Školski kalendar po Stelinom receptu

Stela Pavetić

slika0

 

Početkom školske godine svi tražimo kalendare za narednu godinu, brojimo sate po mjesecima, bilježimo praznike i značajne datume ili, ukoliko ne nađemo  neke priručne, izrađujemo kalendare sami. Izrađujete li sami školski kalendar, možete to učiniti na niz različitih načina, a mi smo odabrale jedan koji nam se činio praktičan i vizualno prihvatljiv.
U ovom receptu želimo vam pokazati kako kombinacijom dvaju dokumenata Microsoftovog Publishera, a uz malu Wordovu pomoć, možete pripremiti, napisati i otisnuti školski kalendar baš po vašoj mjeri.

 

Najprije pokrenite program MS Publisher i između ponuđenih vrsta publikacija odaberite Kalendari. U središnjem dijelu odaberite predložak koji vam se sviđa (Slika 1).

slika1
Slika 1. Odabir izgleda kalendara

Zatim u oknu zadataka u odjeljku Mogućnosti obavezno odaberite Jedna godina po stranici. Veličinu stranice odaberite po želji, a ukoliko želite uz kalendar imati i popis sjednica i značajnih datuma, označite i Uključi raspored događaja. Nakon toga kliknite na Postavljanje datuma u kalendaru (Slika 2).

slika2
Slika 2. Odabir mogućnostislika3

 

Odaberite godinu za koju stvarate kalendar – najprije za aktualnu kalendarsku godinu pa kliknite gumb U redu. Ukoliko želite, još možete mijenjati boje i fontove, a kad ste gotovi s odabirom, kliknite na gumb Stvori u donjem desnom kutu.

 

 

Slika 3. Odabir kalendarske godine

Sada biste na zaslonu trebali imati gotov kalendar za jednu godinu. Cijeli postupak ponovite s novim kalendarom za narednu godinu. Preporučujemo da za oba kalendara odaberete isti predložak.

slika4

Nakon toga vratite se natrag na kalendar za aktualnu godinu, kliknite desnom tipkom miša na tekstne okvire pa u izborniku prečica odaberite Razgrupiraj (Slika 4). Istoimena ikona se pojavljuje i kad kliknete na grupirane objekte pa je možete i tada upotrijebiti.
Sada je svaki mjesec zaseban tekstni okvir. Izbrišite sve mjesece koje ne trebate, a preostale pomaknite prema gore. Prisjetite se da više objekata možete označiti zajedno tako da tijekom označavanja mišem držite pritisnutu tipku Ctrl.

 

 

Slika 4. Razdvajanje elemenata kalendara

U drugom dokumentu također razgrupirajte tekstne okvire pa ponovno grupirajte samo one mjesece koji pripadaju školskom kalendaru. Njih kopirajte u prvi dokument (Slika 5).

slika5
Slika 5. Školski kalendar nakon kopiranja mjeseca iz 2009.

Želite li bojom istaknuti pojedine datume, označite tekst nekog mjeseca pa odaberite Uređivanje > Uređivanje dijela teksta u programu MS Word. U Wordu tekst oblikujte uobičajenim alatima, a kad završite, odaberite Zatvori i vrati se u Publikaciju.
Za kraj vam još preostaje upisivanje svih važnih događanja te ispis vašeg kalendara.

Imate li i vi kakve slične "recepte" ili možda želite da vam pomognemo pronaći rješenje nekog sličnog problema? Ukoliko je odgovor da, pišite nam na adresu uredništva: pogled@mscommunity.net.
S veseljem očekujemo vaše recepte i pitanja.