naziva se „podcast“ što je izvedeno od naziva najpopularnijeg uređaja ove kategorije, Appleovog iPoda i, gore već navedenog pojma, „broadcast“. Srodne izvedenice su podcaster za osobu koja koristi podcast te podcasting.

Webcasti i web konferencije koje služe prijenosu predavanja, obrazovnih radionica ili seminara internetom nazivaju se – „webinarima“ (ovaj je neologizam opet pokrata engleskog naziva „WEB-based semINAR“).
Webinar, naravno, nije moguć bez određenih tehničkih preduvjeta: hardverske opreme (računalo, slušalice ili zvučnici i mikrofon za reprodukciju, odnosno snimanje govora te kamera i zaslon za snimanje, tj. prikaz slike), priključka na internet te softverskog programa, „klijenta“ s mogućnostima u rasponu od obične reprodukcije do složene interakcije. Kakvoća prijenosa, reprodukcije i interakcije određena je propusnošću internetske veze te zahtjevima same softverske aplikacije za hardverskim resursima na računalu.
Danas je korisnicima interneta dostupan velik broj aplikacija za praćenje i sudjelovanje na webinarima, a ona konkretna koju koristimo u okviru programa „Suradnici u učenju“, naziva se Live Meeting.
Njezine je mogućnosti velik broj korisnika na našem portalu imao prilike vidjeti na skupovima u Šibeniku i Primoštenu, na županijskim stručnim vijećima u pojedinim županijama te na webinarima koji su već održani u studenom i prosincu. One koji se s njom tek susreću, uputili bismo na dokument koji je sastavio kolega Darko Rakić iz Osnovne škole Popovača, a koji možete pogledati ovdje te na snimku uvodnog prikaza Live Meetinga koju u Windows Media Playeru možete pronaći na stranici Webinari, portala "Suradnici u učenju".
Na istoj stranici pronaći ćete najave budućih webinara, podatke za pristup "sobama za sastanke" te poveznice na snimke već održanih webinara.

Sve još jednom pozivamo da nam se pridruže na već najavljenim webinarima te na adresu webinari@mscommunity.net pošalju prijedloge za teme o kojima bi željeli slušati ili pričati na budućim webinarima.