Kako napraviti multimedijalni portfolio

prva-lidija

Bez brige, multimedijalni portfolio nije neka nova vrsta portfolija,nego samo praktična realizacija portfolija na računalu. Pokazat ćemo vam kako ga možete napraviti u programu OneNote, a sigurni smo da i vi imate nekoliko ideja za portfolio pa vas pozivamo da ih podijelite s nama.

one Program OneNote 2007 dio je paketa Office Enterprise 2007 te je obuhvaćen školskom licencom za Office. Distribucija samog programa po školama još se dogovara, a do tada možete koristiti inačicu dostupnu na stranicama Microsofta Hrvatska. Na tim stranicama možete naći i razne upute za rad s programom te nekoliko predložaka na hrvatskom.

Program OneNote pokazat ćemo na primjeru kompleta uputa i predložaka, Learning Kit notebook napravljenog baš za učitelje, a koji možete preuzeti na stranici Materijali, portala "Suradnici u učenju" (dostupno registriranim korisnicima).

Dokumenti koje izrađujete programom OneNote imaju oblik elektroničke bilježnice sastavljene od poglavlja (Sections) koja sadrže stranice (Pages). Popis poglavlja (Section Tabs) vidite na karticama na gornjem dijelu prozora, a popis stranica (Page Tabs) u desnome dijelu.

one1                        one2
              Popis poglavlja                                                               Popis stranica

U programu možete istovremeno imati otvoreno nekoliko bilježnica, a njihov popis vidite s lijeve strane prozora (Navigation Bar).

Mala otkrića

one3Prvo otkriće u OneNoteu je da možete pisati bilo gdje i da sve što napišete možete premještati po stranici kako god želite.
Drugo važno otkriće je da ne morate misliti na spremanje, naredba Save uopće ne postoji jer OneNote cijelo vrijeme sprema vaše kreacije. Naredba Save As ipak postoji kako biste vaše bilježnice mogli pospremiti pod željenim imenom na određeno mjesto.
Treće otkriće je da postoji dio (Unified Notes) u koji možete pisati kad hoćete, a poslije to odvući na određenu stranicu u određenoj bilježnici. Hmm, kao škrabanje na margini – baš super :-). Predlažemo da odmah zavirite u Unified Notes i isprobate pisanje bilo gdje, uključite alate za crtanje (View > Drawing Toolbar) te nacrtate i obojite što želite.
Vjerujemo da ste se brzo snašli.

one4 OneNote ima još nekoliko mogućnosti koje će vam biti po volji, primjerice kretanje po stranicama i poveznicama korištenjem navigacije uobičajene za mrežne preglednike te pripadajući okvir za pretraživanje. U OneNoteovim bilježnicama možete imati sve i svašta: tekstove pisane pomoću tipkovnice, miša ili olovkom (tablet PC), slike, poveznice, one5audio i video snimke. Bilježnice možete izrađivati samo za sebe ili ih dijeliti s kolegama, učenicima, prijateljima… Pri dijeljenju OneNote sam sinkronizira zajedničku bilježnicu s pojedinačnim kopijama. No, dobro, dosta čudesa i počnimo s ozbiljnim radom.

Nova bilježnica za početak

Novu bilježnicu otvarate odabirom File > New > Notebook, pritom je imenujete, odabirete predložak te odlučujete hoćete li je koristiti sami na jednom ili više računala ili zajednički. Otvorit će se jedno poglavlje s jednom stranicom. Naslov poglavlja mijenjate tako da u izborniku prečica odaberete Rename, a naslov stranice zadajete upisivanjem u okvir koji se automatski otvorio.

 

Ako želite da vaše stranice imaju izgled prave bilježnice, možete prikazati različita crtovlja odabirom Format > Rule Lines. Nove stranice dodajete klikom na New Page u okviru zdesna.

 one6
Želite li crte ili kvadratiće?

A na stranicu stavljamo…

Tekst na stranice dodajete jednostavnim klikom i pisanjem, a oblikujete ga na uobičajen način (alatna traka Formatting). Slike umećete odabirom Insert > Picture, ali možete i pomoću alata Screen Clipping ukoliko želite umetnuti neku sliku sa zaslona. Nakon odabira Insert > Screen Clipping prozor OneNotea se skriva, a vi mišem određujete dio zaslona koji se automatski kopira na stranicu u OneNoteu. Dakle, prije pokretanja te akcije, pripremite prozor čiji dio želite kopirati, neposredno ispod prozora OneNotea.one7

U izborniku Insert možete odabrati i alat za audio i video snimanje (Audio and Video Recording) koji snimku odmah umeće u vašu bilježnicu.

Umetanje datoteka moguće je na dva načina. U prvom, odabirom Insert > Files na stranicu umećete ikonicu dokumenta s poveznicom na originalni dokument, sve popraćeno datumom i vremenom umetanja. Drugi način je odabirom Insert > Files as Printouts koji umeće slike dokumenta na otvorenu stranicu bilježnice. Zgodno je na taj način umetnuti Wordov dokument ili PowerPointovu prezentaciju pa na njih dopisivati svoje bilješke ili komentare. Tako umetnute datoteke su slike, no to nije problem za pretraživač u OneNoteu – moguće je pretraživati i tekstove koji su dio slika.
Za umetanje dijelova Excelovih radnih listova ipak preporučamo dobru staru Copy/Paste metodu jer pri umetanju slike (printouts) nestanu crte, a stupci se razlete po stranicama.
Svi načini za umetanje datoteka su izuzetno praktični za stvaranje portfolija. Učenik može na jednostavan način objediniti sve svoje radove, dopisati uz njih komentare ili opise i lijepo se pohvaliti svojom marljivošću.

Oznake za bolje snalaženje

OneNote ima još jednu webovsku karakteristiku – korištenje oznaka (Tags). Oznake vam pomažu da istaknete dijelove stranice ili teksta, ali i da lakše pretražujete svoje bilješke. Neke od unaprijed određenih oznaka s odgovarajućim slikovnim prikazom su: žarulja (ideja), zvjezdica (važno), knjiga (pročitati knjigu) itd.
Oznake umećete tako da najprije označite dio uz koji želite umetnuti oznaku, a zatim odaberete Insert > Tag pa oznaku koju želite. Oznake možete umetati i pomoću alata Tag na standardnoj traci alata. Želite li promijeniti oznake ili dodati neke svoje, posegnite za alatom Customize My Tags.
Oznaku uklanjate tako da u izborniku prečica (desni klik na oznaku) odaberete Remove Tag.

Da biste pretraživali svoju bilježnicu u potrazi za tako označenim dijelovima, odaberite Insert > Tag > Show All Tagged Notes. Popis označenih dijelova pojavit će se desno u oknu Tags Summary.

Kako OneNote koriste u svijetu

Naravno, uz napredne tehničke mogućnosti ide i napredno korištenje OneNotea. Pronašli smo za vas nekoliko video isječaka na engleskom jeziku koji ilustriraju načine uporabe OneNotea u školama.

U školi Forest Ridge u Washingtonu koriste ga za praćenje učeničkih postignuća svih učenika:

Get Microsoft Silverlight

DCSIMG

 

Norveški primjer upotrebe OneNotea:

Get Microsoft Silverlight

DCSIMG

Niz video isječaka o korištenju OneNote možete pogledati i na Teachertube.

Dobili ste ideju? Napišite nam je u komentaru članka ili pošaljite mailom na pogled@mscommunity.net.