Langham hotel, peking rd. 1

prva-antun

Please, give me some room to breath!

komadić istoka

Prekrasan hotel smješten u blizini Victoria Harbour. Naziv Hong Kong (Mirisna Luka) dobio je novo značenje ulaskom u predvorje hotela…  Ostavljam težak, vlažan zrak ulice u kojem se osjeća duh starih pomorskih priča uz lulu opijuma, uskih mračnih ulica Hong Kong Islanda dok se na drvenim stolovima prodaje riba, začini i čajevi i promatram kako se sve isprepliće sa smogom i vrevom „state of the art“ limenih ljubimaca… Ulazim… Pokušavam otvoriti vrata hotela, no dva malena Kineza u odorama lakeja, čupaju mi kvaku iz ruke i uz diskretni naklon otvaraju vrata. –Good morning! Intenzivan cvjetni miris širi se svakim kutkom hotela. Orijent je tu i ja sam postao dio njega!
Kompletan check-in i registracija za konferenciju prošli su u hipu. Dok sam se opčinjeno osvrtao razmjenjujući smiješak s poznatima i nepoznatima, djevojka s pulta mi je nešto objasnila i pružila ključ sobe. Otključavam i otvaram vrata… Zanima me kakav je presidential suite ako ovo oni nazivaju classic room?! Luuudo! U šumi prekidača otkrivam onaj kupaonske rasvjete. Nakon izlaska iz tuša, vraća mi se osjet u noge i ruke. Zaista, let je bio dug, a borba teška… Dok polagano čekaš da vremenske zone (+7) počnu nagrizati tvoj organizam, boriš se s neudobnim položajem u sjedalu aviona i pokušavaš uloviti malo sna… Sjećam se, negdje u noći za vrijeme leta Darko je nabavio sladoled… Kad je tako dug let, život ti se svede na gledanje Batmana i žvakanje i cuganje svega što ti padne pod ruku. Nije to ni tako loše, reći ćete, no nakon nekih 6 sati vam i to dosadi. Vrhunac mazohizma je kad znate da vam preostaje još toliko…

 

Shopping and the City

hram Isto nedjeljno prijepodne smo kolegica Željka i moja malenkost krenuli u razgledavanje. Naravno, prva ljuska koju smo krenuli oguliti bio je svijet shopping centara. Satovi, zlato, dizajnerska odjeća, tehnička roba, sve to, ne biste vjerovali, za istu cijenu (a ponekad čak i skuplje!) kao i u Lijepoj Našoj. Savjet: ne sanjajte o niskim cijenama osim ako ne mislite „potegnuti“ preko Novih teritorija sve do granice s Kinom gdje se možete opskrbiti kopijama vaših omiljenih brandova. Cijene u Hong Kongu su relativno visoke, tako da je prosvjetarski džeparac bolje kanalizirati na hranu i razgledavanje znamenitosti. Svakako je važno dotaknuti se jednog od fenomena trgovanja – cjenkanja. Iako je moj suputnik na svom blogu već rekao nešto o tome, smatram da bi moje iskustvo bilo vrijedno podijeliti. Radi se o cjenkanju i svemu onome na što vas upozoravaju turistički vodiči kad krenete u kupovinu Hong Kongom. Već prvi dan okušao sam se u vještinama koje spadaju u segment cjeloživotnog obrazovanja ulice i Hrelića. Cjenkao sam se po dućanima bezumno i s takvom strašću da sam umalo zaboravio na ručak i večeru. „Tko se mača laća, od mača i umire“, stara je narodna, tako da sam i ja na svojoj koži osjetio klasičnu „navlakušu“. Da pojasnim, ulazite u dućan i tražite jedan artikl, prodavač vam ga pokazuje i vi cjenkanjem utvrđujete cijenu. Prodavač vas traži novac i nestaje. Vi čekate i čekate… Na vaše pitanje kamo je otišao, drugi prodavač vam odgovara: „Otišao je kupiti ono što želite“. Ogroman upitnik iznad vaše glave! U međuvremenu vam prodavač (onaj koji je ostao s vama) nudi drugi, manje kvalitetan i jeftiniji proizvod po istoj cijeni, uvjeravajući vas da je upravo to ono što vama treba. U slučaju popuštanja, iz trgovine izlazite s tim proizvodom dok vam preko očiju padaju ogromne magareće uši. Ako ste pak borac, uspijevate vratiti svoj novac i bježite koliko vas noge nose. Ukoliko niste pazili, postoji mogućnost da u džepu sada nosite hrpu krivotvorenih novčanica… Budući je autor teksta premazan svim mastima te rođen s malom maturom kao i svi u njegovom kraju, šteta je bila minorna i mjerljiva tek sa 40-tak uludo potrošenih minuta. Cjenkanje se nastavilo i idućih dana te na kraju urodilo novim Canon SLR-om 1000D (par tisućica jeftinije no u Hrvatskoj).

 

Hard Rock konferencija

Jedno od kultnih okupljališta mladih svih rasa i nacionalnosti je Hard rock cafe Hong Kong koji se nalazi u blizini našeg hotela. Spominjem ga zato što je osim standardne klijentele u večernjim satima bio i okupljalište svih onih geekova s naše konferencije. U opuštenom ozračju razmjenjivale su se ideje i razmišljanja o modernom obrazovanju. Eric, Bruno, Monique i Thierry (Francuska), Jan i Lukaš (Češka), Duša (Srbija), Anida (BiH), George (Grčka) samo su neki od fascinantnih sudionika večernjih domjenaka.

 

WWITF

Konferencija se održala na nama pomalo dislociranom mjestu blizu HK zračne luke u ogromnom, modernom zdanju Asia World Expo.
Ispred same dvorane bio je smješten izložbeni prostor za sudionike natjecanja. Cijeli svijet na jednom mjestu, neopisivo! Raznolikost rasa, nacija, kultura budi u vama osjećaj djeteta u prodavaonici igračaka. Kamo god kreneš, možeš osjetiti tračak tradicije, temperamenta, načina života… Razgovarajući sa sudionicima i analizirajući njihove radove, uviđaš da je, bez obzira na obrazovne sustave iz kojih potječu, svima zajednička težnja za novim, inovativnim metodama poučavanja te stvaranjem bolje, uljuđenije budućnosti.
Ne mogu se oteti dojmu da je WWITF (prema mom skromnom mišljenju) ipak ostao u sjeni decentnog, očaravajućeg događaja kao što je bio ovogodišnji Europski ITF u Zagrebu (velik dio koncepta kopipejstan je sa EUITF-a, op.a.).

Roberto (Can) & Tony

 

Manje je više.
Kanadski radovi ostavili su na mene poseban dojam. Predstavljeno je korištenje Microsoftovog ZUNE mp4 playera u procesu opismenjavanja i učenja. Zašto tvrdnja s početka teksta? Moderne strategije poučavanja ne zasnivaju se nužno na korištenju robusnih uređaja i ne odvijaju se u razredima klasičnom metodom frontalnog pristupa s hrpom papira, udžbenika i radnih listova. Sjedimo u prirodi, promatramo promjene, a učenici na svojim playerima pregledavaju interaktivne materijale (snimke predavanja, video klipove s obrazovnim sadržajima, power point prezentacije) sjedeći na travi dok im je u ruci mali ZUNE za cca. 200 USD. Luuuudooo! Najbolje je to što su učenicima materijali uvijek dostupni i na privlačnom mediju. Jedan od tih radova možete preuzeti ovdje. Veličina datoteke je 9,3 MB.
Darkov intervju s Louise McGill Horn, o projektu učenja mladih izbjeglica iz Afrike uz pomoć ZUNE-a pogledajte ovdje.

Nažalost, ni jedan od ovih radova nije pobjednički. No, to i nije toliko važno kada čovjek ima viziju budućnosti. Ovo je i dobar rezime i poticaj za sve buduće sudionike Inovative teachers’ foruma.

  Vizionarstvo ne traži potvrdu, ono je trenutak koji će se neminovno dogoditi vašom zaslugom!