2. natjecanje “Primjena računala u obrazovanju” i 5. europski Forum inovativnih učitelja i nastavnika

Željka Knezović

Natjecanje “Primjena računala u obrazovanju” u Hrvatskoj se održava od 2007. godine. Prošle školske godine na tom su natjecanju odabrani radovi koji su Hrvatsku predstavljali na 5. europskom Forumu inovativnih učitelja i nastavnika:

 • “Topografske priče”, autorice Vesne Janko, II. Osnovna škola Bjelovar
 • “Otkrivanje, razumijevanje, primjena matematike“,
  autorica Sanje Antoliš, Jelene Gusić i Eve Špalj, XV. gimnazija, Zagreb
 • “Primjena trigonometrije na pravokutan trokut",
  autorica Maje Mumelaš, IX. gimnazija Zagreb i Milojke Rataić, Srednja škola Konjščina
 • „Jedan nastavni dan u prirodi“,
  autora Siniše Topića, Osnovna škola "Dr. Andrija Mohorovičić" Matulji i Gordane Begić, Osnovna škola "Dr. Andrija Mohorovičić" Matulji
 • “Power Point, interaktivnost i djeca s posebnim potrebama – vježbe“, Antuna Zupanca, Osnovna škola pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice

Europski Forum inovativnih učitelja i nastavnika (Innovative Teachers Forum, ITF) međunarodno je okupljanje nastavnika koji se ističu inovativnim primjerima uporabe informacijskih i komunikacijskih tehnologija u nastavi. Na petom je Forumu sudjelovalo oko 200 sudionika, među kojima stotinjak nastavnika s projektima korištenja inovativnih tehnologija u obrazovanju.

IMG_1143
Forumi inovativnih učitelja i nastavnika održavaju se diljem svijeta u okviru globalnog programa suradnje Microsofta s obrazovnom zajednicom u svijetu pod nazivom „Suradnici u učenju“ (Partners in Learning).

Po prvi put izložbeni dio foruma bio je otvoren i za širu obrazovnu zajednicu što je mnogim hrvatskim učiteljima i nastavnicima pružilo priliku upoznati se s projektima kolega iz svijeta. Na Forumu su prvi put sudjelovali i gosti iz niza zemalja poput Armenije, Makedonije i Albanije.

 

Pokrovitelji europskog Foruma inovativnih učitelja i nastavnika u Zagrebu bili su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske te Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske. U pripremu događanja aktivno su bili uključeni i predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet te niz škola i istaknutih nastavnika.

Europskom Forumu inovativnih učitelja i nastavnika prisustvovali su i predstavnici pokrovitelja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske. „Mi koji služimo obrazovni sustav, sretni smo da možemo zajedno s vama razvijati pristup novim tehnologijama, razvijati inovativnost i na osebujan način odgovorno graditi bolji obrazovni sustav u RH. Želimo da Hrvatska bude još konkurentnija na području obrazovnog sustava“, izjavio je dr. sc. Dragan Schwartz, državni tajnik za informatiku, tehnologije, zajedničke programe i projekte pri Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa.

Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske bila je suorganizator ovogodišnjeg Foruma. Ravnatelj Agencije, prof. Vinko Filipović, poručio je okupljenima: „Iznenađen sam stupnjem inovativnosti hrvatskih predstavnika na Forumu. Inovativnost u nastavi je temeljna zadaća i potreba obrazovnog sustava jer je cilj učiniti nastavu zanimljivom i kreativnom te je što bolje približiti učenicima i tako pratiti njihove potrebe i vještine.“

IMG_1160

„Međunarodni sud dugo je ocjenjivao prijavljene radove, a konačnu odluku donio je nakon razgovora sa svim nastavnicima koji ih predstavljaju. Zanimljivo je proučavati i uspoređivati inovacije u obrazovanju nastale primjenom tehnologije u različitim zemljama i obrazovnim okruženjima. Uspoređujući radove vidljivo je kako sve zemlje uočavaju potrebu uvođenja tehnologije u svim predmetnim područjima poput biologije, geografije, matematike kao i nastave jezika. Posebno bih istaknula radove koji opisuju korištenje informacijske tehnologije u radu s djecom s posebnim potrebama, primjerice s djecom koja boluju od disleksije“, istaknula je Željka Knezović, viša savjetnica za informatiku u Agenciji za odgoj i obrazovanje i predsjednica međunarodnog ocjenjivačkog suda na ovom Forumu.

 

Radovi su se ocjenjivali po kategorijama i to: Sadržaj, Suradnja i Zajednica.
Pobjednici 5. europskog Foruma inovativnih učitelja i nastavnika, između kojih ponosno ističemo i hrvatske predstavnike, jesu:

U kategoriji Zajednica:

 1. Kate O’Connell i Scoil Mhuire Kilvemnon, Ireland: „Flying High: Exploring Aviation“
 2. Dan Roberts, UK England: „Recharge the Battery“
 3. Gitte Tjellesen i Ole Gram Clausen, Denmark: „Bring Web Ethics into the Classroom“

U kategoriji Suradnja:

 1. Eric Sayerce, France: „Computer Technology to Help Dyslexic Students“
 2. Peter Carney, UK England: „Spy Academy“
 3. Duša Zoranović, Serbia: „Exploring Science Through Blogging“

U kategoriji Sadržaj:

 1. Antun Zupanc, Croatia: „PowerPoint Interaction and Children with Special Needs“
 2. Claudia Ostermann, Austria: „Granny’s Finest“
 3. Sanja Antoliš, Eva Špalj i Jelena Gusić, Croatia: „Discover, Understand, Apply Mathematics“

IMG_1283

 

Pobjednici europskog Foruma sudjelovat će na svjetskom Forumu inovativnih učitelja i nastavnika koji će se održati u Hong Kongu od 3. do 6. studenog 2008.

Pozivamo vas da se prijavite na 3. hrvatsko natjecanje “Primjena računala u obrazovanju” koje je započelo 1. listopada 2008. Detaljnije informacije o samom natjecanju pronaći ćete na stranicama http://pil2.mscommunity.net/CroITF2009/tabid/54/Default.aspx