CRAYON PHYSICS – totalno drukčija od drugih

vjeran

UvodCrayon5

Crayon Physics je iznimno zabavna i dopadljiva igra s neobičnom simulacijom uporabe fizikalnih sila. Podloga i crtanje likova bojicama na komadu papira donose osvježenje u svijet igara, a melodija koja u pozadini svira djeluje vrlo opuštajuće. Igra je primjenjiva u fizici, osobito u sedmom razredu osnovne škole, kod učenja kosine i poluge, a zbog koncepta je primjenjiva i u ranijoj školskoj dobi s ciljem  razvijanje logike.

Ključne riječi: Crayon Physics, fizika, igra, sile, Kloonigames

 

Igra i učenje fizike

Nisam sklon hvaljenju igara, a osobito ne onih kratkih. U slučaju ove igre moram napraviti izuzeće. Riječ je o kratkoj, možda i prekratkoj, igri s obzirom na inovativnost i dopadljivost same igre. Nesumnjivo da cilj igre nije učenje fizike što bi se iz naslova možda dalo naslutiti, nego trenutak čiste zabave i odmora.

Crayon1 
Slika 1Crayon2

Igra se sastoji od svega pet nivoa u kojima „naguravamo“ kuglicu preko raznih prepreka, a s ciljem prelaska preko malene zvjezdice (Slika 1). Cijela stvar je izuzetno zabavna zbog načina na koji to postižemo. Jednostavno crtamo geometrijske likove po listu papira i njima guramo ili pomažemo „našoj“ kuglici da se giba u određenom smjeru te da prelazi određene zapreke koje su postavljene ispred nje. Ovdje moramo poštovati silu gravitacije, upotrebljavati kosinu, polugu i slično jer će se nacrtani objekti ponašati u skladu s tim pravilima.

 

Primjena igre u školi moguća je kao demonstracija utjecaja sila na tijelo u mirovanju ili gibanju. Crayon3Na primjer, možemo vidjeti kako je mali objekt uz upotrebu kosine u stanju podići veći. Osim ovoga, u nastavku igre bit će moguće snimiti određenu akciju te ju kasnije ponovo koristiti u nastavi. Osim navedene primjene u fizici, ova igra se može koristiti i u razvijanju logičkih potencijala djece u ranijoj dobi. Ovdje prije svega mislim na djecu osnovnoškolske dobi u razdoblju od prvog do četvrtog razreda. Može se koristiti i u informatici za svladavanje korištenja miša jer je u igri potrebno ovladati crtanjem određenih likova nužnih za prelaženje nivoa.

Loše strane igre su kratkoća trajanja (tek 5 nivoa igre) te vrlo uzak izbor objekata koje možemo nacrtati. Objekti koje možemo nacrtati uglavnom se svode na pravokutnike te neke druge nepravilne oblike. U prvoj verziji igre nije moguće nacrtati trokut ili „objesiti lik da lebdi u zraku“. Ovo će biti moguće napraviti u poboljšanoj verziji igre nazvanoj Crayon Physics Deluxe koja je najavljena za 2009. godinu, a trebala bi imati čak 70 nivoa. No, poboljšana verzija ove igre Crayon Physics Deluxe neće više biti besplatna, nego će koštati 20 dolara.

Zaključak

Bez obzira na kratkoću trajanje igre te na relativno skromne mogućnosti kojima igra raspolaže, ovo je igra koju bezrezervno preporučam svima, kako početnicima za računalom, tako i djeci. Zabavit će mnoge, a nastavnicima fizike omogućiti da, uCrayon4 segmentu nastave gdje se koriste sile, zainteresiraju učenike na do sada neviđen način.

Internetski izvori