„Let’s Explore the Universe“, Parambir Singh Kathait, India

prva-zeljkaK

india1 Ovaj je rad na Svjetskom natjecanju inovativnih nastavnika (WW ITF 2008) održanom u Hong Kongu početkom studenog ove godine osvojio prvo mjesto u kategoriji Sadržaj.
Iako je žiriju Svjetskog natjecanja inovativnih nastavnika teško pojedine radove svrstati na prvo, drugo ili treće mjesto te govoriti o najboljem radu i nastavniku koji je najinovativniji u korištenju IKT-a u svom radu, trebalo je ipak odabrati tko će osvojiti prvo mjesto. Ovaj je rad u svojoj kategoriji zavrijedio prvo mjesto. Rad je sadržajno najbogatiji, a velik doprinos dali su mu učenici diljem Indije motivirani od strane nastavnika i to u vrlo kratkom vremenu od trenutka upoznavanja tehnologije do danas.

Pogledajte Darkov razgovor s Parambirom u trenutku dok je još bio samo polufinalist.

Parambir je nastavnik engleskog jezika i društvenih znanosti u vrlo maloj školi smještenoj daleko u planinama Uttarakhande. Računalo je prvi put ugledao 2005. godine. Škola u kojoj radi ima informatičku učionicu sa samo 4 računala. No, usprkos tome, Parambir je zahvaljujući edukaciji unutar Microsoft PiL programa te uz veliki entuzijazam i želju da napravi nešto za svoje učenike, prihvatio izazov i sasvim promijenio svoj način poučavanja. Promjene je objasnio riječima: „This was a turning point in my teaching career. The projects that I made during training excited me and made me realize that IT intervention had huge potential in improving student learning“. 2005. godine pokrenuo je suradnju između učenika i šire zajednice i pokušao sve učeničke ideje pretvoriti u vrijedne multimedijalne sadržaje koji su s vremenom prerastali u projekte na kojima su kasnije radili sami učenici. Kreirano je na gigabajte sadržaja koji su primijenjeni u 135 škola (oko 40000 učenika, korisnika navedenih sadržaja) diljem Indije.

Parambir je nakon osvojene nagrade, dodatno motiviran, otvorio svoj blog na portalu inovativnih nastavnika (http://uk.innovativeteachers.com),  mjestu gdje nastavnici cijelog svijeta razmjenjuju ideje i iskustva te međusobno surađuju. Na svojoj mrežnoj stranici (http://www.pskathait.110mb.com) detaljnije opisuje tijek svog rada i poziva sve učenike, učitelje i nastavnike da svojim radom doprinesu zaštiti i čuvanju našeg planeta od štetnih tvari. Na navedenoj poveznici dostupni su vrijedni i korisni sadržaji koje je Parambir kreirao uz pomoć učenika, a sadržajno obuhvaćaju upoznavanje i istraživanje planeta te sadržaje koji će pomoći što lakšem i jednostavnijem svladavanju učenja engleskog jezika.